Megszavazták Semjén javaslatát: a határon túli magyarok is voksolhatnak az EP-választáson

Publikálás dátuma
2018.12.12. 14:30

Fotó: Németh András Péter
Szavazhatnak az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok.
Szerdán megszavazta az Országgyűlés, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhassanak az európai parlamenti választásokon. A módosítást 130 igen szavazattal fogadták el a képviselők. Az MTI azt írja, a változtatás biztosítja a szavazás jogát a harmadik országban élő magyar állampolgárok, valamint – az általános választójog elvének megfelelően – a Magyarországon élő, de lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára. A jelöltként indulás joga továbbra is csak a Magyarországon élő magyar és uniós állampolgárokat illeti meg.   A törvénymódosítási javaslatot Semjén Zsolt jegyezte, és értelemszerűen nem terjedne ki minden határon túli magyarra, hiszen például mivel Románia EU-tag, egy erdélyi magyar elvben kétszer szavazhatna, ami nyilván képtelenség. Ugyanez a helyzet a felvidéki magyarokkal is. A törvénymódosítási javaslat indoklása az Európai Tanács egy korábbi állásfoglalására hivatkozott, melyben arra hívták fel a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg annak lehetőségét, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán részt vehessenek. Bár az ellenzék minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, a parlament kormánypárti többsége végül a rabszolgatörvényt is megszavazta, az ellenzéki képviselők a határozathozatal után a Kossuth térre vonultak. Az erről szóló cikkünket itt találja. Tordai Bence szerint egyébként apró siker, hogy a településkép védelméről szóló javaslatot visszavonták. Ennek azért van jelentősége, mert ebben a jogszabályban volt elrejtve az a Semjén Zsolt által jegyzett módosítás, amellyel a gyülekezési jogot, a tüntetések megtartását korlátozták volna bizonyos időszakokban és közterületeken, többek között a Kossuth téren.
Szerző
Frissítve: 2018.12.12. 14:36

Kis politikai erkölcstan Lengyel László tollából

Publikálás dátuma
2018.12.12. 14:08
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
December 14-én pénteken 17 órakor a RAM-ban mutatják be Lengyel László új könyvét. A Kis politikai erkölcstan című kötetről Nádasdy Ádám és Szilágyi Ákos beszélget a szerzővel.
A Kis politikai erkölcstan, a KPE a nagyon kis politikusok, nagyon kis erkölcséről és mindnyájunk erkölcsi kereséséről szól. És szól a politikai énünkről, amelyet napról napra szülünk, és amelyet hatalmak kijelölnek nekünk. A politikai megromlásról és megjavulásról, a politikai halálról, a trumpi és az orbáni ember születéséről. (libri.hu)
Szerző

MSZP: házszabály-ellenesen szavaztak a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.12.12. 13:27

Fotó: Molnár Ádám
Név szerinti szavazásnál csak kártyás képviselők voksolhatnak, a szavazógépek azonban vidáman elfogadta az azonosítatlan voksokat is. A kormánypárt így szabálytalanul fogadhatta el a rabszolgatörvényt is.
Érvénytelen lehet a fideszes képviselők botrányba fulladó szerdai törvénygyára -világít rá az MSZP a szabálytalanságokra. Az eleve problémás, hogy a kétharmad ellenzéki jegyző nélkül le zavarta le a kétharmad a rabszolgatörvény megszavazását és a közigazgatási bíróságok felállítását - de ennél komolyabb visszaélés is történt. 
Tordai Bence (Párbeszéd) vette észre, hogy a szavazatszámláló gépek simán elfogadták a kártya nélkül leadott voksokat is. Ez azért gond mert
  • A szerdai parlamenti ülésen nyílt, gépi szavazás történt, és ez név szerint kell történjen; az azonosítást a képviselők egyéni kártyái jelentik, amit a gép nyílásába helyeznek.
  • Mivel a számlálógépek valamilyen technikai bravúr folytán elfogadták a kártya nélküli szavazatokat is, gyakorlatilag bárki voksolhatott rajtuk – akár Orbán Viktor terembe behívott testőrei is.
  • Latorcai János (KDNP) levezető elnöknek ezért ellenőriznie kellett volna a név szerinti szavazást, de kísérletet sem tett rá – pedig a házszabály nem ad lehetőséget géppel történő, nem név szerinti szavazásra.
Mindez azonban nem jelentett problémát a kormánypárti képviselők számára: Kövér László házelnök szerint teljesen rendben van, hogy a parlamenti pulpitust elfoglaló ellenzékiek láttán magához veszi a mikrofont, és hogy a padsorból indítja meg az ülést- ahogy nem látott problémát az azonosítatlan voksoban sem.  Utóbbira alapozva viszont az ellenzék megtámadhatja a szerdai ülésnapon hozott összes országgyűlési döntést is.
Szerző
Frissítve: 2018.12.12. 16:20