A fizetése harmadát elvesztheti az az orvos, aki nemcsak gyógyít, de tanít is

Publikálás dátuma
2018.12.20. 06:00

Fotó: Shutterstock
Ha egy orvos egyszerre gyógyít és tanít, akkor jövedelmét a Kúria szerint a felsőoktatási bértábla szerint kell megállapítani a jövőben.
A szegedi egyetem orvosként is dolgozó oktatói – köztük pszichiáterek, aneszteziológusok, radiológusok, traumatológusok, infektológusok – fordultak munkaügyi bírósághoz azért, mert munkáltatójuk a közalkalmazotti törvényre hivatkozva nem fizette ki a gyógyítási területen végzett munkájukért járó pótlékokat. A munkaügyi bíróság első- és másodfokon még azt mondta ki: a pótlék megilleti az érintetteket, hiszen amellett, hogy oktatnak, orvosi munkát is végeznek, sőt ügyeletet is ellátnak. A Szegedi Tudományegyetem azonban ezt nem fogadta el, és az ítélet ellen a Kúriához fordult.
A Kúria – most nyilvánosságra hozott – döntése szerint az egyetemen például osztályvezető adjunktusként, docensként vagy professzorként dolgozók „csak végzettségüket tekintve orvosok”, mert oktatói, illetve tudományos kutatói munkára szól a kinevezésük. Ez alapján pedig nem is járnak nekik az ágazati pótlékok, ellentétben a klinikai szakorvos állásban foglalkoztatott kollégáikkal. A döntés nyomán például az aneszteziológus-intenzíves, radiológus, labor-, pszichiátriai, trauma-, infektológiai pótlékokat vagy a második szakvizsga utáni kiegészítő díjazást sem kaphatják meg. Ezzel havonta átlagosan 50 ezer forinttal kapnak kevesebbet, mint azok az orvostársaik, akik csak gyógyítanak, de oktatási feladatuk nincs. A Kúria ítéletének még ennél is durvább következménye lehet, hiszen a hivatkozott közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény másik pontja szerint az ilyen státuszú orvosok jövedelmét a felsőoktatási bértábla szerint kell megállapítani. Ha ezt az egyetemi kancellárok a gyakorlatban is elkezdik alkalmazni, az érintett orvosok már nem csak a gyógyítási pótlékaikat veszíthetik el, hanem bérük további harmadát is. Míg ugyanis az orvosi bértáblában egy adjunktust bruttó 407 ezer forint illet meg alapbérként, addig egyetemi oktatóként ugyanilyen besorolásért csak 260 ezer forintos munkabér jár. Lapunk úgy tudja: eddig csak a szegedi egyetemen nem kapták meg az orvos-oktatók a pótlékokat. A Népszavának nyilatkozók szerint viszont elképzelhető, hogy a Kúria döntése nyomán egységes szabályokat alkalmaznak majd valamennyi orvosi egyetemen az érintettek bérezésében. Súlyosnak és kétségbeejtőnek ítélte Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Kúria fenti döntését lapunk kérdésére. Mint mondta: az orvosi egyetemek a magyar egészségügyi rendszerben a progresszív ellátás csúcsintézményei. Ezeken a helyeken a legsúlyosabb és a legbonyolultabb betegségeket gyógyítják; azokat, akik ilyen helyen dolgoznak, kétszeres-háromszoros terhelés éri. Az orvosi egyetem attól az ami, hogy ott az oktatás, a kutatás és a gyógyítás egyidejűleg, összefonódva zajlik. És ahelyett, hogy ezt kiemelt jövedelemmel is elismernék, bizonytalanságnak és hányattatásnak teszik ki őket. Mindez méltatlan az érintettekkel szemben, ráadásul veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátását is. Lassan már medikus oktat medikust, mert nincs oktató – zárta nyilatkozatát Éger.

Sok a túlóra, ritka a pluszpénz

„Ilyen rendszerszintű visszaéléssel – amivel három éve küzdünk – még nem találkoztunk. Igen, a túlóra-visszaélésekről van szó.” – írták szabolcsi rendőrök az Indexnek, amely korábban többször foglalkozott ügyükkel. A portál nemrég arról írt, hogy a szabolcsi rendőrök többsége évek óta nem kaphat pénzt a túlóráért, csak szabadidőt. Elvileg a rendőr választása, hogy pénzt vagy szabadidőt kér, de Szabolcsban váratlanul a megyei főkapitányhoz került az engedélyezés. Hozzá eleve kevesebben fordultak, alighanem féltek a főkapitánytól kérni, ráadásul az esetek többségében nem is engedélyezte, hogy a túlórákat pénzzel váltsák meg. A tiltakozások hatására a döntési jogkör a megyei főkapitánytól a kapitányokhoz került, de azt nem változott: a túlórák többségéért „csak” szabadidőt adtak. A rendőrség tagadta, hogy ilyen korlátozások lennének, de a rendőrök új levele alátámasztja a cikksorozatot.

