Mutatjuk, hogy változik a vonatok közlekedési rendje az ünnepi időszakban

Publikálás dátuma
2018.12.24. 09:07

Fotó: Hegedűs Márta
December 24-én és 25-én az ünnepnapi, míg 26-án a vasárnapi menetrend lesz érvényben.
Karácsonykor és év végén változik a vonatok közlekedési rendje – közölte honlapján a MÁV. Mint írták, december 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án pedig a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok. Az év végén és a jövő év elején is lesznek változások: december 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok. A korábbi tapasztalatok alapján idén az elővételekkel együtt december 20-tól nőhet a jegyvásárlás. Karácsony után december 27-én és 28-án jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom. Az előzetes becslések szerint december 27-én több mint 120 ezren, 28-án pedig közel 110 ezren válthatnak vasúti jegyet. Az új év első munkanapja január 2. lesz, ezért a vasúttársaság arra számít, hogy az utasok száma a január 2. és 4. közötti rövid munkahéten is magas lesz. A bérletváltás szempontjából január 4-e és 7-e lehet kiemelkedő, erre a pénztári szolgálat megerősítésével is készül a MÁV-START. Karácsonykor és újévkor Budapesten is változik a tömegközlekedés menetrendje, az erről szóló cikkünket itt találja.

Ünnepi menetrend a balatoni kompnál

A balatoni komp Szántód és Tihany között december 24-én és 31-én rövidebb üzemidőben közlekedik, január 1-jén pedig később indulnak az első járatok – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. szerdán az MTI-vel. A kompok december 24-én és 31-én Szántód felől 7 és 15 óra között, Tihany felől 7 óra 15 perc és 15 óra 15 perc között, óránként járnak. 2019. január 1-jén Szántódról 10 órakor, Tihanyból 10 óra 15 perckor indul az első járat. Egyéb napokon a téli menetrend szerint jár a balatoni komp február 21-ig: Szántód felől 7 és 17 óra között, Tihany felől 7 óra 15 perc és 17 óra 15 perc között indulnak óránként a járatok. A menetidő nyolc perc. A kompok csak szélsőséges időjárás és kedvezőtlen jégviszonyok esetén nem indulnak.

Szerző

Enyhe, de szeles idővel érkezik a karácsony

Publikálás dátuma
2018.12.24. 09:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár 9 fokot is mérhetünk hétfőn. Tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Hétfő délelőtt egy hidegfront vonul át felettünk, és mögötte erős, néhol viharos északnyugati, északi széllel több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét – derül ki az országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Kezdetben borult lesz az ég, majd a déli óráktól északnyugat, észak felől szakadozik, csökken a felhőzet.
Forrás: OMSZ
Budapestre és PestBaranyaBács-KiskunBorsod-Abaúj-Zemplén, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A napközben megerősödő északi, északnyugati szelet többfelé viharos lökések kísérik, de estétől jelentősen veszít erejéből a légmozgás. Az ország legnagyobb részén eső várható, de a magasabb hegyeken havas esőre, hóra számíthatunk. Délutántól a Tiszához közeli tájakon kisebb havas eső záporok, valamint hózáporok lehetnek.   A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 9 fok között várható, de a délnyugati területeken délelőtt ennél magasabb értékek is lehetnek. Késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző

Orbán megint új korszakot vizionál

Publikálás dátuma
2018.12.24. 08:39

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A miniszterelnök arról is beszélt karácsonyi interjújában, hogy szerinte a nők hálózata szervezi az életünket, és a dolgozók érdekeit szolgálja a túlóratörvény.
Karácsonyi interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Csermely Péter, a kormánypárti médiaholding tartalomfejlesztési vezetője. A Magyar Időkben megjelent, az „Orbán Viktor: Új korszak előtt áll Magyarország” című írásban a miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a múlt század elvette tőlünk az önbecsülésünket, a jómódot, az alkotóerőt, és elvette tőlünk a nemzeti egysége, ezt most mind vissza akarjuk venni, „és ez 2030-ra maradéktalanul sikerülhet is”. „A magyarok száz év magánya a Kárpát-medencében most véget ér” – tette hozzá. Az interjúban a „rabszolgatörvény” néven elhíresült törvénymódosítás elfogadása miatt kezdődött tüntetéshullám is szóba került.   Arra a felvetésre, hogy pár napja „Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr!“ címmel rendeztek tiltakozást, a miniszterelnök közölte: „ahány ház, annyi szokás; van, ahol így kívánnak boldog karácsonyt, s van, ahol szeretettel, ajándékkal, az otthon melegével .
„Én hoztam magammal egy családi képeslapot, ezzel szeretnék áldott karácsonyt kívánni az ellenzéknek és az egész országnak“

– jelentette ki.

Orbán hozzátette, hogy a politika olyan világ, ahol akár karácsony estéjén is dúlhatnak a küzdelmek, a tüntetések is hozzátartoznak a demokrácia mindennapjaihoz, az erőszak, a rombolás, a vandalizmus viszont nincs rendben. Azzal kapcsolatban, hogy Budapesten és vidéken az ellenzéki pártok – kiegészülve a szakszervezetek képviselőivel –  egymás mellé sorakoztak, a miniszterelnök közölte, hogy
„így legalább mindenki számára könnyebben átlátható a helyzet.“

Úgy véli, az egyik oldalon az országot megvédeni akaró nyugodt erő, a másik oldalon pedig „az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések“ vannak.
„Aki a munka törvénykönyve módosítása ellen beszél, az a dolgozók ellen beszél, mert a lépés az ő érdekeiket szolgálja. Ezt az idő bizonyítja majd. Aki többet akar dolgozni, és többet akar keresni, annak most lehetősége is lesz erre“

– közölte a miniszterelnök.

Szerinte a 36 hónapos időkeretnek nincs semmi köze a bérek kifizetéséhez. Majd arról beszélt: abban, hogy az ellenzéki pártok félrevezetik a választókat, „nincs semmi újdonság“, de a szakszervezetektől többet várt. Az a meggyőződése, hogy a szakszervezetek komoly partnerei lehetnek a kormánynak, „behorpadt“. Arra a kérdésre, hogy tudna-e a parlamenti kétharmad olyan intézkedést hozni, amit az ellenzék támogatna, azt mondta:
„Igen, a lemondásunkról szólót.”

A karácsonyi interjúban Soros György is szóba került: Orbán szerint ugyanis
„Soros György és hálózatai nem tűrik el, hogy Közép-Európa kimaradjon az ő nagy társadalomalakító kísérletükből, és magyarországi megbízottjaikat a nemzetközi akcióik logikája szerint mozgatják. Egyszerre tüntetnek a bevándorlásellenes kormányok ellen Bécsben, Rómában és Budapesten. Ebben a küzdelemben lesz fontos mérföldkő az európai parlamenti választás.”

Majd arról beszélt, hogy „a bevándorlás rendkívüli kockázatokat hordoz, és a civilizációk együttélése olyan nehézségekbe ütközik, amelyekkel nem biztos, hogy Európa meg tud birkózni. Másfelől pedig fegyverletételt is jelent, ha egy ország erre az útra lép. Ha odáig jutunk, hogy biológiailag sem tudjuk fenntartani magunkat, azt jelenti, hogy magunknak sem vagyunk fontosak”. Orbán közölte, hogy „mi, magyarok csak magunkra számíthatunk”, ezért hirdették meg a családokról szóló nemzeti konzultációt, és ezt tartja a legkomolyabb ügynek a mai magyar politika napirendjén. „Bízom abban, hogy létre tudunk hozni egy olyan megállapodást a magyar nőkkel, ami egyszerre segíti majd az ő életüket, és erősíti Magyarországot” – mondta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy „ehhez a férfiakkal is meg kell állapodniuk”, Orbán azt mondta,
„nekem más tapasztalatom van. A nők stabilak. És mivel családot csak stabil alapra lehet építeni, elsősorban a hölgyekkel érdemes megállapodni. A családok jövője az ő kezükben van, és gyermeket vállaló, erős nők nélkül a magyar világ nem tud fennmaradni. Mi, férfiak szeretünk magabiztos kijelentéseket tenni saját magunk fontosságáról, de ha megvizsgáljuk a valóságos magyar életet, látható, hogy inkább a nők hálózata szervezi az életünket.”

Szerző