Előfizetés

Hat embert állított elő a rendőrség a pénteki tüntetés után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.15. 15:23

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Bűncselekmény gyanúja miatt állították elő a demonstrálókat, de senkit sem vettek őrizetbe.
A szerdai, a csütörtöki és a pénteki tüntetés során összesen 57 embert állítottak elő - tudta meg az Átlátszó a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK). „A rendőrség az első napon 35 főt állított elő bűncselekmény gyanúja miatt, akik közül 13-at őrizetbe vett. A második napon a rendőrség 16 főt állított elő (1 főt szabálysértés, és 15 főt bűncselekmény gyanúja miatt). A harmadik napon a rendőrök 6 főt állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt, őrizetbe vételre nem került sor” - közölte a hatóság.
A BRFK szombaton közölte, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, jármű önkényes elvétele, ittas járművezetés, garázdaság, csoportos garázdaság, lopás és rongálás miatt elítélt ember is található az előállítottak között, akik közül 11-en büntetett előéletűek.

Az atomminiszter is pocskondiázza a tüntetőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.15. 14:58
Süli János: a 40 százalékos hazai beszállítói arány egy elérendő cél - FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Süli János szerint az elmúlt napokban olyan fiatalok tüntettek, akik egy napot sem dolgoztak eddig.
A paksi bővítésért felelős miniszter a Paks Pressnek nyilatkozott, megszólalását a hvg.hu vette észre. 
"Ami az elmúlt napok tüntetés és felfordulás sorozatát illeti, azt mondhatom, hogy én nem munkásokat látok a Parlament előtt, vagy az utcákon, hanem fiatalokat, akik szerintem egy napot se dolgoztak eddig"

 - mondta Süli János.
A miniszter a rabszolgatörvény kapcsán azt mondta, "az elmondható, hogy a túlóra a munkáltatónak sem olcsó, hanem drágább, és csak akkor rendelik el, ha szükséges. Én harmincegy év munkahelyi vezető tapasztalata alapján szavaztam meg a törvényt". A cikkben azt írják, az atomerőműben: vannak időszakok, amikor szükség van a túlórák elrendelésére. Süli János arról is beszélt, az atomerőműben többször előfordult olyan eset, amikor a munkatársakat éppen arról kellett lebeszélni, hogy további túlórákat vállaljanak. Hozzátette, mindenkinek vannak céljai, amit csak több pénzzel lehet megvalósítani. Az atomerőműben kifizetik a túlórákat és nem három év múlva és az erőműben nagyon is jól fizet a túlóra-vállalás.

Kiengedték az előzetesből Czeglédy Csabát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.15. 14:23
Czeglédy Csabát különösen nagy összegű költségvetési csalással gyanúsítják, a Fidesz a bíróságot megelőzve ítéletet mondott fel
A Szegedi Törvényszék döntése értelmében házi őrizetbe kerül a szombathelyi politikus. Már haza is indult a családjához.
A volt önkormányzati képviselő a hvg.hu-nak nyilatkozott szabadulása körülményeiről. Elmondta, mostantól a „lakás elhagyását tiltó bűnügyi felügyelet”-be került, ami gyakorlatilag a házi őrizet új neve. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni, de minden nap 2 órára elhagyhatja azért a lakást, elmehet vásárolni, orvoshoz vagy futni.
„Szombaton 9 óra 5 perckor jött faxon az értesítés a bv-be, hogy a Szegedi Törvényszék úgy döntött, kiengednek.

Szóval az áthelyezett munkanap kevés nyertese közé tartozok" - mondta a hírportálnak Czeglédy Csaba, miközben már hazafelé tartott. A hír a börtönudvaron érte, mert éppen lenn volt futni a hóesésben, erre egy óra lehetősége van. Ezért amikor egy magas beosztású bv-tiszt megjelent, és hívta, még mondta is neki, hogy visszavan 5-10 perc a kevés kint tölthető idejéből, és azt lefutná. "Mire azt kérdezte: nem akar inkább szabadulni?" - mesélte. Az azonnali szabadulás elrendelésének köszönhetően már csak össze kellett csomagolnia, ami nem is volt könnyű, mert az ellene folytatott büntetőeljárás összes, 55 ezer oldalt kitevő nyomozati irata a zárkájában volt, csak ez 14 dobozt tesz ki.
Még múlt héten is - az ügyészség indítványára rábólintva - harminc nappal meghosszabbította Czeglédy Csaba letartóztatását a Szegedi Járásbíróság, ami ellen azonnal fellebbezett. Ebben azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy mégse hosszabbítsák meg a „szükségtelen letartóztatást”, hiszen teljesen indokolatlan, és tegyék lehetővé, hogy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse. Czeglédy szerint erre bólintott rá a Szegedi Törvényszék, hiszen „befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást, amire hivatkozva eddig benn tartották". De az is számított, hogy a bíróság is elismerte, már nagyon hosszú ideje áll a legsúlyosabb kényszerintézkedés alatt.
"Épp itt volt az ideje, hogy hazamehessek. Ebben az ügyben eleve senki nem lehetett volna letartóztatni, a tavaszi újbóli letartóztatásom pedig egyértelműen jogellenes volt.

Ezért nagyon bennem van a március 1-2., vagyis az, ahogyan visszavittek alig egy nap után. Kell majd most pár nap, hogy megnyugodjak, mert akit a kígyó megmar, a siklótól is fél. Tartok attól, hogy megint kitalálnak valamit, és jönnek őrizetbe venni" - mondta. "A bv-sektől is azzal búcsúztam, hogy boldog karácsonyt kívántam, és félig viccelődve megjegyeztem, hogy pár napig tartsák fenn a zárkámat, mert lehet, hogy jövök vissza" - tette hozzá. 
Március 2-án Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési választásokon induló Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését. A kiszabaduló politikus-jogász ugyanis így tudott átmenetileg kiszabadulni, de így egyetlen nap után újra visszavitték a börtönbe.
Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t. Czeglédy ügye MSZP-s múltja miatt kiemelt figyelmet élvez, ami betekintést enged a büntetés-végrehajtás érdekes világába. A volt önkormányzati képviselőt például fenyítették már meg azért, mert túl sok könyvet tartott a zárkájában, illetve hosszas eljárásban vizsgálták, hogy borostát visel-e vagy szakállat.