Szerző
Frissítve: 2018.12.20. 06:46

Schmidt Máriáék cége megveszi az Elmű budavári épületét

Publikálás dátuma
2018.12.19. 21:23
Az Attila utca 99. alatti épület ezentúl Schmidt Máriáék cégének tulajdonát képezi
Fotó: Google Maps
Az Attila úton vásárolt újabb ingatlant a BIF Nyrt., ami már az agrárminisztériumnak is otthont ad.
Schmidt Máriáék ingatlanos cége, a BIF bejelentette: megvásárolta az Elmű egyik ingatlanját a budapesti I. kerületben.Az adásvételi szerződés tárgya az Attila út 99. és a Logodi utca 42. szám alatti ingatlan volt – írja a hvg.hu
Korábban szintén a portál írta meg először, hogy az Orbán-kormány a Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségébe tartozó ingatlancégről bérelt ki egy egész irodaházat, az eddig a Kossuth téren működő agrárminisztérium pedig csendben átköltözködött a Vigadó Palota Irodaházba. A lap szerint ezzel egy felettébb pikáns megállapodás köttetett, mivel a kiszemelt irodaház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona, ennek a tőzsdén jegyzett, milliárdos vagyonú részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft.   Az Attila úti ingatlanvásárlásnak nem mellesleg Mészáros Lőrinc is örülhet, hiszen érdekeltsége, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. szintén részvényes a BIF-ben. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 21:31

Eger utcáin is zúgott az „Orbán-takarodj”

Publikálás dátuma
2018.12.19. 21:13

Fotó: Komka Péter / MTI
Vonulós demonstráción tüntettek legalább ötszázan a rabszolgatörvény ellen Heves megye székhelyén. A tiltakozók szerint a kormányfő oligarcha barátai is jól járnak az új jogszabállyal.
Nem is kéne itt lennem. Én már most is évente négyszáz órát túlórázom, amit senki se fizet ki. Nem három éve alatt: soha – ezt mondja Eger egyik ismert, baloldali matektanára, akivel egyszerre megyünk át a zebrán, az országzászlót őrző Pyrker tér felé haladva. Mögöttünk egy kis számítástechnikai cég liberális párti igazgatója, aki szerint már nincs hová hátrálni, most rendszert kell dönteni. Mellette egy ismert jobbikos helyi politikus bólogat egyetértőn - még át sem értünk a tüntetés első helyszínére, máris formálódik az ellenzéki egység. A moderátor Dobó István és a várvédők esküjéből idézett, a tömeg pedig hangosan éljenzett. Később ugyanő nagy derültség mellett arra biztatta a jelenlévő több száz – egyes felmérések szerint ötszáz, mások szerint legalább ezerfős – tömeget, hogy a csikorgó mínuszok miatt álljanak „sorosan” egymás mellé. Ezután Mirkóczki Zita helyi szocialista politikus arról beszélt, hogy a rabszolgatörvény nemcsak a multinak, hanem a magyar oligarcháknak is kedvez, főképp Orbán Viktor két jó barátjának, Garancsi Istvánnak meg Mészáros Lőrincnek, hisz az építőiparban és a szállodaiparban is nagyon kevés az ember, így ők is több bőrt akarnak lenyúzni róluk.
Később a tömeg nagyjából egy kilométert sétálva és létszámban tovább duzzadva a Csebokszári – mai nevén Északi – lakótelepen lévő egri Fidesz-irodához sétált. Odabent egy nyugdíjas életmód-klub tagjai tartottak gyertyafényes előadást, egy sarokban pedig helyi fideszes képviselők és politikusok üldögéltek, látszólag egykedvűen. Később valamennyien egy pontra tapadtak, vélhetően egy közvetítésben nézték, mi zajlik „odakint”. Nos, „odakint” épp  
egy szakgimnázium tanárnője arról beszélt, hogy tanítványai napi tizennégy órákat dolgoznak egy szupermarketben, hogy fent tudják magukat tartani, miközben az érettségire kellene inkább tanulniuk.

Megjegyezte: ha félre tudná tenni kéthavi fizetését megvásárolhatná Orbán Ráhel puccos táskájának egyik fülét – ezt a tömeg felzúdulása fogadta. Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta: ha körbenéz, azt látja, hogy minden párt, és számos civil szervezet jelen van, egyetlen nagy egységben. Ezért, de szavai szerint csakis ezért az egyetlen dologért Orbán Viktor is megérdemel egy tapsot: pökhendi politizálása teljes egységbe forrasztotta az ellenzéket.

Nemet mondtak Orbán királyságára

Nyíregyházán valamennyi ellenzéki párt helyi képviselői a Vasas Szakszervezettel egységben tiltakoztak a fideszes médiaholdingba tartozó Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt, majd előbb a helyi televízióhoz, később a helyi Fidesz irodához vonultak. A szakszervezetek szerint a rabszolgatörvénnyel a Fidesz lényegében újra bevezette a hatnapos munkahetet. Lövei Csaba független önkormányzati, volt Együtt-képviselő szavai szerint ez már egy feudális rendszer. Orbán Viktor saját királyságot teremtett, „nemeseit” pedig nem is kell harci eszközökkel meggyőznie, hisz önként beszolgáltatják neki javaikat, lásd a hatalmasra duzzadt fideszes médiagólemet.

Szerző