Előfizetés

Féltucatnyi biztonsági őr ugrott rá Varju Lászlóra, Molnár Zsoltot ajtóval fenyítették

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 10:27

Fotó: Ujhelyi István Facebook oldala
Több képviselő a kerítésen át jutott be az MTV székházába.
Bármelyikünket kivihették volna, csak Ákos volt az, aki a legmesszebb jutott a lépcsőn, Szél Bernadett pedig utána szaladt, hogy védje, illetve kamerával rögzítse a felvételeket. Miután kituszkolták őket az MTVA székházából, már nem térhettek vissza, magyarázta a az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Fiala János Kelj fel Jancsi című műsorában, miért a két független képviselőt szorították ki először a biztonsági őrök. A szocialista politikus most azt várja, mikor kerülnek ők sorra. Miközben a közmédia kamerája több helyről veszi őket. Kunhalmi Ágnes szerint azért, hogy manipulált videókat vágjanak össze róluk, a NER ellenségeiről. „Ez full Oroszország, full Törökország, nem demokrácia. Ahol a sajtót sem kímélik: az ATV tudósítóját lefújták könnygázzal, a Klubrádió tudósítójának gumibot jutott.” Kunhalmi mindenesetre arra törekszik, hogy bejusson a stúdióba és beolvassa a tüntetők követeléseit. Persze lelkileg fel van rá készülve, hogy őt is kidobják. Fegyveres biztonsági őrökkel az állam választott képviselőit nem engedik be közintézményekbe, kesergett Harangozó Tamás, az MSZP képviselője, Ujhelyi István élő videójában. Erre rímelt Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője ugyanis azt taglalta, hogy nem jutott be simán az MTVA székházába. hanem át kellett másznia a kerítésen – többek között az MSZP-s Molnár Zsolt társaságában. Aki a nemzetbiztonsági bizottság volt elnökeként deklarálta, hogy számtalan jogszabályt sért az MTVA. Volt olyan biztonsági őr, akik ajtót vágott a képviselőknek, magyarázta a szocialista politikus, amikor kitört a botrány: Varju László megpróbált bejutni a stúdióba, vagy fél tucatnyi biztonsági őr ugrott rá, és erős dulakodás után visszalökdösték a többi képviselő közé. A képviselők négyszer tettek képviselői bejelentést, de mint írtuk, a rendőrök nem jutottak be. 

Jogellenesen tuszkolták ki az őrök Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a köztévéből - és még a köztévé tett feljelentés

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.12.17. 10:02

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
Ahova egyébként a rendőröket sem engedték be.
Egyelőre nem tudni, hogy az állam jogászai - ide értve a rendre „független elemzőként szerepeltetett pártalkalmazottakat –, illetve az MTVA milyen jogszabályi részletre próbálja kimagyarázni ami ma hajnalban történt, nevezetesen azt, hogy a köztévé épületéből biztonsági őrök tuszkolták ki Hadházy Ákost. majd a kijáratnál a földre lökték a képviselőt, továbbá erővel szorították ki az épületből Szél Bernadettet is. A biztonsági őrök – bárkik is voltak – egyértelműen jogszerűtlenül járhattak el. Az országgyűlési képviselőkről szóló 1990-es törvény 9 paragrafusa egyértelműen fogalmaz: „A képviselői igazolvány az államigazgatás valamennyi szervéhez, továbbá a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő - a hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon - jogosult a fegyveres erők, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendőrség és a rendészeti szervek működésére szolgáló területre is belépni.” A törvény azt is kimondja: „az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.” Mármost Hadházy Ákos a közmédia vezetőivel próbál hetek óta kapcsolatba kerülni - eddig tökéletesen sikertelenül.  A történteket Facebookon közvetítették: Hadházy és Szél azért hívott rendőrt, mert személyes tárgyaik – ruháik, táskáik – a tévészékház épületében maradtak, és kérésükre sem adták vissza a komplexum őrei. A kihívott békásmegyeri rendőrök megpróbáltak bejutni, de hosszas egyeztetés után nem engedték be az épületbe.

