költöztetés;Nagy Imre-szobor;

Tiltakozik a Nagy Imre Társaság a szoborköltöztetés ellen

A Jászai Mari térre kerül a mártír miniszterelnök szobra, helyére a vörösterror áldozatainak emlékmű-másolatát állítják.

„A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma és a Nagy Imre Társaság Elnöksége megdöbbenten értesült arról, hogy a korábbi tiltakozások ellenére Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről – ahol huszonkét éve áll – elszállítják, és a Jászai Mari tér egy pontján állítják fel.” -írja a közleményében a két szervezet.

Mint hozzáteszik, a Nagy Imre-szobor helyére egy, az 1930-as években készült, 1945-ben eltávolított emlékmű másolata kerül, amely az 1919-es vörösterror áldozatainak állított emléket. „Egy a magyar történelemben vitathatatlan szerepet játszó személyiség helyére kerül egy mindössze tíz évig ott állt kompozíció, amely úgy emlékeztet 1919 áldozataira, hogy a fehérterror során életüket vesztőket meg sem említi” tiltakozik a társaság és az alapítvány.  

A közlemény szerzői szerint Nagy Imre életének sorsfordító, történelmi pillanatai – a földosztás, az 1953-as enyhülés kormányprogramja és az 1956-os forradalom – mind a Parlamenthez kapcsolódnak. Mártíriuma összekapcsolja alakját Batthyány Lajos 1848-as miniszterelnökével. A szobor – nem véletlenül, a felállítók és az alkotó közös terve alapján – a Batthyány-örökmécses és az Országház „tengelyén”, azoktól szinte egyenlő „látótávolságra” helyezkedik el. Nagy Imre ércalakja a Kossuth téren át a Parlamentre tekint, a magyar szabadság és demokrácia szimbolikus tereire. „Mindez szerves része a szobor jelentésének, amit most szűk látókörű formális okokból akarnak felcserélni egy emlékezetpolitikai, művészi és városképi szempontból egyaránt kétes emlékműre” - teszik hozzá.

Zoom összefoglalója szerint Nagy Imre első egész alakos hazai szobrát 1996. június 6-án (a mártír miniszterelnök születésének 100. évfordulója előtt egy nappal) avatták fel Budapest V. kerületében, a Vértanúk terén. Varga Tamás szobrászművész készítette az életnagyságú bronzalakot, ami egy hídon áll, és az Országházra néz.

A szobor az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékműve helyén található. A kormány – a Magyar Idők üzenetértékű cikke szerint – azonban már idén júliusban a Nagy Imre szobor költöztetésén, és a korábbi emlékmű másolatának felállításán gondolkozott. Augusztus 13-án pedig ki is adták a Vértanúk terének átépítéséről szóló határozatot.