Így változik a közlekedés december 24-én Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.24. 09:12
Fotó: BKK/Facebook
Változik a tömegközlekedés menetrendje Budapesten karácsonykor és újévkor. A szokásoknak megfelelően 24-én délután 4 óráig járnak a nappali járatok, újévkor pedig egész éjjel közlekednek a metrók.
A Budapesti Közlekedési Központ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint
december 22-étől január 1-jéig mindennap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár a 3-as metró, tehát csak a Lehel tér és Újpest között kell pótlóbusszal utazni.

A tájékoztatás szerint
december 24-én, hétfőn a nappali járatok reggel és napközben a szombati menetrend szerint közlekednek 15-16 óráig, majd a legtöbb vonalon az éjszakai járatokkal lehet utazni. A Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc-repülőtér között közlekedő 100E busz a Deák térről 25-én 0.40-ig, a Liszt Ferenc-repülőtérről pedig 1.20-ig jár. December 25-én és 26-án az ünnepnapi, munkaszüneti napi indulásokat kell figyelni a menetrendben.

December 27-én és 28-án az iskolai szünet idején érvényes munkanapi, illetve több vonalon év végi menetrend lesz érvényben, amelynek értelmében több kisebb forgalmú járat nem közlekedik, és nem jár majd a D11-es hajó sem. 
December 31-én napközben a szombati menetrend szerint indulnak a járatok. Szilvesztert éjjelén egész éjszaka jár a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, a békásmegyeri és a csepeli HÉV, a 4-es és a 6-os villamos, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz. Az éjszakai buszok vonalán - néhány kivétellel - sűrűbben induló vagy nagyobb járművek közlekednek.

Január 1-jén a járatok az ünnepnapi, munkaszüneti menetrend szerint közlekednek, január 2-ától a 3-as metróval ismét a felújítás idején érvényes forgalmi rend szerint lehet utazni. Karácsonykor és év végén a vonatok közlekedési rendje is változik, az erről szóló cikkünket itt találja.

Mutatjuk, hogy változik a vonatok közlekedési rendje az ünnepi időszakban

Publikálás dátuma
2018.12.24. 09:07

Fotó: Hegedűs Márta
December 24-én és 25-én az ünnepnapi, míg 26-án a vasárnapi menetrend lesz érvényben.
Karácsonykor és év végén változik a vonatok közlekedési rendje – közölte honlapján a MÁV. Mint írták, december 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án pedig a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok. Az év végén és a jövő év elején is lesznek változások: december 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok. A korábbi tapasztalatok alapján idén az elővételekkel együtt december 20-tól nőhet a jegyvásárlás. Karácsony után december 27-én és 28-án jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom. Az előzetes becslések szerint december 27-én több mint 120 ezren, 28-án pedig közel 110 ezren válthatnak vasúti jegyet. Az új év első munkanapja január 2. lesz, ezért a vasúttársaság arra számít, hogy az utasok száma a január 2. és 4. közötti rövid munkahéten is magas lesz. A bérletváltás szempontjából január 4-e és 7-e lehet kiemelkedő, erre a pénztári szolgálat megerősítésével is készül a MÁV-START. Karácsonykor és újévkor Budapesten is változik a tömegközlekedés menetrendje, az erről szóló cikkünket itt találja.

Ünnepi menetrend a balatoni kompnál

A balatoni komp Szántód és Tihany között december 24-én és 31-én rövidebb üzemidőben közlekedik, január 1-jén pedig később indulnak az első járatok – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. szerdán az MTI-vel. A kompok december 24-én és 31-én Szántód felől 7 és 15 óra között, Tihany felől 7 óra 15 perc és 15 óra 15 perc között, óránként járnak. 2019. január 1-jén Szántódról 10 órakor, Tihanyból 10 óra 15 perckor indul az első járat. Egyéb napokon a téli menetrend szerint jár a balatoni komp február 21-ig: Szántód felől 7 és 17 óra között, Tihany felől 7 óra 15 perc és 17 óra 15 perc között indulnak óránként a járatok. A menetidő nyolc perc. A kompok csak szélsőséges időjárás és kedvezőtlen jégviszonyok esetén nem indulnak.

Szerző

Enyhe, de szeles idővel érkezik a karácsony

Publikálás dátuma
2018.12.24. 09:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár 9 fokot is mérhetünk hétfőn. Tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Hétfő délelőtt egy hidegfront vonul át felettünk, és mögötte erős, néhol viharos északnyugati, északi széllel több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét – derül ki az országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Kezdetben borult lesz az ég, majd a déli óráktól északnyugat, észak felől szakadozik, csökken a felhőzet.
Forrás: OMSZ
Budapestre és PestBaranyaBács-KiskunBorsod-Abaúj-Zemplén, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A napközben megerősödő északi, északnyugati szelet többfelé viharos lökések kísérik, de estétől jelentősen veszít erejéből a légmozgás. Az ország legnagyobb részén eső várható, de a magasabb hegyeken havas esőre, hóra számíthatunk. Délutántól a Tiszához közeli tájakon kisebb havas eső záporok, valamint hózáporok lehetnek.   A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 9 fok között várható, de a délnyugati területeken délelőtt ennél magasabb értékek is lehetnek. Késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző