Bioritmus;sajt;utálat;

Illusztráció

- Nem kényeskedés a sajtutálat

Hiába menő, drága és trendi, van, aki rá sem bír nézni a sajtra. Kutatások szerint ez még véletlenül sem finnyásság, főleg genetikai oka van, de evolúciós, sőt pszichés magyarázata is áll a hátterében.

Ha valaki utálja a sajtot, általában minden fajtájától kirázza a hideg. Ennek az étkezési szokások genetikai hátterét vizsgáló 23andMe cég szerint genetikai okai vannak. A sajtban és az izzadságban egyaránt megtalálható vajsav összezavarja az illető receptorait, ezért undorodik egy markáns szagú sajttól – írta a Dining Guide.

A legtöbb sajtfajtával és legnagyobb sajtfogyasztással büszkélkedő Franciaországban is kutatták, milyen idegrendszeri okokra vezethető vissza a sajttól való viszolygás. Ennek alapján szintén genetikai okokra következtettek a kutatók.

Illusztráció

Létezik egy evolúciós magyarázat is. A sajtkészítés során a lebomló tejfehérjék egyre erősödő szagot okoznak. Az ember a túlélése érdekében megtanulta, hogy elkerülje azokat az ételeket, amin a rothadás, bomlás szagát érzik. Vannak olyan emberek is, akik a penészt és a markáns szagot öntudattalanul betegséghez társítják, tehát zsigerileg irtóznak a sajttól.

Kocsmavéradást szerveznek egy budapesti szórakozóhelyen szombaton délután. A Magyar Vöröskereszt azt reméli, hogy egyre több fiatal segíti a munkájukat.