Jövőre emelhetnek vádat Czeglédy ellen

Publikálás dátuma
2018.12.20 17:07

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
A kormánysajtó is arra jutott, amit már korábban megírtunk: január közepe előtt nem emelhet vádat az ügyészség Czeglédy Csaba baloldali politikussal szemben. Mint emlékezetes, az ügyészségi információkkal feltűnően jól ellátott kormánysajtó a múlt héten még azt írta, hogy ezen a héten emelhet vádat az ügyészség a politikussal szemben. Igaz, a kormánylap Magyar Idők akkori értesülésének lehetett alapja. Hankó Faragó Miklós, a politikus büntetőperes védőügyvédje lapunknak elmondta: december negyedikén a Czeglédy előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról szóló, Szegedi Járásbírósági elsőfokú tárgyalásán az ügyészség képviselője jegyzőkönyvbe mondta, hogy december közepén vádat emelnének. Annak ellenére, hogy még a decemberi ülés előtt, sőt azóta is küldött iratokat a vádhatóság nekik. Márpedig a vonatkozó törvények szerint az összes nyomozati irat ismertetésétől számított 30 nap után lehet csak vádat emelni. Az utolsó dokumentumot december középén adták át, így legkorábban január 15-én emelhet vádat az ügyészség. Mint ismeretes Czeglédy Csabát 2017 júniusába vette őrizetbe a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), majd a szegedi ügyészség súlyos, 6,3 milliárdos adócsalással gyanúsította meg a politikai és ügyvédi tevékenysége mellett diákmunka szövetkezetek üzemeltetésével is foglalkozó politikust. Czeglédyt kis megszakítással másfél éven át tartották előzetes letartóztatásban. Bár az ügyészség tovább is előzetesben tartotta volna, a Szegedi Törvényszék kimondta: a nyomozás befejeződött nincs ok Czeglédyt továbbra is fogva tartani. Időközben egy hivatalos iratról kiderült, az ügyészség már csak felbujtással vádolja a politikust. Hankó Faragó Miklós elmondta: ha az ügyészség már decemberben vádat akart volna emelni, ám végül meggondolta magát, arról nem köteles a védőket és a vádlottat értesíteni. Megkeresésünkre Czeglédy Csaba leszögezte: a nyomozóhatóság már augusztusban befejezte a nyomozást, azóta négy hónap telt el, de még mindig nem emeltek vádat. Szerinte ez is azt támasztja alá, hogy nagyon gyenge lábakon áll a vád. A meggyanúsított politikus felidézte: utoljára tavaly októberben hallgatták meg a nyomozók a költségvetési csalási ügyben, ekkor a védői füle hallatára közölte a nyomozás vezetője, hogy „bárcsak minden ügy olyan könnyű lenne mint ez, ő a maga részéről heteken belül befejezné a nyomozást és mehetne az ügy vádemelésre.”
Frissítve: 2018.12.20 17:11

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.