Ónos eső – Több megyében másodfokúra emelték a figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:20

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az ország déli felén fagyott eső, eső is előfordulhat.
Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt, míg Bács-KiskunCsongrád, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint délután nyugat, délnyugat felől újabb hullámban érkezik csapadék. Ez a csapadékzóna elsősorban az ország déli felén okozhat ónos esőt, de mellette fagyott eső, eső is előfordulhat. Az intenzívebb ónos eső leginkább a Dél-, Délnyugat-Dunántúlon valószínű az éjszaka folyamán. Az Északi-középhegység területén hószállingózás, ködös területeken elvétve ónos szitálás lehet az éjjel.
Forrás: OMSZ
A csapadékzóna várhatóan péntek reggel hagyja el az országot: holnap nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, de az Északi-középhegység térségeben ónos szitálás is előfordulhat.
Szerző

Itt a pillanat, amikor Tarlós megmutathatja: Budapest bojkottálja a rabszolgatörvényt, ezt követeli az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:10

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A főváros megteheti, hogy sem hivataliban, sem cégeinél nem kényszeríti 400 órányi túlmunkára az alkalmazottakat.
Közösen lépnek fel a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló, általuk "rabszolgatörvénynek" nevezett jogszabály ellen a Jobbik, az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselői. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, elnökségi tagja hangsúlyozta, történelmi a pillanat: még nem volt rá példa, hogy a Fővárosi Közgyűlés valamennyi ellenzéki pártja együtt tartott volna sajtótájékoztatót. Azt mondta, az Orbán-rendszer budapesti ellenzéke a januári közgyűlésre közös előterjesztést készít, amelyben arra szólítják fel a testületet, tulajdonosként tiltsa meg a saját cégeinél a törvény alkalmazását. Ezen vállalatoknál több mint 10 ezer ember dolgozik, akiknek nem lehet az a sorsuk, hogy "rabszolgák" legyenek - tette hozzá. Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) felelőssége is, hogy ne alkalmazzák a törvényt a budapesti közüzemi cégeknél - hangoztatta Gy. Németh Erzsébet. A DK-s politikus felolvasta azt az öt pontot, amelyért az ellenzék az elmúlt időszakban tüntetett: a "rabszolgatörvény" azonnali visszavonásán túl kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, európai ügyészséget és független közmédiát követelnek. A jobbikos Tokody Marcell kiemelte, egységesen állnak ki és mondják, hogy a magyar munkavállaló nem "rabszolga", nem erőforrás, hanem ember. A kormány arról beszél, hogy milyen fontosak a családok, de el lehet képzelni, mi történik velük, ha még többet túlóráztatják majd a szülőket - hangoztatta. Azért nyújtják be az előterjesztést, mert Budapestnek példát kell mutatnia azzal, hogy cégei nem alkalmazzák a "rabszolgatörvényt" - fűzte hozzá Tokody Marcell. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője hangsúlyozta: el akarják tiltani a budapesti cégeket a szemétszállítók, kertészek és más dolgozók "kizsákmányolásától". Úgy vélekedett, hogy Tarlós István nem száll harcba a munkavállalók jogaiért; egyetlen feladata, hogy kiszolgálja Orbán Viktor miniszterelnököt. "Jövőre el fogjuk kergetni a Fidesz helytartóját Budapestről", amely "Tarlósnál többet érdemel" - jelentette ki Horváth Csaba. Gál József, az LMP fővárosi képviselője szerint sokkal magasabb béreket érdemelnek a fővárosban dolgozók. Stadionépítések helyett fizetésekre kellene fordítani a forrásokat - vélekedett. A párbeszédes V. Naszályi Márta úgy fogalmazott: szomorú, hogy a kormány mindössze "eldobható emberi erőforrásnak" tekinti a munkavállalókat. 

Megvan a Fidesz EP-listája, Trócsányi vezeti

Publikálás dátuma
2018.12.20. 13:48

Fotó: Népszava
A másodikon Szájer József, a harmadikon Járóka Lívia áll.
Csütörtökön döntött a Fidesz országos választmánya a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listájáról. A párt közzétette a jelöltek nevét tartalmazó listát a Facebook-oldalán, ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti, majd Szájer József és Járóka Lívia következik.
Szerző