Megint 115 milliárddal drágult volna a kelebiai vasút - Új eljárást rendelt el a kormány

Publikálás dátuma
2018.12.19. 09:44
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Legkorábban 2020-ban kezdődhet el a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai hitelből történő fejlesztése.
Új eljárást rendel el a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal magyar szakaszának fejlesztésére, miután az építkezés becsült költsége mintegy 10 százalékkal megemelkedett. A Soroksár és Kelebia között vasútvonal fejlesztésének költsége 2018 májusában 578 milliárd forint volt,
a versenyeztetés utáni legjobb ajánlat 693 milliárd forint. Ezt a többletköltséget a kormány nem vállalja, ezért új beszerzési eljárást rendelt el.

Ennek következtében az építkezés nem kezdődik el jövőre, hanem várhatóan 2020-ban.
A kormány arra hivatkozva fejlesztené a vasútvonalat, hogy a Kínából Európába szánt és a görögországi Pireusz kikötőjébe hajón érkező árukat a Belgrád-Budapest vasútvonal érintésével szállítsák. Enyhén szólva is vitás, hogy mennyiben lehet számítani a beruházás megtérülésére, minden esetre nem kis külpolitikai bonyodalmat okozott már, hogy az EU szerint gyarmatosításra törekvő Kína felé elköteleződött az Orbán-kormány. Szakértők szerint azonban ez téves kiindulási pont volt, mert Kína kapujára több európai jelentkező is akad, például olyan nagy kikötők, mint Hamburg, Rotterdam, de akár Rijeka, vagy Koper is. A Népszavának nyilatkozó szakértő azt is megjegyezte, hogy Magyarország legföljebb a közép-európai régió logisztikai elosztó központja lehet, mert a hazai, illetve a nyugat-európai vasútvonalak áteresztő képessége korlátozza a forgalomnövekedést. Márpedig ha a Belgrád-Budapest vonalon érkező szállítmányok várakozásra kényszerülnek az az előny sem valósul meg, amire a magyar kormány szintén hivatkozott, hogy gyorsabban jutnak el Pireuszból a kínai termékek az európai piacokra.  Az sem közömbös, hogy a Paks 2 és a Belgrád-Budapest vonal törlesztése időben egybecsúszik és a magyar adófizetőknek két, a szakemberek szerint fölösleges óriásberuházás terheit kell fizetniük. A Kelebia-Soroksár szakasz személy- és teherszállítási kapacitása csekély például a Szeged-Budapest vonalhoz képest, és ha már fejleszteni akar a kormány, akkor inkább azt a szakaszt kellene. Miközben több százmilliárdot akar költeni a kabinet hitelből egy valószínűleg soha meg nem térülő fejlesztésre, lassan romhalmazzá válnak a budapesti főpályaudvarok, a Keleti, a Nyugati és a Déli is.     
Frissítve: 2018.12.19. 20:40

Kamionnal hajtanak beléjük - Így fenyegetik az Orbán ellen tüntető külföldi magyarokat

Publikálás dátuma
2018.12.19. 09:23
Kormányellenes tüntető egy november 24-i budapesti tüntetésen
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Magyarul fenyegették meg halálosan a rabszolgatörvény elleni dániai tüntetés résztvevőit. Fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk, így is kiálltak Orbán ellen.
Vasárnap a koppenhágai magyar nagykövetségnél is szimpátiatüntetést tartottak a Dániában élő magyarok, majd újabb demonstrációt szerveztek keddre az épület elé. Csakhogy napközben megfenyegették őket, értesült a 24.hu. Fehértavi Szonja, a megmozdulás egyik szervezője arról számolt be, a Facebookon délután azzal írt rá egy ismeretlen férfi magyar nyelven, hogy
ha ma kimennek a nagykövetséghez, a kollégája beléjük hajt kamionnal.

Fehértavi az esetet egyből bejelentette a rendőrségen. A tüntetést megtartották, ahol fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk. "Szerencsére sokan jogállamban élünk, ahol az ilyesmit igenis komolyan veszik, és érdemben foglalkozik vele a rendőrség" - fogalmazott a szervező.
Szerző

Lövöldöző tüntetőket vizionál, feljelentést tett az MTVA vezetése

Publikálás dátuma
2018.12.19. 08:18
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Valaki "rálőtt" a köztévé székházára, írja a kormánysajtó. Lőfegyver helyett inkább csúzlira vagy csavarra gyanakszanak a helyszínre érkező igazságügyi ballisztikus szakértők.
Rongálás miatt indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozást ismeretlen tettes ellen, írja a mindig jól értesült Magyar Idők. A kiadvány azt is kijelenti:
"vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az MTVA Kunigunda útjai központjának egyik ablakán belőtt valaki".

A feljelentést az MTVA vezetése tette.
A Magyar Idők egy olyan fényképet is bemutat, ami szerintük "nem dobálásból származik, hanem lövésnyom". Igazságügyi ballisztikus szakértők vizsgálják, hogy mit és mivel lőhettek be az ablakon, írják.
Az előzetes szakvélemény szerint vélhetően csúzliból kilőtt acélgolyó, esetleg anyacsavar üthette át az üveget. Mint a lap ezen a ponton fogalmaz: "annak kisebb a valószínűsége, hogy éles lőfegyverből érkező lövedék rongálta meg a nyílászárót".
Szerző