Úgy küldte el egy gimnazista lány Ádert és fideszes társait, mint még soha senki

Publikálás dátuma
2018.12.21. 12:29

Fotó: Artur Widak / AFP
A Fidesz egy undorító tolvajbanda, ha a tehetnék, a demokrácia szóból is kilopnák a betűket – mondta a 17 éves kecskeméti lány, a rabszolgatörvény kapcsán pedig volt egy keresetlen kérése a „bajszos faszhoz” is.
Ritka kemény és szókimondó beszédet tartott egy középiskolás lány Kecskeméten csütörtökön, a  túlóratörvény ellen tartott tüntetésen - szavait először a 444.hu idézte. Nagy Blanka, a Móra Ferenc Gimnázium diákja már első mondataival is nagyobbat ütött a kormányon, mint sok parlamenti ellenzéki képviselő:
„Egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot. Ez nem a pestis, nem az ebola, nem a kergemarhakór, pedig kicsit hasonlít rá. Ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz.”

mondta Nagy Blanka. Majd azzal biztatta a tömeget, hogy ekkora elmaradottságban és rezsimben sem kell csüggedni, hiszen láthatjuk, hogy hogy egyszerű gázszerelő milliárdokat kereshet. „Azt mondom, legyünk gázszerelők, emberek!” - ajánlotta hallgatóságának. A fiatal lány szerint, ami amit „ez az tolvaj, undorító banda” csinál, azt kleptokráciának hívják: nagy hangon hirdetik a demokráciát, de még magából a demokrácia szóból is képesek lennének kilopni a betűket.
Nincs elegük abból, hogy a gyerekük magukra sem ismer, mert csak aludni járnak haza? - kérdezte a felnőtteket az Áder János által aláírt túlóratörvény kapcsán. Aztán hozzátette, az adófizetői forintokból Orbán Ráhel vesz magának új Gucci-táskát Bécsben, miközben a dolgozók itthon sem tudnak elmenni pár napra nyaralni. A szónok arra is figyelmeztetett, hogy a Fidesszel szemben erősen, de nem erőszakkal kell fellépni, hiszen a kormánypárt éppen erőszakosságot vár a tüntetőktől. 
leghúzósabb mondatok ezután, a beszéd zárlatában következnek, amit Nagy Blanka a jelek szerint Áder Jánosnak címzett – ekkor már tudható volt, hogy a köztársasági elnök az országos, sőt nemzetközi tiltakozás ellenére aláírta a túlóra-törvényt.
„ üzenem annak a bajszos fasznak, és az összes fideszes képviselőnek (… ) hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát.”

Ez a fajta, nyers, dühödt akció nagyon más, mint amit akár még január elején is láthattunk, amikor jólfésült diáktüntetők visszafogottan nyilatkoztak céljaikról a kormánypárti sajtónak- hogy válaszul csak leckéztetést kapjanak. Itt már nincs kockás ing, és iskolai kampány, a tiltakozás kilépett az oktatási rendszer keretei közül. A fővárosi Kossuth téri tüntetések során is rengeteg volt a fiatal, akik már nem a tanóraszám csökkentéséért vagy az intézményi szólásszabadságért tüntettek, hanem egyértelműen a kormány ellen vonultak az utcára, és akár tettlegességig is elmentek a demonstrációk során.
Szerző
Frissítve: 2018.12.21. 12:56

Tordai Bence: "Ott ütünk, ahol a legjobban fáj"

Publikálás dátuma
2018.12.21. 12:14

Jövőre még erősebben, elszántabban folytatják az ellenállást - ígéri a Párbeszéd politikusa.
"Kiterjesztjük a tüntetést, nemcsak a parlamentben fogunk obstruálni, és ott ütünk, ahol a legjobban fáj. Ez egy kapzsi rezsim, a pénztárcájukon fogunk ütni.  
Azokat a NER-lovagokat, érdekeltségeiket fogjuk támadni, bojkottálni békés eszközökkel, amelyek befizetnek a Fidesz kasszájába, amelyek fenntartják az Orbán-rezsimet, és akiket kiszolgálnak a törvénnyel"

