tüntetés;rendőri akció;rabszolgatörvény;

2018-12-14 09:06:08

Ha a Fidesz szereti: forradalom. Ha nem: keresztényellenes erőszak -kamerába diktáltatták a tüntetőkkel az adataikat

A Momentum alelnökét földre vitték, és hajnalig benntartották, a demonstrálókat szétszakították és körbe zárták.

Ami 2006-ban forradalom volt a Fidesz interpretációjában, az most keresztényellenes randalírozás. Annak ellenére, hogy az események "intenzitása" meg sem közelíti a tizenkét évvel ezelőttiét. Nem vitás, a Kossuth térről startoló, majd egy dunai hídkör után ugyanoda visszatérő tüntetők papírrepülővel, tojással, üvegekkel és füstbombákkal (utóbbi két eszköz használata valóban megengedhetetlen) dobálták a rendőröket, de ennél súlyosabb atrocitás nem volt. (Érdemi anyagi kár egyedül akkor keletkezett, amikor a Parlament egyik ablakát betörték, illetve bezúzták egy rendőrautó szélvédőjét.)  

Pintér Sándor rögvest deklarálta is, hogy a rendőrség gátat szab az erőszaknak, illetve, hogy ilyen  intenzitású támadás a közelmúltban nem ért magyar rendőrt. És ebben a mondatban az időhatározó szón van a hangsúly, ugyanis 2006-ban, a Fidesz által törvényesnek mondott demonstrációkon sokkal több támadás érte a rendőröket.

Akik most kemény fellépéssel válaszoltak: a Kossuth téren számos embert őrizetbe vettek, köztük a Momentum Mozgalom alelnökét. Donáth Anna bűne annyi volt, hogy meggyújtott egy pirotechnikai fáklyát, ezt követően a földre vitték, majd a kőbányai kapitányságon találta magát, ahonnan csak kora reggel szabadulhatott (alant az esemény a 444.hu videóján).

Az éjfélig bejelentett tüntetést a rendőrök fél tizenkettő tájban elkezdték kiszorítani, akkor mintegy ezer ember megcélozta a körutat - és hiába próbálta őket megállítani a rendőrség a Nyugati térnél, ez nem sikerült. Ekkor a helyszíni erők taktikát változtattak, és a Király utca magasságában csoportokra szakították szét a tüntetőket, és így körbezárhatták őket.

A "rendőri zsilipbe" szorult demonstrálókat pedig csak azután engedték szabadon, hogy azok kamerába mondták adataikat. Ilyen adatfelvételt azonban semmilyen jogszabály nem ír elő vagy tesz lehetővé.