Elvitték a fideszes encsi járási hivatalvezetőt - büntetőeljárást kezdeményeztek ellene

Publikálás dátuma
2018.12.19. 14:02

Fotó: Népszava
Nyomozók teperték le és vitték el tegnap Ódor Ferencet, az Encsi Járási Kormányhivatal vezetőjét – értesült a Népszava. Az eseményről az Index is beszámolt.
Lapunknak egy szemtanú arról számolt be, hogy a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai intézkedtek kedden a volt fideszes megyei közgyűlési elnök, jelenleg járási hivatalvezető ügyében az észak-magyarországi kisvárosban, Encsen. A TEK a Népszava megkeresésére azt írta: hogy a Terrorelhárítási Központ tegnap nem intézkedett Encsen Ódor Ferenc nevű személlyel szemben. Ezt követően azt kérdeztük, hogy egyáltalán folyik-e részükről valamilyen eljárás a járási hivatalvezetőt érintően, erre még nem válaszoltak, amint reagálnak, frissítjük cikkünket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta nekünk: nem tudnak ilyen ügyről.  
Ódor Ferenc mindenesetre nem veszi fel a telefonját, a hivatalában nem tudták kapcsolni, s a helyettesét sem kapcsolták, amikor kerestük.

A Miniszterelnökség délután azt közölte az MTI-vel: Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár utasította a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy az Encsi Járási Hivatal hivatalvezetőjét azonnali hatállyal függessze fel az állásából. A tájékoztatás szerint 
a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) büntetőeljárást kezdeményezett a hivatalvezetővel szemben.

Az Index kérdésére a KNYF azt válaszolva a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, vezető beosztású hivatalos személy, az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást.  A nyomozóügyészség kedden két gyanúsítottat vett őrizetbe, akiket már ki is hallgattak.  
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 17:55

A budapestiek többet közlekednek munkába, mint az ingázók

Publikálás dátuma
2018.12.19. 13:30
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Számos budapesti dolgozónak több idejébe kerül a munkába járás, mint azoknak a munkavállalóknak, akik két település között ingáznak minden nap. A karácsonykor megerősödő forgalom ráadásul még ront is ezeken az értékeken – derül ki a Profession.hu országos reprezentatív kutatásából, amelyet az MTI-nek küldött.
A fővárosiak több mint fele legalább 45 percet tölt utazással, máshol csak a dolgozók 37 százalékának kell hosszabb időt erre szánnia – derült ki a kutatásból. A résztvevők 75 százaléka Budapesten vagy városokban él, nekik a helyi munkalehetőségeknek köszönhetően az esetek többségében nem kell ingázniuk más településekre. A megkérdezetteknek 25 százaléka nem a lakóhelyén dolgozik, a nagy részük nem Budapestre és nem is megyei jogú városokba, hanem egyéb városokba jár munkába. Minél nagyobb lélekszámú településen él valaki, annál kevésbé ingázik – például a budapestiek csupán 6 százaléka nem a fővárosban dolgozik, míg a falusiak, községbeliek 47 százaléka jár át máshova dolgozni.
A felmérésben résztvevők 31 százaléka használ csak autót, többségük, közel 70 százalék, más közlekedési formát választ. A budapestiek 67 százalékban tömegközlekedéssel járnak dolgozni. A válaszadók közel felének kevesebb mint 30 percet vesz el az idejéből a napi munkába járás. Egyharmaduk számára ez az idő akár 45-120 perc is lehet, míg 5 százalékuk kénytelen 3 óránál is többet utazni nap mint nap, függetlenül attól, hogy ingázónak számít vagy sem. 
A Budapesten élők számára több időt vehet igénybe a munkába járás, mint a kisebb városokban, községekben élőknek, nemcsak a nagyobb távolságok, hanem a haladást akadályozó forgalom miatt is.

A Budapestiek 56 százaléka minden nap 45-120 percet tölt utazással, közel annyit, mint az ingázók. A kisebb településeken élők 50-60 százaléka ezzel szemben maximum 30 perc alatt megjárja a munkahelye és az otthona közötti távolságot – közölték.

Rabszolgatörvény – Ferenc pápa áldását kérték a magyar munkásokra

Publikálás dátuma
2018.12.19. 13:25

Fotó: Tiziana FABI / AFP
Szerdán a Munkát Kenyeret Tisztességes Béreket Egyesület aktivistái Ferenc Pápa Karácsonyi audienciáján vettek részt Komjáthi Imre vezetésével, ahol a Szentatya áldását kérték a magyar munkásokra.
A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek: Bécsben bejelentett demonstrációt szerveztek Orbán Viktor érkezése alkalmából, de Helsinkiben, Dublinban, Hágában, Stuttgartban, Edinburgh-ban, Zürichben, Bernben, Münchenben, Párizsban és Reykjavíkban is tiltakozást hirdettek.   Vasárnap a koppenhágai magyar nagykövetségnél is szimpátiatüntetést tartottak a Dániában élő magyarok, majd újabb demonstrációt szerveztek keddre az épület elé. Csakhogy – mint azt a 24.hu megírta – napközben megfenyegették őket, hogy ha kimennek a nagykövetséghez, a kollégája beléjük hajt kamionnal. Az esetet egyből bejelentette a rendőrségen. A tüntetést megtartották, fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk.
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 19:13