Bírálta a hódmezővásárhelyi kórházat, nyolcszázezres bírságot róttak Márki-Zayra

Publikálás dátuma
2018.12.20. 17:36

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A polgármester választási kampányában azt mondta, életveszélyes bemenni a kórházba. A szegedi bíróság szerint ezzel megsértette az intézmény jó hírnevét.
Elmarasztalta a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter (független) hódmezővásárhelyi polgármestert csütörtökön a helyi kórházra tett kijelentései miatt. A bíróság megállapította, a politikus valótlan tényállításaival megsértette az intézmény jó hírnevét, amikor tavasszal az országgyűlési választások kampányában két lakossági fórumon úgy fogalmazott, „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják”, és több példát is sorolt az ellátás színvonalát kritizálva. A bíróság nyilvános elégtételadásra, valamint nyolcszázezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest, és eltiltotta a további jogsértéstől.
Lakatos Péter bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a politikus egyértelműen tényállítást fogalmazott meg azzal, hogy bárki, aki bemegy a vásárhelyi kórházba, veszélynek teszi ki az életét, akármilyen bagatell ügyről is van szó. A politikus kijelentései alkalmasak arra, hogy az intézménybe vetett közbizalmat megingassák - közölte a bíró. Balogh Szabolcs, a politikus ügyvédje a per során arra hivatkozott, a polgármester nem tényeket állított, hanem véleményt formált, a kormány tevékenységének közvetett kritikáját fogalmazta meg ismeretségi körében szerzett információk alapján. A kórház közszolgálatot ellátó intézmény, így az ott folyó tevékenység tárgyalása a közügyek megvitatásának körébe tartozik. Az ügyvéd az Alkotmánybíróság egyik döntésére utalva hangsúlyozta, a közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás fokozott védelem alatt áll, és tényközlések nélkül nem lehet véleményt formálni. Márki-Zay Péter - akit a per során személyesen is meghallgatott a bíróság - elmondta, a választási kampány idején az egészségügy az érdeklődés középpontjába került. A választók a kórházzal kapcsolatos panaszaikkal keresték meg, a tőlük kapott információkhoz semmit nem tett hozzá, azokat úgy adta tovább, ahogy hallotta. Úgy fogalmazott, a kampány során csak néhány kiragadott példát említett, melyekkel közszereplőként kifejezett aggodalmát, véleményét illusztrálta. A bíró ezekre az érvekre reagálva indoklásában kifejtette, közérdekű ügyekben mindenki kifejtheti álláspontját, Márki-Zay Péter azonban beszédeinek ebben a részében a kórházzal foglalkozott, szavai nem tekinthetők véleménynyilvánításnak a hazai egészségügy helyzetéről - idézi állásfoglalását az MTI.
Szerző

Jövőre emelhetnek vádat Czeglédy ellen

Publikálás dátuma
2018.12.20. 17:07

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A kormánysajtó is arra jutott, amit már korábban megírtunk: január közepe előtt nem emelhet vádat az ügyészség Czeglédy Csaba baloldali politikussal szemben. Mint emlékezetes, az ügyészségi információkkal feltűnően jól ellátott kormánysajtó a múlt héten még azt írta, hogy ezen a héten emelhet vádat az ügyészség a politikussal szemben. Igaz, a kormánylap Magyar Idők akkori értesülésének lehetett alapja. Hankó Faragó Miklós, a politikus büntetőperes védőügyvédje lapunknak elmondta: december negyedikén a Czeglédy előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról szóló, Szegedi Járásbírósági elsőfokú tárgyalásán az ügyészség képviselője jegyzőkönyvbe mondta, hogy december közepén vádat emelnének. Annak ellenére, hogy még a decemberi ülés előtt, sőt azóta is küldött iratokat a vádhatóság nekik. Márpedig a vonatkozó törvények szerint az összes nyomozati irat ismertetésétől számított 30 nap után lehet csak vádat emelni. Az utolsó dokumentumot december középén adták át, így legkorábban január 15-én emelhet vádat az ügyészség. Mint ismeretes Czeglédy Csabát 2017 júniusába vette őrizetbe a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), majd a szegedi ügyészség súlyos, 6,3 milliárdos adócsalással gyanúsította meg a politikai és ügyvédi tevékenysége mellett diákmunka szövetkezetek üzemeltetésével is foglalkozó politikust. Czeglédyt kis megszakítással másfél éven át tartották előzetes letartóztatásban. Bár az ügyészség tovább is előzetesben tartotta volna, a Szegedi Törvényszék kimondta: a nyomozás befejeződött nincs ok Czeglédyt továbbra is fogva tartani. Időközben egy hivatalos iratról kiderült, az ügyészség már csak felbujtással vádolja a politikust. Hankó Faragó Miklós elmondta: ha az ügyészség már decemberben vádat akart volna emelni, ám végül meggondolta magát, arról nem köteles a védőket és a vádlottat értesíteni. Megkeresésünkre Czeglédy Csaba leszögezte: a nyomozóhatóság már augusztusban befejezte a nyomozást, azóta négy hónap telt el, de még mindig nem emeltek vádat. Szerinte ez is azt támasztja alá, hogy nagyon gyenge lábakon áll a vád. A meggyanúsított politikus felidézte: utoljára tavaly októberben hallgatták meg a nyomozók a költségvetési csalási ügyben, ekkor a védői füle hallatára közölte a nyomozás vezetője, hogy „bárcsak minden ügy olyan könnyű lenne mint ez, ő a maga részéről heteken belül befejezné a nyomozást és mehetne az ügy vádemelésre.”
Frissítve: 2018.12.20. 17:11

