Tovább nőtt a légszennyezettség – Mutatjuk, melyik városokban egészségtelen a levegő

Publikálás dátuma
2018.12.19. 11:35

Fotó: Kállai Márton
Miskolcon már elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Hét településen – Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Szolnokon, Tökölön és Vácon – is egészségtelen volt a levegő minősége a keddi nap folyamán. További 15 helyen (Ajka, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Sajószentpéter, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Várpalota) kifogásolt volt a levegő minősége – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. Mint írják, az érintett térségekben egyre többen tapasztalhatnak légzőszervi tüneteket, például légúti irritációt és köhögést. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a kerékpárosok számára a megfelelő védőmaszkok viselését és a forgalmasabb utak elkerülését javasolja.

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

A miskolci polgármesteri hivatal szerdán az MTI-vel közölte, hogy a városban romlik a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, így Kriza Ákos polgármester elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. A tájékoztatás szerint az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség javulását csak péntek utánra jelezte. A polgármester ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy – lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, – ne égessenek hulladékot, műanyagot, – ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés. A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban tartózkodást, valamint a szellőztetést. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb.
Szerző

Új harckocsikat vesz a honvédség

Publikálás dátuma
2018.12.19. 11:30
Harckocsik a Tavaszi lendület 2012 hadgyakorlaton
Fotó: Németh András Péter
De szerződést írtak alá 24 önjáró löveg vásárlásáról is.
Új harckocsik és önjáró tüzérségi lövegek vásárlásáról írtak alá szerződést szerdán a Honvédelmi Minisztériumban. Az MTI tudósítása szerint a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 önjáró löveggel gyarapodik a Magyar Honvédség. A rendezvényen elhangzott, hogy
a légierő után most a szárazföldi haderőnem megerősítése következik.

Nemrég jelentették be, hogy tizenhat Airbus, H225M-típusú helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést múlt pénteken írták alá, magyar oldalról Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, az Airbus Helicopters részéről pedig Dennis Bernitz és Thomas Hein értékesítési, illetve kereskedelmi vezetők szignózták dokumentumot. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző

"Sztrájk!" - Írta a Kossuth téri zászlórúdra, gyorsított eljárásban állhat bíróság elé

Publikálás dátuma
2018.12.19. 11:03

Fotó: Tóth Gergő
Egy tüntető kedd este felírta a zászlórúdra, hogy sztrájk. Percek múlva őrizetbe vették, és azóta jóformán semmit se tudni róla. Egy biztos: eljárás indult ellene.
A rabszolgatörvény elleni tiltakozássorozat legutóbbi eseménye Budapesten egy szabad mikrofonos fórum volt a Kossuth téren, kedden. A demonstráció nem minden résztvevője tartotta be a törvényeket: a police.hu szerint
egy férfi fekete festéket fújt a Kossuth téren álló, hatalmas zászlórúdra.

A rendőrségi közleményből nem derül ki, hogy vajon csak maszatolt-e egy vandál, vagy politikai üzenetet hagyott maga után valaki. Ám mint kiderült, a "sztrájk!" felirat volt olvasható - nagyon rövid ideig - a zászlórúdon.
A festés másnapra nyom nélkül eltűnt, és mint a Népszava megtudta, hasonlóan járt a tüntető is. Előbb a VIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték, ahol már éjjel kihallgatták. Azóta viszont nem tudni hol van, és erről még a jogi képviseletét vállaló TASZ munkatársának sem adtak felvilágosítást a hatóságok.
"Én azt a tájékoztatást kaptam, hogy 72 órára őrizetbe veszik, valószínűleg a II. kerületi fogdába viszik, és ha lesz előadója az ügynek, tőle kérhetek majd engedélyt, hogy bemehessek hozzá" - mondta el lapunknak a gyanúsított párja. Hozzátette, a férfi rendszeresen szed gyógyszert, de hiába mondta ezt a rendőröknek, azok nem engedik, hogy gyógyszerét odaadja neki. Ehhez megint csak az előadó közbenjárása kéne, ám
a zászlórudat előbb sikerült lemosni, minthogy a rendőrök kerítettek volna a tüntetőnek egy előadót. Nélküle viszont semmi információt nem árulnak el.

A "sztrájk" felirat alkotóját a rendőrségi közlemény szerint percekkel a bűncselekményt követően, a helyszíntől nem messze elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A 31 éves soproni férfi ellen rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A bűncselekmény elkövetését beismerte, a nyomozók őrizetbe vették és kezdeményezik bíróság elé állítását.
Állítólag gyorsított eljárás folyik ellene.
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 14:33