Előfizetés
Fotó: Mónus Márton / MTI

Hídlezárás, menetelés, majd könnygázfürdő a Kossuth téren

Mintegy 5-6 ezer tüntető vonult a belvárosban, a jó hangulatú és békés demonstráció résztvevői visszatértek a Kossuth térre, ahol a hangulat már korántsem volt olyan békés.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.12.13. 22:31

Pintér Sándor: a rendőrség gátat fog szabni az erőszaknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 19:52

Fotó: Tóth Gergő
A belügyminiszter a szerdai tüntetés kapcsán azt mondta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
Ráerősített a kormány a szerdai tüntetést gyalázó kommunikációjára. Csütörtökön először Gulyás Gergely nyilatkozott úgy, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatti demonstráció törvénytelen volt, a résztvevők bűncselekményt követtek el, és egyébként is keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren. A hvg.hu cikke szerint aztán Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrséget védve azt mondta, a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt, mint szerdán a Parlament előtt. A miniszter hangsúlyozta, a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.  
Pintér szerint  
a szerda esti tüntetés nem lehet a demokrácia része, mivel a résztvevők durván megsértették a törvényeket, és a demonstráció biztosítása során kilenc rendőr szenvedett sérülést.

A belügyminiszter elmondta, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
A szerdai tüntetésen késő este a Kossuth téren a demonstrálók egy része megdobálta a rendőröket sörösdobozokkal, tojással, valamint a Parlament előtt felállított karácsonyfa körüli szánkókkal. Válaszul a rendőrség - előzetes figyelmeztetés nélkül - többször könnygázzal fújta le a tüntetőket. A rendőrök többeket kiemeltek a tömegből, a Parlament lépcsőin dulakodás is folyt. 
police.hu-n Semmi se szent címmel jelent meg közlemény arról, hogy "több tüntető megkísérelte felgyújtani az ország karácsonyfáját, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak". Megemlítik, hogy a szánkók közül többet elloptak. A rendőrség - amely a honlapján a csütörtöki vonulós demonstráció résztvevőit kifejezetten lekezelően említi - elfogta az elkövetőket, akik ellen lopás miatt indított büntetőeljárást. (A hatóság honlapján megjelent közleménnyel kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.)
Ugyanakkor a rendőrség sem tett mindent azért, hogy szakszerűen és arányosan lépjen fel - legalábbis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő szervezet úgy látja, a rendőröknek valóban közbe kellett avatkozniuk, mer erőszakossá vált a tüntetők fellépése, de a hatóságok egyáltalán nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a jogsértő magatartásuk következményeire, a rendőrség tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. A TASZ szerint érthetetlen, miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, amikor az erőszakos cselekményeket tapasztalta, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett.
A szerdai tüntetés után Gulyás Gergely közlése szerint 34 személy ellen indult eljárás, közülük 20 ellen garázdaság, a többek ellen pedig a gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával.

Tordai Bence: kitörtünk a saját buborékunkból

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.12.13. 19:36

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kétmillió embert értek el a szerdai, parlamenti ellenzéki akcióról közvetítette videói – állítja Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, aki szerint kicselezték az országgyűlés nyilvánosságát is szűkítő Fideszt. Nem elég, hogy újságírókat tiltanak ki évek óta a parlamentből, hosszú ideje már a televízió sem közvetítheti a T. Ház üléseit. Tudatosan készült arra, hogy élőben tudósít? Igen, két feltöltött telefont vittem a zárószavazásokra. Kövér László házelnök döntése miatt az újságírók az egész házban tíz méteres folyóson dolgozhatnak. Az ülésteremben pedig csak két, a sarokba felszerelt kamera adja az adást, amelyet ráadásul az országgyűlés hivatala szerkeszt. Talán nem a véletlen műve, hogy az elfoglalt pulpitust alig mutatták szerdán. Muszáj, hogy az országgyűlési képviselők tájékoztassák az embereket, a szerdai közvetítésem két videóposztja együtt már kétmilliós elérés felett jár. Az utcán viszont csak néhány ezren voltak. Örülnék, ha a nézők közül minél többen az utcán lennének. Fontos viszont hangsúlyozni, hogy olyan emberek, akik korábban soha nem foglalkoztak politikával, most mégis bekapcsolódtak. Kitörtünk a saját buborékunkból. Miért csak most jött létre az „új ellenzéki egység”? A diákok végre nem azt mondták, hogy „fúj pártok” és a szakszervezetek körében is oldódott a pártellenesség. Ez az egység tehát túlmutat rajtunk. Az ellenzéknek az a feladata rövidtávon, hogy összekovácsoljon mindenkit, aki nem kér ebből a rendszerből. A dolgozóknak, diákoknak, nyugdíjasoknak, szakszervezeteknek és a pártoknak rendszeresen egyeztetniük kell, hogy miként lehetnek hatékonyak. Kellenek az útlezárások, a sztrájkok, és ott kell lenni a parlamentben is. Ezek után visszatérhetnek még a szerdai események előtt parlamenti munkához? Nem mehet minden úgy tovább, ahogy eddig. Ugyanakkor a szerdai nap csattanós választ adott azoknak, akik szerint be sem kellett volna ülni a parlamentbe. Mindig, mindenhol el kell mondanunk a véleményünket – főleg ha a társadalom öthatoda is velünk van. Most két hónap parlamenti szünet következik, ennyi időnk lesz kitalálni, mi lesz az új stratégia, amelyet egységesen követni kell. Az utcai akciók már csak a közelgő ünnepek miatt is hamar kifulladhatnak. Az év végi ünnepek alatt lesz pihenő, de fontos, hogy ennek a menetnek a végén az utolsó látványos ütést mi vigyük be. Az ellenzéki offenzívát még másfél hétig fenn kell tartani, és láttunk már hatalmas tüntetést január 2-án.