Női kézi Eb - A románok legyőzése is kevés lehet a továbbjutáshoz

Publikálás dátuma
2018.12.11. 09:30
A torna elott sokan féltették a csapatot, amely nagyot küzd Franciaországban
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A női kézilabda Európa-bajnokság előtt kényszerűségből jelentősen átalakított magyar válogatott kedvező eredmények esetén akár a torna párizsi végjátékában is érdekelt lehet.
Azok után, hogy Háfra Noémi utolsó másodpercekben szerzett góljával a nemzeti csapat vasárnap legyőzte Németországot a Franciaországban zajló Eb-n, szerdai mérkőzése előtt négy ponttal áll a középdöntő II. csoportjában. Ezáltal a kontinenstorna előtti sérülések és lemondások miatt kissé rutintalan, már-már „lesajnált”, előzetesen a középdöntős szereplést megcélzó együttes a románok elleni párharcot megelőzően is őrzi az esélyét arra, hogy eljusson a hétvégén befejeződő torna végjátékába, a nyerő képlet azonban még a keddi játéknap előtt is meglehetősen kacifántos.
Miközben a csoportkört és a középszakaszt együttvéve a kontinenstornán eddig három győzelemmel és két vereséggel álló magyar csapat hétfőn megérdemelt pihenőnapját tölti, a vasárnap Hollandiától 29-24-re kikapó Románia kedden is pályára lép, 18 órától az egyelőre pont nélkül álló Spanyolországgal játszik. A későbbi, 21 órakor kezdődő Hollandia-Norvégia után akár egy magyar szempontból kedvezőtlen helyzet is adódhat, abban az esetben ugyanis, ha kedden a románok legyőzik a spanyolokat, a norvégok pedig a hollandokat, majd szerdán a norvégok megverik Spanyolországot is, a magyar válogatott már az esélytelenek nyugalmával állhat ki a románok ellen szerdán este hattól kezdődő összecsapásra, hiszen győzelem esetén sem lehetne elődöntős. 
Ha nem ez a szituáció áll elő, akkor sem biztos, hogy négy közé jutást ér, ha Kim Rasmussen szövetségi kapitány gárdájának sikerül legyőzni a szomszédos ország legjobbjait. A lényeg annyi, hogy amennyiben két csapat azonos pontszámmal zárja a középdöntőt, közöttük az egymás elleni eredmény rangsorol, ez a spanyolok, a németek és – szerdai sikerrel számolva – a románok ellen is Magyarországnak kedvezne, a csoportkörös vereség, illetve a pénteki zakó miatt a hollandok és a norvégok esetében viszont nem. Az Eb-címvédő Norvégia elleni múlt pénteki 38-25-ös vereség miatt a magyarok gólkülönbsége mínuszos, ezért sem volna előnyös a másik variáció, ha kettőnél több ellenfél pontazonosságánál minitabella döntene a továbblépésről.
A két középdöntős csoportból egyébként az első két-két csapat jut be az elődöntőbe, a harmadikok az ötödik helyért játszhatnak majd egymással Párizsban. Utóbbi helyosztóra egy szerdai döntetlennel is maradna esély, de a helyzetre jellemző módon ehhez akár az újabb két pont megszerzése is kevésnek bizonyulhat. 
Nehéz követni? Lehet.
A riválisok keddi párharcai után valamelyest már tisztul a kép.

A II. csoport programja

Kedd Spanyolország–Románia 18.00 (tv: Sport1) Hollandia–Norvégia 21.00 (tv: Sport1) Szerda Spanyolország–Norvégia 15.45 (tv: Sport1) Magyarország–Románia 18.00 (tv: M4 Sport) Hollandia–Németország 21.00 (tv: Sport1) A csoport állása: 1. Hollandia 6 pont/3 mérkőzés, 2. Románia 4/3 (84-76), 3. Németország 4/4 (111-110), 4. Magyarország 4/4 (108-117), 5. Norvégia 2/3, 6. Spanyolország 0/3

Ijesztő, de nem súlyos sérülés

Valószínűleg pályára léphet csapata keddi, Norvégia elleni mérkőzésén a Győri Audi ETO KC holland irányítója, Cornelia Nycke Groot. A győriekkel kétszer is (2017, 2018) Bajnokok Ligáját nyerő kézilabdázó a hollandok vasárnapi, Románia elleni mérkőzésének 7. percében szenvedett súlyosnak tűnő sérülést, egy passz után az ellenfél két játékosával együtt lendületből beesett a hatoson belülre, eközben a beugró csapattársa, Debbie Bont térddel véletlenül tarkón rúgta. Ekkor úgy tűnt, Groot számára agyrázkódás miatt véget is ért a kontinenstorna. Ezzel szemben a holland közszolgálati televízió hétfői beszámolója szerint Hollandia csapatkapitányának nincs agyrázkódása, így kedden valószínűleg ismét játszhat.

Szerző