Tarlós is beszállt a tüntetők gyalázásába, de a rabszolgatörvénynek is odaszúrt

Publikálás dátuma
2018.12.19. 11:43

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem érti a főpolgármester, miért kellett elfogadni a túlórákról szóló módosítást karácsony előtt. A tüntetők szerinte randalíroznak, a kórházak pedig rendőrökkel vannak tele.
"A legnagyobb baj az - már túl azon, hogy én se értem miért kellett ezt a törvényt karácsony előtt elfogadni, és erről lehet vitatkozni, ezt belátom -, hogy szinte nem megy át a köztudatba, hogy ebbe a törvénybe nem az van, amiről a tüntetők percenként rikácsolnak" - fogalmazott a főpolgármester az állami televízió műsorában. A vele készült beszélgetést a távirati iroda szemlézte. Tarlós szerint senkit nem lehet túlórára kötelezni, és az sem valós, hogy három év múlva fizetik ki a túlórát, hiszen azt minden hónapban megteszik.
A főpolgármester a Fidesz több politikusához hasonlóan randalírozóknak és az ellenzéki politikusok által felheccelt embereknek nevezte a rabszolgatörvény ellen tüntetőket. Azt mondta, nem érti, hogyan lehet a demonstrációkat békésnek nevezni, hiszen feltehetően politikusok által felheccelt emberek randalíroztak az utcán, és "brutális, durva, keresztényellenes" megmozdulásaik, beszólásaik voltak. Dobálták a rendőröket, randalíroztak, kukákat borogattak, illetve minősíthetetlen hangnemben és módon léptek fel, valamint zavarták meg a rendet - közölte Tarlós István. A főpolgármester szerint az ellenzéki képviselők parlamenti viselkedése alig volt szolidabb. "Én azt hiszem, hogy ez a paródiához elég, a buktatáshoz nevetségesen kevés" - mondta. A fideszes politikus szerint egy-két ezer ember - köztük külföldiek - vettek részt a demonstrációkon, ami azt jelenti, hogy körülbelül 1800 budapesti ember közül egyet tudtak megnyerni. Mint mondta, lehet a hatalom viselkedésében is hibákat találni, de amit az ellenzéki képviselők például az MTVA székházában előadtak, az hiteltelen volt, és bohócot csináltak magukból.
A műsorban Tarlós - Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusra utalva - úgy fogalmazott:
"Nem tudom, hogy kit kitől kellene megvédeni, de én úgy látom, hogy a kórházak rendőrökkel vannak tele, úgyhogy legfeljebb Horváth úrtól és barátaitól lehetne megvédeni a budapestieket, meg az újságírókat, a rendőröket és a karácsonyi szimbólumokat"

Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 14:05

Medián: A fideszesek negyede is politikai generációváltást akar

Publikálás dátuma
2018.12.19. 11:37

Fotó: fidesz választás 2018
A felmérés szerint a Fidesz a legnépszerűbb párt a fiatalok körében, de magas a bizonytalanok aránya.
Az elmúlt napok tüntetéseinek egyik jellegzetessége volt, hogy a demonstrálók nagyrészt a legfiatalabb korosztályból kerültek ki. Az Index most a Mediántól kért adatokat arról, hogy a legutóbbi felmérések mit mutatnak a legfiatalabbak preferenciáiról – az adatok alapján pedig a Fidesz a legnépszerűbb párt a fiatalok körében, ám előnye kisebb, mint az országos mintán. Kiderült az is, hogy magas a bizonytalanon aránya. A mérések még az ellenzéki tüntetések előtt készültek. A 2018 októberi, illetve november-decemberi kutatás alapján (ez 2400 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív minta) a 18-25 évesek között a következő a pártok sorrendje: 
 • Fidesz – 36 százalék
 • Jobbik – 11 százalék
 • Momentum – 10 százalék
 • LMP – 3 százalék
 • MSZP-P – 3 százalék
 • DK – 0
 • egyéb – 3 százalék
 • bizonytalan – 33 százalék
A Medián azt is megnézte, hogy az adott pártok táborán belül mekkora a fiatalok aránya. Az adatok a 18-25 évesek szempontjából így alakultak:
 • Momentum – 31 százalék
 • LMP – 12 százalék
 • Jobbik – 11 százalék
 • Fidesz – 8 százalék
 • MSZP – 4 százalék
 • DK – 0
November 30. és december 5. között egy érdekes adatsor is készült: a Medián megkérdezte, hogy az emberek mit gondolnak a politikai generációváltás szükségességéről. A fideszesek 25 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak politikai generációváltásra van szüksége, és 70 százaléka azt, hogy „a politikusok sosem változnak – az új politikusok se lennének jobbak a régieknél”. A maradék 5 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 11:39

Tovább nőtt a légszennyezettség – Mutatjuk, melyik városokban egészségtelen a levegő

Publikálás dátuma
2018.12.19. 11:35

Fotó: Kállai Márton
Miskolcon már elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Hét településen – Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Szolnokon, Tökölön és Vácon – is egészségtelen volt a levegő minősége a keddi nap folyamán. További 15 helyen (Ajka, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Sajószentpéter, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Várpalota) kifogásolt volt a levegő minősége – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. Mint írják, az érintett térségekben egyre többen tapasztalhatnak légzőszervi tüneteket, például légúti irritációt és köhögést. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a kerékpárosok számára a megfelelő védőmaszkok viselését és a forgalmasabb utak elkerülését javasolja.

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

A miskolci polgármesteri hivatal szerdán az MTI-vel közölte, hogy a városban romlik a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, így Kriza Ákos polgármester elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. A tájékoztatás szerint az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség javulását csak péntek utánra jelezte. A polgármester ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy – lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, – ne égessenek hulladékot, műanyagot, – ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés. A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban tartózkodást, valamint a szellőztetést. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb.
Szerző