Tordai Bence: kitörtünk a saját buborékunkból

Publikálás dátuma
2018.12.13. 19:36

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kétmillió embert értek el a szerdai, parlamenti ellenzéki akcióról közvetítette videói – állítja Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, aki szerint kicselezték az országgyűlés nyilvánosságát is szűkítő Fideszt. Nem elég, hogy újságírókat tiltanak ki évek óta a parlamentből, hosszú ideje már a televízió sem közvetítheti a T. Ház üléseit. Tudatosan készült arra, hogy élőben tudósít? Igen, két feltöltött telefont vittem a zárószavazásokra. Kövér László házelnök döntése miatt az újságírók az egész házban tíz méteres folyóson dolgozhatnak. Az ülésteremben pedig csak két, a sarokba felszerelt kamera adja az adást, amelyet ráadásul az országgyűlés hivatala szerkeszt. Talán nem a véletlen műve, hogy az elfoglalt pulpitust alig mutatták szerdán. Muszáj, hogy az országgyűlési képviselők tájékoztassák az embereket, a szerdai közvetítésem két videóposztja együtt már kétmilliós elérés felett jár. Az utcán viszont csak néhány ezren voltak. Örülnék, ha a nézők közül minél többen az utcán lennének. Fontos viszont hangsúlyozni, hogy olyan emberek, akik korábban soha nem foglalkoztak politikával, most mégis bekapcsolódtak. Kitörtünk a saját buborékunkból. Miért csak most jött létre az „új ellenzéki egység”? A diákok végre nem azt mondták, hogy „fúj pártok” és a szakszervezetek körében is oldódott a pártellenesség. Ez az egység tehát túlmutat rajtunk. Az ellenzéknek az a feladata rövidtávon, hogy összekovácsoljon mindenkit, aki nem kér ebből a rendszerből. A dolgozóknak, diákoknak, nyugdíjasoknak, szakszervezeteknek és a pártoknak rendszeresen egyeztetniük kell, hogy miként lehetnek hatékonyak. Kellenek az útlezárások, a sztrájkok, és ott kell lenni a parlamentben is. Ezek után visszatérhetnek még a szerdai események előtt parlamenti munkához? Nem mehet minden úgy tovább, ahogy eddig. Ugyanakkor a szerdai nap csattanós választ adott azoknak, akik szerint be sem kellett volna ülni a parlamentbe. Mindig, mindenhol el kell mondanunk a véleményünket – főleg ha a társadalom öthatoda is velünk van. Most két hónap parlamenti szünet következik, ennyi időnk lesz kitalálni, mi lesz az új stratégia, amelyet egységesen követni kell. Az utcai akciók már csak a közelgő ünnepek miatt is hamar kifulladhatnak. Az év végi ünnepek alatt lesz pihenő, de fontos, hogy ennek a menetnek a végén az utolsó látványos ütést mi vigyük be. Az ellenzéki offenzívát még másfél hétig fenn kell tartani, és láttunk már hatalmas tüntetést január 2-án.
Szerző

"Ellenzékként viselkedett az ellenzék"

Publikálás dátuma
2018.12.13. 18:22

Fotó: Molnár Ádám
Megosztja a politikai elemzőket az ellenzék szerdai parlamenti akciója, abban viszont egyetértettek: nem maradt más lehetőségük az ellenállásra.
Szentpéteri Richárd, a Méltányosság központ elemzője szerint a parlamenti akció fő célja az volt, hogy összekovácsolja az ellenzéki frakciókat, ami sikerült is, így ebből profitálhatnak az önkormányzati választáson. Ugyanakkor szerinte rossz eszközöket választottak: „A szerdai akció még végső eszköznek is túlzás. Teljesen világos, hogy a Fidesz módszereit már nem lehetett tovább tűrni, de a Parlament akkor is beszéd helye. Meg kellene itt állni." Az utcai tüntetések ellenben nagy erejű megmozdulásokká válhatnak szerinte, feltéve, hogy erőszakmentesek lesznek, a szervezők pedig közvetlen, elérhető célokat tűznek ki a tiltakozók elé. Ez utóbbi adott is: van egy rossz törvény, amit meg kell változtatni.
Somogyi Zoltán politikai elemző a Facebook-on reagált a szerdai parlamenti eseményekre. Szerinte azért volt nagy tüntetés Budapest utcáin – amiről Magyarország többsége nem értesült a kormánymédia túlsúlya miatt – mert ellenzékként viselkedett az ellenzék, és erre a választók is reagáltak. „Az ellenzék láthatta: ha kemény, akkor a választók is azok lesznek. Ha csendes, akkor pedig frusztráltak.” Somogyi is úgy látja, az ellenzék azért választotta a parlamentben ezt a fajta tiltakozást, mert más eszköze már nem volt.
„Mindezek után érdemes újra elgondolkodni azon, hogy van-e értelme a parlamentben ülni így. Ha pedig van, akkor mi lesz a következő lépés, mert a normális kommunikáció kormánypártok és ellenzékiek között innentől kezdve fenntarthatatlanná vált."

Támogatott pulpitusfoglalás

A megkérdezettek nagy többsége 67,8 százaléka szerint elfogadható az, hogy ellenzéki, a rabszolgatörvény elleni tiltakozásul lezárta a házelnöki pulpitus feljáratait. A felmérésről részletesen olvashatnak a Népszava szombaton megjelenő, új Visszhang című mellékletében, amelyet a Vasárnapi Hírek szerzői készítenek.

Frissítve: 2018.12.13. 18:46

Jelentős késések lehetnek a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon

Publikálás dátuma
2018.12.13. 18:13
Illusztráció. Fotó: Népszava
Késő éjszakára állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés.
A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a pestszentlőrinci állomás biztosítóberendezésének meghibásodása okozott jelentős, akár másfél órás késéseket. Bár a hibát sikerült kijavítani és a vonatközlekedés elindult, a menetrend szerinti közlekedés csak késő éjszakára állhat helyre. A Mávinform közölte: a gyors és InterCity vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Szolnok, illetve Szolnok és Budapest-Nyugati pályaudvar között felármentesen vehetők igénybe. Hasonlóképpen lehet utazni a Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony vonalon, illetve vissza.