Előfizetés

Nem muszáj minden ajándékot papírba csomagolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.21. 12:21
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Karácsonykor jelentősen megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal – nem feltétlenül szelektív – szemetesbe dobott papír mennyisége. Vannak azonban ötletes megoldások a cellulózmentes csomagolások használatára.
Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbe lehetne tekerni az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kilogrammot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csak két ajándékot csomagolna újrahasznosított anyagba, 45.000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni.
Magyarországon sem jobb a helyzet: az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként nagyjából 95 kilogramm papírhulladékot termelünk, amelynek felét a csomagolóanyagok - főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok - teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.
„Ma, amikor naponta szembesülünk az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal, amikor egymást érik az érintetlen élőhelyekről és a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk a természeti kincsek túlzott használata és az értelmetlen pazarlás ellen”

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Tudatos választásokkal azonban - karácsonykor is - csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Például azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, és nem használunk csomagolópapírt – tette hozzá környezetvédő szervezet munkatársa.

Papírmentes tippek

  • Az ajándékokat csomagolhatjuk régi kottákba, térképekbe, újságokba vagy képregények lapjaiba – egyedi és mutatós lesz a végeredmény;
  • régi, megunt vagy soha nem is használt karácsonyi terítőket is bevethetünk;
  • használhatunk régi cipősdobozokat;
  • ruhadarabba is csomagolhatunk;
  • választhatunk újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez;
  • de tárgyak helyett ajándékozhatunk élményt, együtt töltött időt is.
„Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor, pedig hatalmas lépés a környezetterhelés csökkentése felé. Rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni”

– hangsúlyozta Antal Alexa.

Ma kezdődik a csillagászati tél, de holnaptól már elindulunk kifelé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.21. 09:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénteken 23 óra 22 perckor kezdődik a csillagászati tél, szombattól már hosszabbodnak a nappalok.
 A téli napforduló az pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Eddig az északi féltekén a Nap északról délre, majd ezt követően délről észak felé halad az égbolton. Így ez az év legrövidebb nappalát és egyben a leghosszabb éjszakáját eredményezi. Holnaptól viszont már hosszabbak lesznek a nappalok - írta az Időkép.
Sokszínű Vidék megfogalmazása szerint szombattól úgy megyünk be a télbe, hogy már el is indulunk kifelé belőle, hiszen napról napra világosabb lesz. A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van idén 22:23:51-kor következik be. Érdekesség, hogy a legkorábbi napnyugta már a hónap első felében bekövetkezik, majd napokon keresztül szinte azonos időpontban nyugszik le a Nap. A legkésőbbi napkelte időpontja pedig az év legvégére, illetve az új év első napjaira esik. Idén december 31-én 7:30-kor kel majd fel a Nap.

Telefonos alkalmazás segíti a túrázókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.20. 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP
Online térképes útikalauz szolgáltatást indított a Magyar Természetjáró Szövetség. Az alkalmazás hazai útvonalakat, információkat nyújt a szabadtéri aktív időtöltést kedvelőknek - írta közleményében a szervezet.
Az ingyenes alkalmazással hosszúság, nehézség és távolság alapján válogathatnak a gyalogtúrázók, tájfutók, kerékpárosok, vízitúrázók. Az applikáció csúcskeresővel, magasság-, dőlésszög- és sebességmérővel, QR-kód olvasóval és iránytűvel is támogatja a túrák teljesítését.
A kiválasztott útvonal térképen rögzíthető, sőt akár előre le is tölthető, így internet nélkül is lehet navigálni, legyen szó a Kékes elérésén át a Magas-Tátra valamelyik csúcsán keresztül a Kilimandzsáró megmászásáról is. Magyarország legnépszerűbb túramozgalmai, az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra külön menüpontban érhetőek el a hivatalos nyomvonallal, szakaszolással, az összes pecsételőhellyel, valamint számtalan útba eső látnivalóval és szállással. 
A túraajánlatokat a Magyar Természetjáró Szövetség szakértői csapata szerkeszti és bővíti folyamatosan, de a felhasználók maguk is létrehozhatnak útvonalakat, megoszthatják túráikat, képeket tölthetnek fel, értékelhetik a szálláshelyeket és a látnivalókat – írta a Travelo. A Természetjáró applikáció letölthető iOS-re és Androidra is.