Az MTVA feljelentést tett

Bár a hatóságot nem engedték be, az MTVA azért rendőrséghez fordult a történtek miatt – a közmédiát összefogó alap erről közleményben számolt be hétfőn délelőtt. 
Levelükből  kiderül, hogy az MTVA szerint a közérdekű üzem megzavarásának számít, ha egy ellenzéki képviselő több ezer tüntető követeléseit szeretné élő adásban beolvasni. „Az MTVA biztonságért felelős vezetője felhívta az politikusok figyelmét arra, hogy az a joguk, hogy beléphetnek az intézménybe nem egyenlő azzal, hogy zavarhatják az ott folyó munkát” - fogalmaz a közmédia központja.  
Mint fogalmaznak, az ellenzéki képviselők „azzal próbálták megzsarolni az MTVA-t, hogy ha nem teljesül a kívánságuk, akkor majd "bejön" az utcáról több ezer dühös ember”. Hozzáteszik, hogy  a politikusok „Rendszeresen zaklatták az MTVA munkatársait, a folyosókon kergették a dolgozni érkezőket. Hadházy Ákos megpróbált egy lépcső korlátján átmászva üzemi területre behatolni. A biztonságiak figyelmeztették, felszólították, de nem állt el szándékától, végül a belekapaszkodó Szél Bernadettel együtt eltávolították az épületből. A képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban. Folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt.” 
Bár erre az MTVA közleménye nem tér ki, az igazsághoz hozzátartozik, hogy 
  • a tüntetésen résztvevő parlamenti képviselőknek joguk van belépni az MTVA központ területére, de a szekuritisok először ezt nem akarták megengedni nekik,
  • A politikusok egy felelős szerkesztővel, szakmai vezetővel szerettek volna tárgyalni, ehelyett az MTVA-székház biztonsági igazgatója állt ki eléjük, és börtönbüntetést emlegetett az ellenzéki megmozdulás miatt,
  • a képviselők útját több helyszínen is fegyveres őrök állták el, petíciójukat nem olvashatták be élő adásban
  • Hadházy Ákost és Szél Bernadettet törvénytelenül, erőszak alkalmazásával penderítették ki hétfőn reggel az épületből
  • A politikusok személyes tárgyait nem adták vissza, ezzel szintén jogsértést követhettek
És ami az MTVA jogi indoklását illeti: a közérdekű üzem kapcsán egy igazi gumiszabályra hivatkoznak a jogászai. Ugyan a Büntető törvénykönyvben szerepel a közérdekű üzem megzavarásának – illetve annak előkészületének - a tilalma és büntethetősége, ám maga a törvény igencsak szellősen mondja ki, hogy mi számít annak. Így közérdekű üzem például a közmű vagy a közösségi közlekedési üzem mellett az „elektronikus hírközlő hálózat” is. Ebbe némi jogászi kreativitással éppen úgy beleérthető az MTVA hajnali adása vagy éppen a tüntetésen kint dolgozó forgatócsoport működése is. Ilyenkor a bíróság dönti el, hogy a tényleges cselekmény veszélyes volt-e a közösségre vagy sem. Pontosan a jogi bizonytalanság miatt dönthetett úgy a kormánytöbbség 2015-ben, hogy módosítja a szabálysértési törvényt és új szabálysértési tényállássá lett a közérdekű üzem működésének bűncselekményi szintet el nem érő megzavarása. Ilyent az követ el, aki szándékosan vagy gondatlanságból a közérdekű üzem működését úgy zavarja meg, hogy azzal nem okoz jelentős mértékű üzemzavart és szándékos elkövetés esetén 50 ezer forintnál kisebb kár keletkezik. A módosítás egyik célja pontosan az lehetett, hogy így már el lehetett járni ténylegesen komoly kárt nem, legfeljebb csak fennakadást okozó, például hídfoglaló tüntetőkkel szemben. Az MTVA közleményében ugyanakkor érdekes mód a feljelentés kapcsán nem hivatkozik a közérdekű üzem megzavarására, egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen jogcímen tettek feljelentést az ellenzéki képviselőkkel szemben.

A rendőröket sem engedték be az MTVA székházába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 09:40

Fotó: Facebook/Szél Bernadett
Táska, kabát nélkül lökték ki az ellenzéki képviselőket a közmédia fellegvárából. Rendőrt hívtak, hogy legalább személyes tárgyaikat visszakapják, de az MTVA őrségét ez sem érdekelte.
Élő adásban derült ki, hogy az MTVA őrségét a hatósági fellépés és a rendőrigazolvány sem érdekli: miután erőszakkal rángatták ki az épületből Hadházy Ákos és Szél Bernadett parlamenti ellenzéki képviselőket, a békásmegyeri rendőröket sem akarták beengedni.
A történteket Facebookon közvetítették: Hadházy és Szél azért hívott rendőrt, mert személyes tárgyaik – ruháik, táskáik – a tévészékház épületében maradtak, és kérésükre sem adták vissza a komplexum őrei. 
A kihívott békásmegyeri rendőrök megpróbáltak bejutni, de hosszas egyeztetés után nem engedték be az épületbe.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy odabent legalább négy különböző biztonsági szolgálat embereivel találkoztak.
„Egyértelművé vált, hogy ennek az abszurd és mocskos rendszernek ez a szíve és motorja, a verőlegényeik, pedig mint régen az ÁVÓ arra valóak, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat – mondta a történtekről Hadházy Ákos. Mint lapunk élőben közvetítette, az ellenzéki politikus korábban egy lépcső peremén, a korláton kívül próbált feljutni arra az emeletre, ahol feltételezése szerint az MTVA vezetősége tartózkodott- így próbálta elérni, hogy fogadják őt, és a politikusok élő adásban olvashassák be öt pontos petíciójukat. Az őrség azonban Hadházy útját állta, majd hosszas huzakodás után erőszakkal vonszolták ki őt és társait az épületből.