Besokalltak a nyugdíjasok

Publikálás dátuma
2018.12.12. 09:35

Fotó: Shutterstock
A nyugdíjasok szervezeteivel folytatott érdekegyeztetés megkezdésére és a jövő évi 2,7 százalékos nyugdíjemelés újragondolására kéri a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) a miniszterelnököt.
A szervezet Orbán Viktornak címzett levelében kiemelik, hogy az idős korosztály megbecsülése nincs arányban az ország fellendülő gazdasági helyzetével, s az infláció épp a nyugdíjasokat sújtja leginkább. Miközben a kormány a 2,7 százalékosra tervezett pénzromlás alapján határozta meg az ellátások emelésének jövő évi mértékét, valójában már idén is 10 százalékkal nőttek az idősek kiadásai – áll a Papp Katalin elnök által aláírt levélben. Az 1990-ben alakult, hangsúlyozottan pártsemleges NYOK kifogásolja, hogy a gazdasági válság miatt felfüggesztett, de vissza nem vont nyugdíjkorrekciós törvényt a kiváló gazdasági teljesítmény ellenére sem léptették ismét hatályba, így egyre nagyobb a szakadék az aktív dolgozók és a nyugdíjasok jövedelme között és nő a nyugdíjas társadalom kettészakadása is, mert a hosszabb ideje nyugdíjban lévők ellátása nagyon lassan emelkedik. Különösen a 70 év fölöttiek helyzete tarthatatlan. A nyugdíjas szervezet partnerséget ajánl a kormánynak, amikor az egyeztetés azonnali megkezdését sürgeti – zárul a Nyugdíjasok Országos Közösségének Orbán Viktorhoz címzett levele. 
Szerző
Témák
nyugdíjasok

Palkovics: gazdasági szereplők kérték a 400 órás túlórát

Publikálás dátuma
2018.12.12. 08:59
Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter
Fotó: Kállai Márton / Népszava
Az innovációs és technológiai miniszter egy interjúban ismerte el: elsősorban nem a dolgozók akartak hetente hat napot dolgozni.
A Világgazdaságnak nyilatkozott Palkovics László, egyebek között a túlóra-törvény hátteréről, a beszélgetés során pedig egyértelművé tette a módosítás hátterét :
„a túlmunka-szabályozás módosítását pedig maguk a gazdasági szereplők kérték (…) Határozottak vagyunk a tekintetben, hogy ez a jó irány, és azt gondolom, hogy a több túlóra lehetősége mindkét fél számára előnyös lehet”

mondta a lapnak az innovációért felelős miniszter, aki szerint az is rendben lévő dolog, hogy a kormány beleszól a gazdaság működésébe.
Mindez azért lényeges, mert a kormánytagok és fideszes politikusok korábban ellentmondásosan nyilatkoztak a rabszolgatörvény kapcsán: Szijjártó Péter külügyminiszter a német befektetők és multik érdekeit emlegette, Orbán Viktor miniszterelnök szerint viszont mindez a dolgozók érdekeit szolgálja, hiszen, ha akarnak, több pénzt kereshetnek (hivatalosan ugyanis önkéntes alapú a többlettúlórák vállalása). Révész Máriusz fideszes képviselő pedig azért látja remek ötletnek a 400 órás túlóra bevezetését, mert így végre itthon kereshetnek sokat a munkások – szerinte a korábbi túlóraszabályozás ezt nem tette lehetővé, ezért is mentek annyian külföldre munkát vállalni.
Szerző
Frissítve: 2018.12.12. 09:03

A Fidesz-szavazók kétharmadának sem tetszik a rabszolgatörvény

Publikálás dátuma
2018.12.12. 08:58

Fotó: Népszava
A Republikon Intézet felmérése szerint még a kormány szavazóinak többsége is úgy gondolja, hogy nem jó ötlet bevezetni a rabszolgatörvényben javasolt változtatásokat.
A kormánypárti szavazók 63 százaléka is elutasítja a javaslatban foglaltakat, miközben a Jobbik szavazóinak 94, a baloldali, liberális szavazóknak pedig 95 százaléka gondolja úgy, hogy nem lenne jó ötlet bevezetni a rabszolgatörvényt - írja a hvg.hu a Republikon Intézet közvélemény-kutatására hivatkozva. A felmérésben kiemelik, igen ritka az, hogy a kormánypárti szavazók csaknem kétharmada elutasítson egy kormány által javasolt intézkedést. Fontos látni azt is, írják, hogy a Fidesz szavazóinak csupán 14 százaléka tartja jó ötletnek a változtatások bevezetését.  
A kutatásból kiderül az is, hogy a teljes népesség 63 százaléka hallott már a rabszolgatörvényről, míg mindössze 37 százalék válaszolta azt, hogy nem találkozott még a javaslattal. A törvény ismertsége igen eltérő az egyes politikai táborokban: ugyan minden szavazói csoportról elmondható, hogy többségük hallott már a rabszolgatörvényről, a kormánypárt szimpatizánsainak körében szinte fele-fele az arány, 53 százalék hallott már a módosítóról, 47 százalék még nem. Valamivel magasabb, 56 százalék ez az arány a Jobbik szavazóinak körében. Egyértelműen más képet mutatnak a baloldali, liberális szavazók, akiknek túlnyomó többsége, 83 százaléka hallott már a módosító javaslatról. A szóban forgó törvény általi érintettség mellett ebben nagy szerepet játszhat a baloldali, liberális pártok, valamint a szakszervezetek határozott javaslattal szembeni kiállása is.  A törvény elfogadásáról szerdán szavaz a parlament. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.12. 09:01