Sertéspestis – Fertőzött vaddisznókat találtak Tiszavasvári külterületén

Publikálás dátuma
2018.12.13. 13:20
Illusztráció
Fotó: AFP
A járványügyi helyzet elemzése folyamatban van, a fertőzött terület növelésére egyelőre nincs szükség.
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található – közölte a Nébih a honlapján.   A szakemberek folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet annak érdekében, hogy szükség esetén azonnal meghozhassák a hatékony védő intézkedéseket. Az újabb esetek miatt a járványügyi helyzet elemzése folyamatban van, a fertőzött terület növelésére azonban egyelőre nincs szükség.
Szerző

Lázadás a rabszolgatörvény ellen: a magyarok többsége egyetért a tüntetőkkel

Publikálás dátuma
2018.12.13. 13:16

Fotó: Molnár Ádám
A megkérdezettek több mint 81 százaléka támogatja a 400 órás túlóra miatt tiltakozókat, fiatalok és idősebbek egyaránt. Nagy többsége, 67,8 százaléka szerint elfogadható az, hogy ellenzéki, a rabszolgatörvény elleni tiltakozásul lezárta a házelnöki pulpitus feljáratait.
 Nagyon nagy a rabszolgatörvény ellen tiltakozók társadalmi támogatottsága – derül ki a Pulzus Intézet lapunknak készített közvélemény-kutatásából. Mint a felmérésből kiderül, a 18-60 év közötti válaszadók 81,4 százaléka egyetértett a tiltakozásokkal. 

FRISS - Támogatott pulpitusfoglalás

A megkérdezettek nagy többsége, 67,8 százaléka szerint elfogadható az, hogy ellenzéki, a rabszolgatörvény elleni tiltakozásul lezárta a házelnöki pulpitus feljáratait. A felmérésről részletesen olvashatnak a Népszava szombaton megjelenő, új Visszhang című mellékletében, amelyet a Vasárnapi Hírek szerzői készítenek.

A reprezentatív kutatás arra is rámutat, hogy   
a megkérdezettek 64 százaléka szerint szükség lenne más, erőszakmentes tiltakozásra, például sztrájkra.

Utóbbi részben már el is kezdődött, a törvénymódosítás miatt tiltakozó szakszervezetek eddig Veszprémben, Pécsen, Győrben és Szolnokon tartottak félpályás útlezárásokat, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) pedig arra is kész, hogy szükség esetén ipari parkokba vezető utakat, máshol gyárkapukat torlaszoljon el
Mint lapunk részletesen foglalkozott a történtekkel, a parlamenti kétharmad valószínűleg szabálytalanul is elfogadta többek között a 400 órás túlmunkát engedélyező, bevallottan a külföldi multik érdekeit szolgáló törvénymódosítást. Az ellenzék obstrukcióval: a pulpitus elfoglalásával, füttykoncerttel próbálta szabotálni a fideszes törvénygyárat, sikertelenül. Szerda délután aztán tüntetések kezdődtek a fővárosban, melyen ellenzéki képviselők is részt vettek: tiltakozók elfoglalták a Margit hidat, majd a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt és a Kossuth téren is összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. A Pulzus-kutatás részleteiről a Népszava szombaton megjelenő új, Visszhang című mellékletében olvashatnak, amelyet a Vasárnapi Hírek szerzői készítenek.
Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 18:18

Cornstein: Elszomorít, hogy távozni látom a CEU-t

Publikálás dátuma
2018.12.13. 12:46

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A budapesti nagykövet az oroszoknak kiadott fegyverkereskedők miatt is bírálatokat fogalmazott meg. Szerinte ezek az ügyek igencsak megnehezítik az USA és Magyarország kapcsolatát.
Az Országgyűlés külügyi bizottságában, csütörtökön felszólalt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatáról kiemelte, hogy a két országot mélyen gyökerező viszony fűzi össze.
„Mint minden hosszútávú kapcsolatban, a mienkben is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de – mint minden egészséges kapcsolatban – úrrá lettünk ezeken a nézetkülönbségeken, és az őszinte és tiszteletteljes párbeszéd révén erősebbek lettünk és közelebb kerültünk egymáshoz”

– fogalmazott a nagykövet.

Hozzátette, hogy amikor úgy gondolta, a barátai hibát követnek el, kötelességének érezte, hogy azt mondja: „Hé… szerintem most nem jól döntöttél.” Így például nem rejtették véka alá, hogy a CEU távozása Budapestről rossz volt Magyarország számára.
„Őszintén elszomorít, hogy a CEU-t távozni látom. Azt is világossá tettük, hogy rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett. Nem értettünk egyet ezekkel a döntésekkel, és ezt meg is mondtuk”

– szögezte le Cornstein.

A nagykövet szerint ezek nem könnyítik meg az USA és Magyarország közötti kapcsolatok továbbfejlesztését, inkább igencsak megnehezítik azt.
Ezt követően Ukrajnáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy Oroszország teszteli a Nyugatot, jobban mint bármikor. Kiemelte, hogy Ukrajna háborúban álló ország, és 2014 óta több mint tízezer ukrajnai halt meg az orosz agresszió következtében.
„Ez a háború egy Magyarországgal határos országban zajlik, a NATO küszöbén. Ez nem alkalmas idő arra, hogy a NATO abbahagyja együttműködését Ukrajnával. A NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát”

– fűzte hozzá.

Cornstein azt mondta, hogy Magyarország Ukrajna oktatási politikájával kapcsolatos aggodalmait felvetik az ukrán kormánynak, azt akarják, hogy mindkét fél hamarosan megoldásra jusson. Azonban úgy érezik, hogy NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása. Úgy fogalmazott:
„a tágabb képet kell szem előtt tartanunk. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás. Az ő elképzelése egy új impérium. Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül.”

A budapesti nagykövet mindemellett közölte: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy segítse a Magyar Honvédséget felszerelésének modernizációjában. Szerinte egyébként a két ország védelmi kapcsolatát „sok nemzet megirigyelheti”, „jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt a szoros kapcsolatot egy új Védelmi Együttműködési Megállapodás elfogadásával formalizáljuk”. Kitért arra is, hogy egy olyan időszakban, amikor a NATO ismét szemben találja magát Oroszországgal, szövetségeseiknek meg kell találniuk a módját annak, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat.
Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 12:48