Előfizetés

Egy nap múlva kiderül, hogy az országra kényszeríti-e a hatalom a rabszolgatörvényt (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 09:59
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az a kérdés, hogy a régi reflexeknek engedelmeskedik-e a hatalom?
Kedd éjszakára-hajnalra próbálja időzíteni a Fidesz a rabszolgatörvény vitáját, és szerdán szavaz róla a Tisztelt Ház. Legalábbis ez a hivatalos menetrend. Ám eddig akárhányszor érzékelt komoly társadalmi felháborodást (például a netadó kapcsán), a hatalom meghátrált. A kérdés az, hogy tartja-e magát ehhez a gyakorlathoz, vagy úgy érzi, hogy a harmadik kétharmad után mindent megtehet.

Palkovics beleállt Pokorniba: eszkalálódik az oktatási háború

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 08:44
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Pokorni szerint évente tízezer gyerek megy a lecsóba a tankötelezettség leszállítása miatt, ám az innovációs miniszter szerint aggodalomra nincs semmi ok.
A kormány mindent megtesz azért, hogy a gyerekek ne vesszenek el az iskolarendszerből, állította Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Arra, hogy Pokorni Zoltán szerint - a tankötelezettség korának Fidesz-KDNP általi csökkentése miatt - 16 évesen a gyerekek egy része „megy a lecsóba”, Palkovics úgy reagált: Pokorni Zoltánnak érdemes lenne az aktuális statisztikákat tanulmányozni. Arra a felvetésre, hogy ez Pokorni szakterülete, Palkovics csak azt válaszolta, hogy az már régen volt. Pozitív példaként említette, hogy rengeteg szakiskolás tanulónak már 14 évesen munkaszerződése van.
"Évente tízezer gyerek megy a lecsóba. Évente tízezerrel növeljük a majdani munkanélküliek és közmunkások táborát"

jelentette ki nemrég Pokorni Zoltán, egykori fideszes oktatási miniszter. "A tankötelezettség korhatárának 16 évre csökkentése valóban helytelen lépés volt. Joggal és okkal lehet szidni azt a kormányt, amelyik ezt megtette" - fogalmazott. Hozzátette, a korábbi kormányok sem sokat tettek a szakiskolásokért, és rengeteg pedagógus is örömmel fogadta, hogy két évvel kevesebbet kell bajlódnia a "problémás" diákokkal, de ennek súlyos ára van.

Semjén Zsolt felkacag: legalább 50 milliárd forintért rendezünk vadászati világkiállítást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 08:05
Forrás: Magyar Nemzet
Milliós fizetések és milliárdos ingatlanberuházások kapcsolódnak a 2021-es vadász-kiállításhoz.
Vicceskedve mondta még februárban Semjén Zsolt, a KDNP és az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, hogy még nem gyűjtötte össze a bátorságát ahhoz, hogy megmutassa Varga Mihály pénzügyminiszternek a 2021-es vadászati világkiállítás büdzséjének tervezetét. A kalkuláció azóta sem nyilvános, de a hvg.hu azt írja, a rendre a tavalyi úszó világbajnoksághoz hasonlított rendezvény költségében vetekedni fog azzal:
a vadász-kiállításhoz kapcsolódó beruházások végösszege még az optimista jelenlegi kormányzati becslés szerint is legalább 50 milliárd forintra rúg majd.

A tapasztalatok azt mutatják, még az 50 milliárd forint közpénz is kevés lehet a végén; a vizes vb például 25 milliárdról indult, végül elérte a 137 milliárdot, és az Átlátszó szerint azóta még ugrott 27 milliárddal az ára.
A vadász-kiállítás keretének négyötödét az infrastrukturális beruházások teszik ki. A fő helyszínül szolgáló kőbányai vásárváros területét és környékét érintő fejlesztésekre a 2017-es és 18-as költségvetésben 9,3 milliárd forintot különített el a kormány, de egy tavaly augusztusi határozattal további 1,5 milliárd forintot szignált a kiviteli és engedélyezési tervek elkészítésére, és további 4 milliárdot pedig egy kettő darab megállóból álló villamosvonal megépítésére. Magát a vásárközpont területét 2016-ban vette meg a kormány az eszközérték duplájáért, 17,28 milliárd közpénzért.
Csak a vásárvárost érintő infrastrukturális fejlesztések összege 40 milliárdra rúghat

- legalább is a hvg.hu kormányzati forrásai ennyire becsülik a költségeket. igaz, ez nem mind a világkiállítás büdzséjéhez értendő, mert az Eucharisztikus Világkongresszusnak is ez lesz a fő helyszíne. 
A világkiállítás több szimbolikus programját a 3,1 milliárd forintból felújított, és egy tavaly nyári kormányhatározattal az Országos Magyar Vadászkamara tulajdonába adott Hatvani Vadászkastélyban, valamint a 2019-re több mint negyven milliárd forintból megújuló Fővárosi Állatkertben rendezik.
Kormánybiztosa is van a vadászati világkiállítás lebonyolításának: a kinevezést a kormányszóvivőként nemrég leváltott, vadászszenvedélyét nyíltan vállaló Kovács Zoltán kapta. Kovácsnak az őt nemzetközi kommunikációs államtitkárként megillető 1.296.300 forintos illetményen túl kormánybiztosként is államtitkári fizetés jár majd, és munkáját tízfős titkárság is segíti. Projektcég is alakul majd a lebonyolításra - idén félmilliárdért -, és a hat tagú szervezőbizottság delegáltjainak is jár majd a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 100 százalékának megfelelő, 2019-ben összesen 3,2 millió forintos fizetés.
Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egyes megyei szervezetei is kapnának milliókat helyi programok szervezésére, de százmilliós nagyságrendben jutna a pénzhez a vadászathoz érintőlegesen kapcsolódó szervezetnek is.