Áder aláírta a rabszolgatörvényt és áldott karácsonyt kívánt a munkavállalóknak

Publikálás dátuma
2018.12.20 16:45
Áder János a rabszolgatörvény megszavazásakor az országgyűlés ülésén
Fotó: Molnár Ádám
Rákerült az elnöki szignó a túlóratörvényre.
Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást - amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el - három szempontból vizsgálta meg.
Elsőként megállapította, hogy a túlóratörvény nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható. Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval, és azt találta, hogy van, ahol még ennél is rosszabb a helyzet.
Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák. Áder szerint a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak a munka törvénykönyvének.
"Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését"
- olvasható az államfő nyilatkozatában. Áder hozzátette, a törvény nem lehet akadálya, hogy "a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen".

Harcra készülnek a pártok

Áder János ma sokadszorra bebizonyította, hogy nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli köztársasági elnökként - reagált közleményben az LMP. Mint írják: ők a munkavállalókkal és szakszervezetekkel vannak, és "ez a harc kezdete".

Az emberek döntő többség egyértelműen elutasítja a rabszolgatörvényt, a Fidesz korábbi alelnöke és egykori frakcióvezetője mégis aláírta azt - írja a Magyar Liberális Párt. Nem folyt a módosításról szakmai egyeztetés sem az érintettekkel, hívja fel a figyelmet a párt, és hangsúlyozza, támogatják a tüntetéseket, a bojkottot és az országos sztrájkot is.

Áder a Fideszre jellemző álságos és cinikus módon űzött gúnyt a munkavállalókból, akiknek nyilatkozatában boldog karácsonyt kívánt - írja a Jobbik. Szintén úgy látják, a kormány és az államfő a külföldi nagyvállalatokhoz lojális. A törvény ellen harcra szólítanak fel minden tisztességes magyar embert.

Az aláírással Áder rászabadítja a népharagot Orbánra - írja a DK. A magyarok millióit megnyomorító rabszolgatörvényt aláírásával szerintük bűnrészes lett az államfő, az emberek ellenállását pedig tovább erősíti.

Heti hat nap munka, fizetés három év múlva

Az Országgyűlés 130 igen, 45 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavazta meg múlt szerdán a rabszolgatörvényt, botrányos körülmények között. A kétharmad ellenzéki jegyző nélkül le zavarta le a kétharmad a rabszolgatörvény megszavazását és a közigazgatási bíróságok felállítását. Annak ellenére, hogy név szerinti szavazás volt, a szavazatszámláló gépek simán elfogadták a kártya nélkül leadott voksokat is.
A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után - mely lehetővé teszi a munkavállalók 400 óra túlmunkára való kötelezését, és kifizetésük három éves halogatását - nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek. A szakszervezetek szintén sztrájkokra és forgalomlassításokra, összehangolt és intenzív akciókra készülnek. A munkáltatók pedig még a törvény hatálybalépését sem várták meg, már a héten megszülettek az első 400 túlórás szerződések.

Sztrájkhelyzet van, köztársaság nincs

Nagyszabású, hosszan tartó munkabeszüntetés előkészítésén dolgoznak a szakszervezetek a túlóratörvény aláírása miatt. Mint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, Székely Tamás nyilatkozta a Népszavának: Áder határidő előtti aláírása azt üzeni, a majdnem tízmillió magyar állampolgárnak nincs többé köztársasági elnöke, Magyarországon megszűnt a köztársaság és végképp bebizonyosodott, hogy diktatúra van.

Az Európai Bizottság is vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket. Korábban az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bíróságok ügyében arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a törvénycsomagot.
Kövér László házelnök hétfőn küldte tovább a törvényt a Sándor-palotába, a köztársasági elnöknek öt napja volt azt aláírásával ellátni. Idő előtt teljesítette feladatát. A módosítást ezt követően a Magyar Közlönyben fogják kihirdetni.
Áder egy nappal megelőzte azt a demonstrációt is, amin a tüntetők arra kérték volna, ne szignózza a törvénymódosítást. Az eredetileg „Ne írd alá, János!” című eseményt „Szégyelld magad, János!” néven tartják majd péntek este 8-kor a szervezők, közöttük Hadházy Ákos, a Momentum Mozgalom, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, valamint a Civilek a rabszolgatörvény ellen nevű Facebook-csoport. Csütörtök estig közel 16 ezren érdeklődtek iránta. Nem ez lesz az egyetlen demonstráció pénteken, ugyanis 18 órától a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet” rendez, amin várhatóan ugyanolyan sokan lesznek.

Legalább 27 tüntetés karácsonyig

Csütörtök délután Kecskeméten, Miskolcon, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nagyatádon és Szentendrén tiltakoznak a törvénymódosítás ellen, a rendezvényeken külön-külön százak vesznek részt. Emellett Baján és Zalaegerszegen órákig tartó fél pályás útlezárással tiltakoztak a túlóratörvény ellen kora délután, még annak aláírása előtt. Tüntetnek továbbá Münchenben, Zürichben és Linzben is. A Mérce.hu csütörtök délután úgy számolta: karácsonyig 27 demonstrációt jelentettek már be.

Frissítve: 2018.12.20 21:17

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.