Jövőre emelhetnek vádat Czeglédy ellen

Publikálás dátuma
2018.12.20. 17:07

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A kormánysajtó is arra jutott, amit már korábban megírtunk: január közepe előtt nem emelhet vádat az ügyészség Czeglédy Csaba baloldali politikussal szemben. Mint emlékezetes, az ügyészségi információkkal feltűnően jól ellátott kormánysajtó a múlt héten még azt írta, hogy ezen a héten emelhet vádat az ügyészség a politikussal szemben. Igaz, a kormánylap Magyar Idők akkori értesülésének lehetett alapja. Hankó Faragó Miklós, a politikus büntetőperes védőügyvédje lapunknak elmondta: december negyedikén a Czeglédy előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról szóló, Szegedi Járásbírósági elsőfokú tárgyalásán az ügyészség képviselője jegyzőkönyvbe mondta, hogy december közepén vádat emelnének. Annak ellenére, hogy még a decemberi ülés előtt, sőt azóta is küldött iratokat a vádhatóság nekik. Márpedig a vonatkozó törvények szerint az összes nyomozati irat ismertetésétől számított 30 nap után lehet csak vádat emelni. Az utolsó dokumentumot december középén adták át, így legkorábban január 15-én emelhet vádat az ügyészség. Mint ismeretes Czeglédy Csabát 2017 júniusába vette őrizetbe a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), majd a szegedi ügyészség súlyos, 6,3 milliárdos adócsalással gyanúsította meg a politikai és ügyvédi tevékenysége mellett diákmunka szövetkezetek üzemeltetésével is foglalkozó politikust. Czeglédyt kis megszakítással másfél éven át tartották előzetes letartóztatásban. Bár az ügyészség tovább is előzetesben tartotta volna, a Szegedi Törvényszék kimondta: a nyomozás befejeződött nincs ok Czeglédyt továbbra is fogva tartani. Időközben egy hivatalos iratról kiderült, az ügyészség már csak felbujtással vádolja a politikust. Hankó Faragó Miklós elmondta: ha az ügyészség már decemberben vádat akart volna emelni, ám végül meggondolta magát, arról nem köteles a védőket és a vádlottat értesíteni. Megkeresésünkre Czeglédy Csaba leszögezte: a nyomozóhatóság már augusztusban befejezte a nyomozást, azóta négy hónap telt el, de még mindig nem emeltek vádat. Szerinte ez is azt támasztja alá, hogy nagyon gyenge lábakon áll a vád. A meggyanúsított politikus felidézte: utoljára tavaly októberben hallgatták meg a nyomozók a költségvetési csalási ügyben, ekkor a védői füle hallatára közölte a nyomozás vezetője, hogy „bárcsak minden ügy olyan könnyű lenne mint ez, ő a maga részéről heteken belül befejezné a nyomozást és mehetne az ügy vádemelésre.”
Frissítve: 2018.12.20. 17:11

Áder aláírta a rabszolgatörvényt és áldott karácsonyt kívánt a munkavállalóknak

Publikálás dátuma
2018.12.20. 16:45
Áder János a rabszolgatörvény megszavazásakor az országgyűlés ülésén
Fotó: Molnár Ádám
Rákerült az elnöki szignó a túlóratörvényre.
Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást - amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el - három szempontból vizsgálta meg.
Elsőként megállapította, hogy a túlóratörvény nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható. Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval, és azt találta, hogy van, ahol még ennél is rosszabb a helyzet.
Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák. Áder szerint a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak a munka törvénykönyvének.
"Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését"

- olvasható az államfő nyilatkozatában. Áder hozzátette, a törvény nem lehet akadálya, hogy "a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen".

Harcra készülnek a pártok

Áder János ma sokadszorra bebizonyította, hogy nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli köztársasági elnökként - reagált közleményben az LMP. Mint írják: ők a munkavállalókkal és szakszervezetekkel vannak, és "ez a harc kezdete".

Az emberek döntő többség egyértelműen elutasítja a rabszolgatörvényt, a Fidesz korábbi alelnöke és egykori frakcióvezetője mégis aláírta azt - írja a Magyar Liberális Párt. Nem folyt a módosításról szakmai egyeztetés sem az érintettekkel, hívja fel a figyelmet a párt, és hangsúlyozza, támogatják a tüntetéseket, a bojkottot és az országos sztrájkot is.

Áder a Fideszre jellemző álságos és cinikus módon űzött gúnyt a munkavállalókból, akiknek nyilatkozatában boldog karácsonyt kívánt - írja a Jobbik. Szintén úgy látják, a kormány és az államfő a külföldi nagyvállalatokhoz lojális. A törvény ellen harcra szólítanak fel minden tisztességes magyar embert.

Az aláírással Áder rászabadítja a népharagot Orbánra - írja a DK. A magyarok millióit megnyomorító rabszolgatörvényt aláírásával szerintük bűnrészes lett az államfő, az emberek ellenállását pedig tovább erősíti.

