Előfizetés

Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottságot kezdeményez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 18:16

Fotó: Draskovics Ádám
Szabó Tímea szerint a parlamenten kívüli eszközök között szóba jöhet az útlezárás, a sztrájk, közintézmények elfoglalása és minden egyéb erőszakmentes polgári engedetlenség.
Rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ellenzék, mert értékelésük szerint több országgyűlési képviselő mentelmi jogát is megsértették a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd képviselője hétfőn a házbizottság ülése után az MTI tudósítása szerint azt mondta, a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében példátlan események történtek, jogtiprásnak, jogsértésnek tartják, hogy fegyveres biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak. Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták: minden parlamenten belüli és kívüli eszközt felhasználnak a jelenlegi rezsimmel szemben, hogy helyreállítsák a jogállamiságot, a demokráciát, az Országgyűlés működését. Hangsúlyozták, hogy erőszakmentesen kívánnak tiltakozni. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető beszámolt arról, hogy a házbizottság ülésén megtárgyalták Kövér László házelnök javaslatát annak a hét országgyűlési képviselőnek a megbüntetéséről, akik a múlt hétfőn az ellen tiltakoztak a parlamentben, hogy egy szavazással döntenek az ellenzék több mint 2900 napirend-módosító javaslatáról. A büntetés véglegessé vált, a képviselők átlagosan a havi fizetésük egyharmadát kapták büntetésként, amelyet majd levonnak tőlük – ismertette, jelezve ugyanakkor, hogy szerinte Kövér Lászlót is meg kellene büntetni, mert illetlen szavakkal beszélt az egyik képviselőről. Közölte, hogy az ellenzék felvetette a házbizottság ülésén – de a javaslatot nem fogadták el –, arról is tárgyalni kellene, hogy súlyos jogsértés történt hétfőn, felfegyverzett biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak az MTVA székházában. Hozzátette, hogy
az országgyűlési képviselők élve képviselői jogaikkal információhoz akartak jutni a köztelevízió működésével kapcsolatban és be akartak olvasni öt pontot a tévében, nekik ehhez joguk volt.

Tóth Bertalan szerint országgyűlési képviselőket csak bűncselekmény vagy szabálysértés esetén, tettenéréskor veheti őrizetbe a rendőr. Kényszerintézkedésre pedig akkor jogosult a rendőr, ha a képviselő ellenáll – magyarázta. Véleménye szerint a rendőrség is súlyos mulasztást követett el, mert nem intézkedett akkor, amikor több képviselő is bejelentést tett arról, hogy hivatalos személy elleni erőszak történik. Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy legalább 20 országgyűlési képviselő mentelmi jogát sértették meg, és frakciótársát, Varju Lászlót leteperték a biztonsági őrök. Elmondta, hogy
javasolják rendkívüli parlamenti ülés összehívását a múlt szerdai parlamenti ülésvezetés, a képviselői kártya nélkül működő szavazógépek, illetve a képviselők mentelmi jogának hétfői megsértése miatt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető közölte: ha Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya nem határolódik el még a nap folyamán attól, hogy ellenzéki képviselőket bántalmaztak, akkor egyértelművé válik: a jogállam látszatát sem akarják már fenntartani. Ha ez Fidesz-KDNP-s képviselőkkel történik, akkor a kormány részéről biztos, hogy „nem a teljes kussolás” a válasz – fogalmazott. Elmondta, hogy
parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik a képviselők mentelmi jogának megsértése miatt. Ha ez nem valósul meg, akkor civilekkel hoznak létre egy ilyen bizottságot.

Szerinte nem zavarták meg a tévé működését. Rámutatott: a képviselőknek joguk van belépni a közintézményekbe és a történések alatt folyamatos volt az M1 adása. Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta: a Jobbik támogatja a vizsgálóbizottság felállítását és a rendkívüli ülés összehívását, valamint helyesnek tartja, hogy a képviselők élni kívánnak minden parlamenten belüli és kívüli eszközzel. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt, „a demokrácia fekete napjait éljük”, az ellenzéki pártoknak pedig kötelessége egymás mellé állniuk. Szerinte a múlt heti parlamenti ülésen a képviselők törvény adta lehetőségeikkel éltek, amikor tiltakoztak egy gyalázatos törvényjavaslat – a munka törvénykönyvének módosítása – jogszerűtlen áterőltetése ellen. Gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartják a képviselők megbírságolását – mondta. Jelezte, hogy Demeter Mártával, az LMP másik társelnökével
felkeresik a nap folyamán az Országos Rendőr-főkapitányságot és felszólítják az illetékeseket, hogy biztosítsák Magyarországon a törvényes rendet.

