Összehangolják a demonstrációkat és intenzív akciókra készülnek a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2018.12.19 18:48
Nyugati pályaudvar a 2007-es vasutassztrájk idején
Fotó: Kállai Márton
Illetve immár nemcsak a rabszolgatörvényt akarják végképp elörölni, számos másik követelésük lett.
Össze kell hangolni az országszerte zajló, a szakszervezetek részvételével szervezett demonstrációkat, éppen ezért ma az általam összehívott három nagy szakszervezeti konföderáció, illetve tizenöt másik érdekvédő szervezet úgy döntött: Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot hoz létre, mondta lapunknak Kordás László. Mivel immár nemcsak a rabszolgatörvény visszavonását szeretnék kikényszeríteni a szakszervezetek, hanem számos más követelésük is van (például a korengedményes nyugdíj ügyének rendezése, a cafeteria visszaállítása, a bérfelzárkóztatás), ennek az operatív csapatnak tucatnyi pontba kell sűrítenie a célokat, magyarázta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás szerint így párhuzamos cselekvés következik: egyrészt megismertetik a munkavállalókkal az újrafogalmazott követeléseket, másrészt felkészülnek rá, hogy a köztársasági elnök aláírja a rabszolgatörvényt - ebben az esetben gyárkapun belüli és kívüli akciókra készülnek. Ez praktikusan annyit tesz, hogy míg egy üzemben zajlik a figyelmeztető sztrájk, addig kint útlezárással támogatják a munkabeszüntetőket. A kapuk elé értelemszerűen Kordás mindenkit vár, legyen szó civilekről, pártokról, szakszervezetekről.

Megkérdeznék a munkáltatókat a rabszolgatörvényről

Sztrájkbizottságokat alakítanak és megkezdik a tárgyalásokat területük még elégséges szolgáltatásairól a munkáltatókkal a szövetséghez csatlakozott közszférás szakszervezetek a napokban. Készek országos közszolgálati sztrájkot szervezni. A versenyszféra is felméri a tagság sztrájkhajlandóságát. Mindent összevetve azonban a résztvevők szerint január vége előtt nehezen képzelhető el komolyabb munkabeszüntetés az országban. A vitában felvetődött: valamennyi munkahelyen nyilatkozatot kellene kérni a munkáltatótól, hogy szándékában áll-e bevezetni a rabszolgatörvényt, hogy csak akkor kezdődjön meg a munkabeszüntetés előkészítése, ha igennel felel. A Liga Szakszervezetek a tiltakozások körét szeretné kibővíteni. A listán szerepel a rabszolgatörvény eltörlése mellett a cafetéria visszaállítása, a sztrájktörvény és a munka törvénykönyve teljes felülvizsgálata, a bérfelzárkóztatás, az országos munkaügyi szervezet visszaállítása és az érdekvédők médiamegjelenésének biztosítása az állami sajtóban és televízióban. A Sztrájkelőkészítő Bizottság tagjai támogatják, hogy a Baranyában már jól működő megyei akcióbizottság mintájára további területi koordinációs szervezetek hozzanak létre. A csütörtök este Miskolcon szerveződő utcai demonstráción információink szerint bejelenthetik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei akciószövetség megalakulását. Mostantól az érdekvédők közös információs felületet használnak, aminek működtetését egy civil szervezet ajánlotta fel. A megtörtént események összefoglalói, az ország bármely pontján tervezett megmozdulások előzeteseivel együtt folyamatosan felkerülnek a Sztrájkinfo Facebook-oldalra. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezésére megtartott egyeztetésen több olyan ernyőszervezet is jelen volt, amelyik tagszervezetei álláspontjának megismerése után akar belépni az akciószövetségbe, a kör tehát vélhetően bővül a közeli napokban. Mindenesetre a Bizottság már az összefogás jegyében üzent a szakszervezeti tagoknak, hogy ha tehetik, csatlakozzanak a pénteken 20 órára a Kossuth térre meghirdetett demonstrációhoz, vagy ahhoz a MASZSZ közösségi oldaláról elérhető internetes petícióhoz, amiben egy nap alatt majdnem kilencezren küldtek e-mailt Áder Jánosnak, hogy ne írja alá a rabszolgatörvényt. - Gulyás Erika                                                                         

Frissítve: 2018.12.19 20:03

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző