gáz;engedély;betiltás;gázkereskedelem;

2018-12-12 07:30:00

Eltiltották a korábban Simicska- és Fidesz-közeliként emlegetett üzletember gázcégét

Az érintett vállalkozás az egyik állami szereplőre mutogat.

Kizárták A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) december 15-i hatállyal 90 napra felfüggesztette a Kárpát-Gáz Kft. gázkereskedelmi engedélyét – közölte tegnap a hatóság. Ennek okaként a vezetékeket birtokló FGSZ és a kft. közötti szerződés megszegését említik. A határozat december 8-a óta hatályos. A szabály szerint e hét szombatig a Kárpát-Gáz ügyfeleit az ország biztonsági készleteiből látják el. Azt követően pedig egy másik, a hivatal által kijelölendő gáztársaság veszi át az érintetteket.

A Kárpát-Gáz honlapján indulatos közleménnyel reagált az ügyre.

Ebben a kialakult helyzetért az FGSZ-t teszik felelőssé, amely szerintük alaptalan és megfelelő bizonylatokkal alá nem támasztott pénzügyi igénnyel lépett fel velük szemben – erősítette meg álláspontjukat megkeresésünkre Csabai Gábor ügyvezető. Miután nem fizettek, megszűnt hozzáférésük a kereskedési felülethez. Hangsúlyozzák: anyagilag nem lehetetlenültek el – az FGSZ-nél is van több tízmilliós letétjük -, illetve kilátásba helyezik, hogy az őket ért érdeksérelmek orvoslására bírósághoz fordulnak.

Csabai Gábor szándékai szerint akár már három hónap múlva visszatérhetnek a piacra. Az FGSZ lapunknak küldött válaszában arra szorítkozik, hogy mindenben egyet ért a MEKH határozatával, ellenben a Kárpát-Gáz állításai miatt maguk is jogi lépéseket tesznek. Valamennyi nyilatkozó hangsúlyozza, hogy az ügyfelek ellátásában a váltás semminemű fennakadást nem okoz.

Az Opten-adatbázis tanúsága szerint a három éve aktív Kárpát-Gáz másfélmilliárd körüli tavalyi bevételével a kisebb kereskedők közé tartozik. Kevéssé biztató körülmény a kivonatukban található hat NAV-végrehajtás, amit Csabai Gábor átmeneti nehézségekkel indokolt és közlése szerint valamennyit lezárták. A cég többsége a dunaújvárosi Energotté, amely részben a korábban Simicska- és Fidesz-közeli üzletemberként emlegetett, a kormányfő feleségéhez hasonlóan szolnoki származású Pomázi Csabáé. Úgy tudjuk, a Kárpát-Gáz mintegy fél tucat üzleti ügyfele között akad az – Átlátszó.hu szerint mára „kegyveszetté” vált – üzletember más energiacége is.