Tényleg tél van: megérkezett a hósármány

Publikálás dátuma
2018.12.19. 12:22

Fotó: Simay Gábor / Facebook/ Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Az északról érkező madár magányos egyedei igazán hideg időben érkeznek. Így történt idén is: az első hóeséskor észleltek egy példányt.
Ritka vendég a hósármány (Plectrophenax nivalis) a Bihari-sík területén. Az északról érkező madarak magányos egyedei, esetleg néhány példányból álló csapatai az igaz téli hidegben bukkannak fel. Az idei első észlelt példány a napokban lehullott hóval érkezett meg - írta a Hortobágyi Nemzeti Park a Facebook-oldalán.  A hósármány hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 forint.
Szerző
Témák
madár

Egész télen csirkenyakat ehet Matyi

Publikálás dátuma
2018.12.17. 15:23
Illusztráció
Fotó: Charles Mahaux / AFP
Ingyen adja az élelmet Matyinak, az ásotthalmi gólyának az önkormányzat – ezt közölte a nyolcadszor itthon telelő állat táplálását eddig intéző család egy, az etetésre indított gyűjtésre létrejött Facebook-csoportban.
A Matyi névre keresztelt gólya idén nyolcadszor telel itthon. Egy évekkel ezelőtt készült fotó nyomán “kocsmába járó” gólyájaként híresült el, de Márton Vlad András dömösi madármentő pontosítása szerint ennek az az oka, hogy a fészke a kocsmával szembeni oszlopon van. A madár a mellette lakó család udvarára jár, ahol annyira jónak találta az ellátást, hogy a gyerekeit is odavitte enni.
A gólyát évek óta “vendégül látó” család abban reménykedett, hogy nem lesz olyan kemény a tél. Tavaly ugyanis a nagy mínuszok és az ónos eső megviselte a madarat: nem repült, tüsszögött, ezért meleg vízzel itatták, extrán etették. A táplálása most viszont már meghaladja a család anyagi lehetőségeit, a gólya nem keveset eszik: a csirkenyakat például nagyon szereti. Ezért egy zárt Facebook-csoportban a madárbarátok gyűjtést szerveztek Matyi etetésére. Az ország több részéből és külföldről is ajánlottak fel már pénzt a táplálék megvásárlására, mások az élelem helyszínre szállításában segítenének. Ennek köszönhetően összegyűlt a pénz a gólya egész téli bőséges csirkenyak-adagjára.
A "gólyaetető" család pedig most azt közölte: az önkormányzat 25 kilogramm csirkenyakat ajánlott fel, illetve azt, hogy amikor szólnak, hozzák Matyi táplálékát - írta a Sokszínű Vidék.
Szerző
Témák
gólya

Kína átpasszolta a műanyagszemét-feldolgozást

Publikálás dátuma
2018.12.15. 11:11
Illusztráció
Fotó: Wang feng / AFP
2018-ben Kína már nem vette újrafeldolgozásra az Európai Unió és az Egyesült Államok szennyező, szétválogatatlan műanyaghulladékát. Az amerikai cégek kisebb ázsiai országokba kezdték szállítani a hulladékot.
Kína idén már nem vette át plasztikszemetünket: 2018 elején hatályossá vált a pekingi kormányzat importtilalma a tisztítatlan műanyaghulladékra. Korábban Kína volt a világelső az újrahasznosításra szánt hulladék importálásában. A legnagyobb plasztikszemét-exportőrök az USA, Anglia, Németország, Japán és Mexikó voltak – írta a Piac és Profit.
A zöldek örültek a kínai vezetés moratóriumának, hátha lendületet ad az újrahasznosítási arány növelésének, de őszre kiderült, hogy a kisebb dél-kelet-ázsiai országok hajlandók átvenni szemetünket. Míg 2017-ben a hulladék 70 százaléka Kínába és Hongkongba ment, addig 2018 első félévében az amerikai szemétexport több mint fele Thaiföldre, Malajziába és Vietnamba - állítja az Amerikai Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Greenpeace.
“Amikor az átlagember bedob egy darab műanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe, azt hiszi, hogy azt újrahasznosítják, pedig Kínába vagy újabban Dél-Kelet-Ázsiába küldik, ahol valószínűleg elégetik vagy szeméttelepre helyezik”

- mondta John Hocevar, a Greenpeace amerikai szervezetének óceánnal kapcsolatos kampányokért felelős munkatársa a The Guardiannek.

Kiemelte, a Távol-Keletre küldött szemét gyakran mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek újra feldolgozva, többek között gyerekjátékokba építve ismét az amerikai piacon kötnek ki.
Szerző