XVIII. kerület;Greenpeace;

Rákkeltő anyagot találtak XVIII. kerületi kutakban

A Greenpeace a lakók kérésére vett mintákat a talajvízből.

Hatalmas rakásokban állnak a szennyező anyagok Budapesten, a XVIII. kerületben, a Cséry-telepen: a gyógyszerészeti salakanyag mellett környezetszennyező olajiszap is van a helyszínen – hangzott el az RTL Klub híradójában.

A Greenpeace a lakók kérésére kezdte el vizsgálni a lerakó környékét. Mintákat vettek a talajvízből, és többfelé rákkockázatú anyagot is találtak határértékek felett a kútvizekben.

A híradóban felidézték, hogy a Cséry-telep a főváros tulajdonában lévő Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. kezelésében van, a terület kármentesítésére egy tavaly elkészült vizsgálat után kötelezte a környezetvédelmi hatóság a Fővárosi Önkormányzatot. A Greenpeace szerint a munkát mielőbb el kellene kezdeni.

A csatorna megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat közölte: a telepet már bezárták, méréseik szerint egyes szennyező anyagok mennyisége a talajvízben stagnál, illetve hígult. 2016-ban 27 milliárd forintra becsülték a kármentesítés költségét, ehhez még keresi a pénzt a főváros. Arra a kérdésre, hogy a terület megtisztítása mikorra készülhet el, közölték: ez „egyelőre nehezen meghatározható”.

A több mint 540 ezer négyzetméteres Cséry-telep egykor a főváros legnagyobb hulladéklerakója volt.