Előfizetés

Megszavazta a francia parlament a sárgamellényesek béremelési követeléseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.21. 08:22

Fotó: SYLVAIN THOMAS / AFP
A francia parlament alsóháza nagy többséggel megszavazta péntekre virradóra azt a törvényjavaslatot, amely tartalmazza Emmanuel Macron francia államfő december 10-i, a sárga mellényes tüntetőkhöz intézett beszédében bejelentett javaslatait a franciaországi válság rendezésére.
A törvénytervezetet 153 támogató szavazattal fogadták el, 9 ellenében, 58 tartózkodás mellett.  A szenátus pénteken tárgyal a javaslatról - írja az Euronews az MTI nyomán. Emmanuel Macron december 10-én, a sárga mellényes tüntetők követeléseinek engedve jelentette be, hogy a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelés. A kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől. Ez utóbbi, a Nicolas Sarkozy korábbi államfő által bevezetett intézkedést az előző elnök, a szocialista Francois Hollande törölte el. A sárga mellényesek többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen november 17-én kezdődtek országszerte tüntetések a közutakon épített úttorlaszokkal. A francia kormány - eleget téve a sárga mellényes mozgalom legfőbb követelésének - már korábban bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedéseket vezet be, de a tüntetők ezt már kevésnek tartották, és egyre több szociális jellegű követelést támasztottak, követelve Emmanuel Macron távozását. A tüntetések időközben Emmanuel Macron francia elnök politikája elleni általános elégedetlenségbe csaptak át.  

Újra fogad és indít járatokat London Gatwick repülőtere

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.21. 08:16
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Újraindult a forgalom péntek reggel a londoni Gatwick repülőtéren, amelyet előzőleg 33 órán át zárva kellett tartani drónok észlelése miatt.
A második legnagyobb forgalmú londoni légikikötő igazgatósága közölte ugyanakkor, hogy pénteken is csak "korlátozott számban" érkezhetnek és indulhatnak járatok, mivel a drónokat és működtetőiket egyelőre nem sikerült megtalálni. A zárlat utáni első járat Sanghajból érkezett, és nem sokkal később felszállt egy gép Alicante felé. Előző nap viszont 760 járatot kellett törölni, és ez 110 ezer utast érintett. A repülőtér által péntek reggel közzétett tájékoztatás szerint a légikikötő egyetlen pályája immár működik, de az előző csaknem másfél nap felfordulása után továbbra is késésekre és járattörlésekre kell számítani. A pénteki menetrend alapján Gatwick és Budapest között a EasyJet brit légitársaság két járatpárt közlekedtet, egyet délelőtt, egyet délután. A repülőtér járatinformációja péntek reggel mindkettőt indulásra jelölte. 

Sújtólégrobbanás egy cseh bányában, 13 halott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.21. 07:04

Fotó: Kállai Márton
Sújtólégrobbanás történt egy csehországi bányában csütörtök éjszaka, 13 vájár meghalt, és nyolcan eltűntek - jelentette CTK hírügynökség. Tízen megsérültek, egyikük állapota válságos.
Ahogy a hvg.hu írja, a robbanás a lengyel határnál fekvő Karviná közelében lévő szénbányában történt 880 méter mélyen. Az áldozatok zöme, 11 bányász lengyel volt. A hatóságok nagy erőkkel kutatnak az eltűntek után, mentőcsoportok takarítják el a törmeléket abban a vájatban, ahol feltehetően a bányászok vannak. Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azonnali segítséget ígért nekik. A Karviná melletti szénbánya 1968 óta üzemel, és jelenleg állami tulajdonban van. A létesítményben mintegy 9500 ezer embert alkalmaznak. Péntek reggel a katasztrófa helyszínére érkezett Mateusz Morawiecki kormányfő, aki még éjjel részvétét nyilvánította, majd egy hajnali Twitter-bejegyzésben "minden lengyel és cseh óriási tragédiájának" nevezte a történteket. Andrzej Duda elnök szintén Twitter-bejegyzésben adott hangot részvétének, Isten oltalmába ajánlva a bányászok családjait.