Heti hat nap munka, fizetés három év múlva

Az Országgyűlés 130 igen, 45 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavazta meg múlt szerdán a rabszolgatörvényt, botrányos körülmények között. A kétharmad ellenzéki jegyző nélkül le zavarta le a kétharmad a rabszolgatörvény megszavazását és a közigazgatási bíróságok felállítását. Annak ellenére, hogy név szerinti szavazás volt, a szavazatszámláló gépek simán elfogadták a kártya nélkül leadott voksokat is.
A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után - mely lehetővé teszi a munkavállalók 400 óra túlmunkára való kötelezését, és kifizetésük három éves halogatását - nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek. A szakszervezetek szintén sztrájkokra és forgalomlassításokra, összehangolt és intenzív akciókra készülnek. A munkáltatók pedig még a törvény hatálybalépését sem várták meg, már a héten megszülettek az első 400 túlórás szerződések.

Sztrájkhelyzet van, köztársaság nincs

Nagyszabású, hosszan tartó munkabeszüntetés előkészítésén dolgoznak a szakszervezetek a túlóratörvény aláírása miatt. Mint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, Székely Tamás nyilatkozta a Népszavának: Áder határidő előtti aláírása azt üzeni, a majdnem tízmillió magyar állampolgárnak nincs többé köztársasági elnöke, Magyarországon megszűnt a köztársaság és végképp bebizonyosodott, hogy diktatúra van.

Az Európai Bizottság is vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket. Korábban az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bíróságok ügyében arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a törvénycsomagot.
Kövér László házelnök hétfőn küldte tovább a törvényt a Sándor-palotába, a köztársasági elnöknek öt napja volt azt aláírásával ellátni. Idő előtt teljesítette feladatát. A módosítást ezt követően a Magyar Közlönyben fogják kihirdetni.
Áder egy nappal megelőzte azt a demonstrációt is, amin a tüntetők arra kérték volna, ne szignózza a törvénymódosítást. Az eredetileg „Ne írd alá, János!” című eseményt „Szégyelld magad, János!” néven tartják majd péntek este 8-kor a szervezők, közöttük Hadházy Ákos, a Momentum Mozgalom, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, valamint a Civilek a rabszolgatörvény ellen nevű Facebook-csoport. Csütörtök estig közel 16 ezren érdeklődtek iránta. Nem ez lesz az egyetlen demonstráció pénteken, ugyanis 18 órától a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet” rendez, amin várhatóan ugyanolyan sokan lesznek.

Legalább 27 tüntetés karácsonyig

Csütörtök délután Kecskeméten, Miskolcon, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nagyatádon és Szentendrén tiltakoznak a törvénymódosítás ellen, a rendezvényeken külön-külön százak vesznek részt. Emellett Baján és Zalaegerszegen órákig tartó fél pályás útlezárással tiltakoztak a túlóratörvény ellen kora délután, még annak aláírása előtt. Tüntetnek továbbá Münchenben, Zürichben és Linzben is. A Mérce.hu csütörtök délután úgy számolta: karácsonyig 27 demonstrációt jelentettek már be.

Szerző
Frissítve: 2018.12.20. 21:17

Már gyártják az első repülőgépeket a Pécs-pogányi üzemben

Publikálás dátuma
2018.12.20. 16:23

Fotó: Magnus Aircraft
A termelés első két hónapjában két hazai, egy német és egy svájci vevő rendelt meg gépet a Magnus Aircraft Zrt. új üzemétől.
Eddig négy repülőgépet rendeltek meg a Magnus Aircraft Zrt. új üzemétől. Mint arról írtunk, a magyar befektető tulajdonában lévő cég október végén nyitotta meg 2900 négyzetméteres szerelőcsarnokát a Pécs melletti Pogány repülőterén. A cég terve az, hogy a saját fejlesztésű, Fusion 212 típusú kétszemélyes, benzines motorral meghajtott, 100 lóerős, óránként 220-240 kilométeres távolságot megtevő gépből 70-95 darabot gyárt évente. A termelés első két hónapjában két hazai, egy német és egy svájci vevő rendelt meg gépet a Pécs-pogányi üzemtől. Ezeknek a repülőknek a gyártása már folyik. Minderről Boros László, a cég vezetője tájékoztatta lapunkat. Ha a pécsi üzem teljes kapacitással dolgozik majd, akkor száz embernek ad munkát. A gyár mellett már épül egy kompozitüzem is, ahol a gépek műanyagtestét állítják majd elő. Utóbbi 2019 tavaszán áll munkába. Boros Lászlótól megtudtuk azt is, hogy a Magnus a közelmúltban Kenya fővárosában, Nairobiban alapított egy céget, s hamarosan ott is felépül egy összeszerelőüzem. Ez a cég eddig húsz gépre kapott megrendelést Afrikából. A gépek ára – információink szerint - 120 ezer dollár körül mozog.