Áder aláírta a rabszolgatörvényt és áldott karácsonyt kívánt a munkavállalóknak

Publikálás dátuma
2018.12.20. 16:45
Áder János a rabszolgatörvény megszavazásakor az országgyűlés ülésén
Fotó: Molnár Ádám
Rákerült az elnöki szignó a túlóratörvényre.
Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást - amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el - három szempontból vizsgálta meg.
Elsőként megállapította, hogy a túlóratörvény nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható. Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval, és azt találta, hogy van, ahol még ennél is rosszabb a helyzet.
Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák. Áder szerint a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak a munka törvénykönyvének.
"Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését"

- olvasható az államfő nyilatkozatában. Áder hozzátette, a törvény nem lehet akadálya, hogy "a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen".

Harcra készülnek a pártok

Áder János ma sokadszorra bebizonyította, hogy nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli köztársasági elnökként - reagált közleményben az LMP. Mint írják: ők a munkavállalókkal és szakszervezetekkel vannak, és "ez a harc kezdete".

Az emberek döntő többség egyértelműen elutasítja a rabszolgatörvényt, a Fidesz korábbi alelnöke és egykori frakcióvezetője mégis aláírta azt - írja a Magyar Liberális Párt. Nem folyt a módosításról szakmai egyeztetés sem az érintettekkel, hívja fel a figyelmet a párt, és hangsúlyozza, támogatják a tüntetéseket, a bojkottot és az országos sztrájkot is.

Áder a Fideszre jellemző álságos és cinikus módon űzött gúnyt a munkavállalókból, akiknek nyilatkozatában boldog karácsonyt kívánt - írja a Jobbik. Szintén úgy látják, a kormány és az államfő a külföldi nagyvállalatokhoz lojális. A törvény ellen harcra szólítanak fel minden tisztességes magyar embert.

Az aláírással Áder rászabadítja a népharagot Orbánra - írja a DK. A magyarok millióit megnyomorító rabszolgatörvényt aláírásával szerintük bűnrészes lett az államfő, az emberek ellenállását pedig tovább erősíti.

Heti hat nap munka, fizetés három év múlva

Az Országgyűlés 130 igen, 45 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavazta meg múlt szerdán a rabszolgatörvényt, botrányos körülmények között. A kétharmad ellenzéki jegyző nélkül le zavarta le a kétharmad a rabszolgatörvény megszavazását és a közigazgatási bíróságok felállítását. Annak ellenére, hogy név szerinti szavazás volt, a szavazatszámláló gépek simán elfogadták a kártya nélkül leadott voksokat is.
A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után - mely lehetővé teszi a munkavállalók 400 óra túlmunkára való kötelezését, és kifizetésük három éves halogatását - nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek. A szakszervezetek szintén sztrájkokra és forgalomlassításokra, összehangolt és intenzív akciókra készülnek. A munkáltatók pedig még a törvény hatálybalépését sem várták meg, már a héten megszülettek az első 400 túlórás szerződések.

Sztrájkhelyzet van, köztársaság nincs

Nagyszabású, hosszan tartó munkabeszüntetés előkészítésén dolgoznak a szakszervezetek a túlóratörvény aláírása miatt. Mint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, Székely Tamás nyilatkozta a Népszavának: Áder határidő előtti aláírása azt üzeni, a majdnem tízmillió magyar állampolgárnak nincs többé köztársasági elnöke, Magyarországon megszűnt a köztársaság és végképp bebizonyosodott, hogy diktatúra van.

Az Európai Bizottság is vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket. Korábban az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bíróságok ügyében arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a törvénycsomagot.
Kövér László házelnök hétfőn küldte tovább a törvényt a Sándor-palotába, a köztársasági elnöknek öt napja volt azt aláírásával ellátni. Idő előtt teljesítette feladatát. A módosítást ezt követően a Magyar Közlönyben fogják kihirdetni.
Áder egy nappal megelőzte azt a demonstrációt is, amin a tüntetők arra kérték volna, ne szignózza a törvénymódosítást. Az eredetileg „Ne írd alá, János!” című eseményt „Szégyelld magad, János!” néven tartják majd péntek este 8-kor a szervezők, közöttük Hadházy Ákos, a Momentum Mozgalom, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, valamint a Civilek a rabszolgatörvény ellen nevű Facebook-csoport. Csütörtök estig közel 16 ezren érdeklődtek iránta. Nem ez lesz az egyetlen demonstráció pénteken, ugyanis 18 órától a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet” rendez, amin várhatóan ugyanolyan sokan lesznek.

Legalább 27 tüntetés karácsonyig

Csütörtök délután Kecskeméten, Miskolcon, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nagyatádon és Szentendrén tiltakoznak a törvénymódosítás ellen, a rendezvényeken külön-külön százak vesznek részt. Emellett Baján és Zalaegerszegen órákig tartó fél pályás útlezárással tiltakoztak a túlóratörvény ellen kora délután, még annak aláírása előtt. Tüntetnek továbbá Münchenben, Zürichben és Linzben is. A Mérce.hu csütörtök délután úgy számolta: karácsonyig 27 demonstrációt jelentettek már be.

Szerző
Frissítve: 2018.12.20. 21:17