Azt is tudni szeretnék, mi akadályozta meg a rendőröket eddig ebben és miért nem engedték be őket az MTVA székházába. Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke közölte: minden parlamenten belüli és kívüli törvényes eszközzel érdemes megvédeni a demokráciát. Kérdésre válaszolva Szabó Tímea elmondta, hogy
a parlamenten kívüli eszközök között szóba jöhet az útlezárás, a sztrájk, közintézmények elfoglalása és minden egyéb erőszakmentes polgári engedetlenség.

Keresztes László Lóránt szerint a szakszervezeteknek kell „felemelni a zászlót” és mögéjük kell beállni a pártoknak. Több képviselő is szóvá tette, hogy Kövér László nem vett részt a házbizottság utóbbi ülésein.

Brüsszel aggódik a magyar helyzet miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 18:12

Fotó: Tóth Gergő
Az Európai Bizottság az uniós szerződések őreként továbbra is használni fog minden rendelkezésére álló eszközt – mondta Margarítisz Szkínász.
Az Európai Bizottság osztja az Európai Parlament jelentésében Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggodalmakat, különös tekintettel az alapjogokra, a korrupcióra, a romákkal szembeni bánásmódra és az igazságszolgáltatás szabadságára – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn Brüsszelben, a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva. Az MTI összefoglalója szerint Szkínász elmondta, hogy a bizottság „a párbeszédet előmozdító tanácsokkal” járult hozzá az EU-tagországok uniós ügyekért felelős minisztereinek decemberi találkozójához, amelyen a tanács véleménycserét folytatott az unió alapértékeinek magyarországi tiszteletben tartásáról. Most a tanácson a sor, hogyan folytatja tovább a tárgyalásokat – tette hozzá. Szkínász kijelentette, hogy a brüsszeli bizottság kész megosztani információit a tagországok minisztereivel minden Magyarországgal kapcsolatos lépésükhöz. Emellett leszögezte: az Európai Bizottság az uniós szerződések őreként továbbra is használni fog minden rendelkezésére álló eszközt. Az uniós testület eddig is élt ezekkel az eszközökkel, aminek a következményeképpen kötelezettségszegési eljárások sora folyik Magyarország ellen – tette hozzá a szóvivő. 
Ugyancsak hétfőn Judith Sargentini európai parlamenti képviselő arról beszélt: a legutóbbi fejlemények tükrében mielőbb napirendre kell venni az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárást az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban. A zöldpárti képviselő közleményében egyebek mellett azt írta: „az új »rabszolgatörvény« csupán a jéghegy csúcsa a tekintélyelvűségbe és állami kontrollba zuhanó országban. Számos fiatal Magyarország elhagyására kényszerült, a bevándorlással szemben pedig teljes tilalmat rendeltek el, így Orbán Viktor miniszterelnök fizetés nélküli túlórákra próbálja kényszeríteni a lakosságot a saját maga által teremtett munkaerőhiány orvoslása céljából.” Korábban az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Áder János államfőhöz fordult a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot. Dunja Mijatovic hangsúlyozta: komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Kósa Lajos Bécsben válogat parfümöt

Visszhang nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 17:56

Fotó: Vajda József / Népszava
Hiába riogatott Lázár János migránsvideójában, az elit imád Bécsben vásárolni.
A Mariahilfer Strasse egyik drogériájában kapta lencsevégre a 444.hu egyik olvasója a taxisszettel közlekedő Kósa Lajost, aki épp illatfelhőbe burkolózva válogatott a parfümök között. Alig másfél hete Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt fotózták le nem messze innen, egy másik forgalmas bevásárlóutcán, Kärntner Strassén. Ebben persze nem volna semmi meglepő, ha a kormány a választási kampányban nem festett volna olyan veszedelmes képet az osztrák fővárosról, mint ahol mindennapos, hogy bevándorlók zaklatják a helyieket, és senki nem érezheti magát teljes biztonságban.