Ha valaki utálja a sajtot, általában minden fajtájától kirázza a hideg. Ennek az étkezési szokások genetikai hátterét vizsgáló 23andMe cég szerint genetikai okai vannak. A sajtban és az izzadságban egyaránt megtalálható vajsav összezavarja az illető receptorait, ezért undorodik egy markáns szagú sajttól – írta a Dining Guide.
A legtöbb sajtfajtával és legnagyobb sajtfogyasztással büszkélkedő Franciaországban is kutatták, milyen idegrendszeri okokra vezethető vissza a sajttól való viszolygás. Ennek alapján szintén genetikai okokra következtettek a kutatók.

Létezik egy evolúciós magyarázat is. A sajtkészítés során a lebomló tejfehérjék egyre erősödő szagot okoznak. Az ember a túlélése érdekében megtanulta, hogy elkerülje azokat az ételeket, amin a rothadás, bomlás szagát érzik. Vannak olyan emberek is, akik a penészt és a markáns szagot öntudattalanul betegséghez társítják, tehát zsigerileg irtóznak a sajttól.