Előfizetés

Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítják – Akár 8 évet is kaphat a CEU-s diák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.18. 16:35

Fotó: Tóth Gergő
A rendőrség azt állítja, hogy a férfi a rendőrök felé rúgott, és bal kezével ütött is. Az érintett tagadja ezt.
Négy másik tüntetővel együtt csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsít a rendőrség egy 32 éves kanadai-belga állampolgárságú diákot, aki részt vett a szerdai túlóratörvény elleni tüntetésen – írja a 444.hu. A rendőrség azt állítja, hogy Adrien a rendőrök felé rúgott, és bal kezével ütött is, az érintett viszont tagadja ezt. A portál felidézi: Adrient azután emelték ki a tömegből, hogy valakik jóval a hivatalos tüntetés vége után meggyújtottak egy szánkót a Parlament oldalán felállított karácsonyfa mellett. A rendőrök nem sokkal ezután, 23:40 környékén felszólítás nélkül betörtek a tüntetők közé, hogy hozzáférjenek a lángoló szánkóhoz. Hirtelen tömegjelenet alakult ki, többen a megnyílt sorfal mögé zuhantak.  Adrien azt mesélte a 444-nek, hogy épp háttal állt a rendőröknek, amikor megindultak, a nyomás hatására elveszítette egyensúlyát, próbált megkapaszkodni, és végül bezuhant a rendőrsorfal mögé. Az intézkedő rendőrök ezután kiemelték és elvitték. Az éjszakát egy fogdában töltötte, valahol az Örs vezét terétől nem messze. Csoportos hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják, 2-8 évet kaphat.  Korábban az Origo azt írta, Adrien szemtanúk szerint többször is megütötte a rendőröket. Őrizetbe vétele már a bűnismétlés veszélye miatt is szükségszerű lépés. A hallgató ezt tagadja, és védője nem tud arról, hogy a rendőrségnek bármilyen bizonyítéka volna arról, hogy Adrien rúgott és ütött.

Két éjszaka után engedték el

A TASZ ügyvédje, a férfit képviselő Nehéz-Posony Kata elmondta, hogy jelenleg is több felvételt elemeznek és tanúkat keresnek, akik bizonyítani tudják, hogy Adrien semmilyen erőszakot nem követett el, és végképp nem csoportosan. Elmondása szerint Adrien nem ismeri a másik négy embert, akiket vele együtt az incidens után bevittek a rendőrök, viszont ugyanabban a cellában töltötték az éjszakát. A kézhez kapott dokumentumokból a megállapították, hogy mindannyiukat ugyanazzal gyanúsítják: hogy a rendőrök felé rúgtak, és bal kézzel ütöttek. A portál szerint az ügyészség gyorsított eljárásban akarta tárgyalni az ügyet, de alighanem belátták, hogy nem elég egyszerű megítélésű az ügy, és nem áll rendelkezésre elegendő egyértelmű bizonyíték, így ettől eltekintettek. Nehéz-Posony Kata egyébként is kezdeményezte volna, hogy engedjék el Adrient. Végül pénteken késő délután, két éjszaka után elengedték, szabadlábon védekezhet. Adrien azt mondta, hogy a fogdában korrektül bántak vele.
Mint írják, Adrien 15 hónapja tanul Budapesten, a CEU gender szakán Phd-zik. Azt mondja, szolidaritásból vett részt a tüntetésen, és nem az első alkalommal: ott volt előző szombaton a budapesti szakszervezeti demonstráción, és járt a szolnoki demonstráción is. Szereti Magyarországot, magyarul is tanul, mióta az országban van.

Úgy tűnik, nem lesz fehér karácsonyunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.18. 16:33

Fotó: Shutterstock
Már hétvégén bőven 0 fok fölé melegedhet napközben a levegő, valószínűleg csak eső eshet szenteste.
Bár még van jó pár nap karácsonyig, egyre inkább úgy tűnik, hogy hétvégétől enyhül az idő és kiszorulnak a fagyok az országból, így a most lehullott hó nagy része elolvadhat az ünnepekre – írja az Időkép. A magasban a nyugatira, délnyugatira forduló áramlással enyhe, több alkalommal nedves levegő áramlik fölénk. Úgy tűnik, sokfelé élénk, erős nyugati-délnyugati szél támad, mely jelentősen mértékben hozzájárul majd az enyhüléshez. Az előrejelzés szerint tehát egyre csekélyebb az esélye a fehér karácsonynak. Már hétvégén, valamint szenteste napján is bőven 0 fok fölé melegedhet napközben a levegő, és az éjszakai fagyok is kevésbé lesznek jellemzőek. A csapadék is egyre inkább folyékony halmazállapotban érkezhet, így ha fog is esni valami szenteste, az nagy valószínűséggel eső lesz.

Embercsempészés miatt indult nyomozás a Gruevszki-ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.18. 16:32

Fotó: JOHN THYS / AFP
Hivatali visszaélés gyanúja is felmerül Tényi István feljelentése szerint, ami alapján elrendelte a nyomozást egy rendőrezredes.
A Gruevszki-ügy kapcsán embercsempészet gyanújával ismeretlen tettes ellen november végén tett feljelentést az ügyészségen az ismert feljelentő, Tényi István. Tényi bejelentése alapján aztán
embercsempészés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség.

A nyomozás elrendeléséről kedden értesítette Tényit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály Felderítő Alosztályának osztályvezető alezredese.
Tényi bejelentésében lapunk cikkére hivatkozott, mi szerint VIP-eljárást kap Gruevszki a kormánytól. Mint megírtuk: a hazájában korrupcióért elítélt, illetve időközben több más ügyben meggyanúsított ex-miniszterelnök Nikola Gruevszki a börtönbüntetése elől a magyar kormány segítségével Magyarországra menekült.
Tényi szerint időközben a Miniszterelnökség is közölte, hogy a volt kormányfőnek különleges eljárást biztosítottak. A feljelentésében is citálja lapunk információját, miszerint a Külügyminisztériumban általános a meggyőződés, hogy a magyar kormányköröknek meghatározó szerepe lehetett Gruevszki szökésének a megtervezésében. Szerinte az embercsempészés mellett a hivatali visszaélés gyanúja is felmerül, ha bizonyítást nyernek a fentiek.