- ezt mondta Tordai Bence az Index beszámolója szerint pénteken az MTVA előtt Korózs Lajos MSZP-s politikussal tartott sajtótájékoztatóján. A Párbeszéd képviselője úgy folytatta, jövőre még erősebben, elszántabban fogják folytatni az ellenállást, és mindenkinek el kell döntenie, kinek az oldalára áll: a Fidesz, vagy az emberek oldalára.
Tordai jelezte, határozati javaslatokat adnak be az önkormányzatoknak, testületeknek, hogy az önkormányzati cégeknél ne alkalmazzák a törvényt, és "meglátjuk, hogyan reagálnak a fideszes önkormányzati képviselők". Szóba került a péntek esti tüntetés is, amelyen a képviselő szerint a Kossuth térről felmegy a tömeg a várba, "Áder palotája elé", ahol kifejezik milyen emberi és politikai értéket képvisel az államfő.
A sajtótájékoztatón Korózs Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára, illetve arra is reagált, hogy Áder János államfő csütörtökön aláírta a rabszolgatörvényt. „Világossá vált, hogy végérvényesen kettészakadt a társadalom, rabszolgatartókra és rabszolgákra” - mondta az MSZP-s politikus. Szerinte Orbán a reggeli rádiónyilatkozatában türelmet kért a túlóratörvénnyel kapcsolatban, ugyanakkor a társadalom nyolc éve tűr. "Eltűrtük a magánnyugdíjpénztárak beszántását, a cafeteria felszámolását, a nyugdíjrendszer átalakítását, és hogy nincs lehetősége azoknak az embereknek korkedvezményes nyugdíjba menni, akik az egészségüket áldozzák föl munkavégzés közben."
Lehet, hogy jön a karácsony, de biztosak lehetnek benne, hogy január 2-án folytatjuk. Addig is lesznek akciók, amikkel felszínen tartják a gyalázatot, amit Orbánék elkövettek.

- mondta Korózs Lajos.
Szerző

Ábrákkal magyarázza el a rendőrség, mit szabad egy tüntetőnek

Publikálás dátuma
2018.12.21. 11:03
Tüntetni csak pontosan, szépen - a rendőrség útba igazít
Fotó: police.hu
Az arcot eltakarni, „megfélemlítő ruhát” felvenni is tilos egy demonstráción. A rendőrségi jogsértésekről sajnos nem készült matrica.
Zöld-piros színű matricákkal magyarázza el az ORFK, hogy meddig mehetnek el legálisan, mikor követnek el bűncselekményt vagy szabálysértést a tüntetők egy demonstráción. Az ikonok közül néhány magától értetődőnek tűnik – a rendezvényre tilos kést, lőfegyvert vinni, autókat borogatni – néhány ábra azonban felvet kérdéseket.  

Tilos a „félelemkeltő ruha” is

Az ORFK képes magyarázata szerint például tilos eltakarni arcunkat egy tüntetésen – kérdés, hogy egy békés tüntető mivel óvja meg magát az agresszorokra kifújt, de irányíthatatlanul terjedő könnygázfelhőtől, ha még sálját sem teheti arca elé. A sajtó operatőr és fotós munkatársai - bár nem tüntetők– gyakran használnak gázálarcot, védőszemüveget, hogy egy utcai zavargás közepén is dolgozni tudjanak, a rendőrségi tilalom azonban a demonstrációi résztvevőjeként rájuk is vonatkozik. Nem egyértelmű az sem, pontosan mit ért a rendőrség  a tiltott félelemkeltő, illetve félkatonai ruházat alatt – illetve, hogy milyen jogalapon korlátozzák a tüntetők ruhatárát. Van, akinek a kapucni, másnak a bakancs vagy éppen a kalap a félelemkeltő, megint más a piros vagy a fekete színtől riad meg; a félkatonai ruházat pedig  jelenthet katonai hátizsákot, zubbonyt vagy sapkát - külön-külön vagy együtt is.
a gumiszabályozás alapján tehát gyakorlatilag bármilyen tüntetést fel lehetne oszlatni, vagy bármilyen tüntetőt ki lehetne emelni a tömegből.

A rendőrségi ábra szerint tüntetésen tiltott a pirotecnikai eszköz használata -legalábbis a demonstrálóknak: ilyen, egyébként ártalmatlan eszköz, egy levegőbe tartott füstgránát miatt teperték le rohamrendőrök a momentumos Donáth Annát is – hátulról, figyelmeztetés nélkül teperték le a filigrán nőt. 
A zöld ábrák azt mutatják, hogy mi elvárt a demonstrálóktól: például az, hogy az esemény előtt 48 órával bejelentsék a tüntetést, hogy legyen náluk személyi igazolvány, de legálisan fényképezhetnek és megafonozhatnak is a demonstráción. Bár egy ikonnal talán nem megjeleníthető, a tüntetőknek joguk van a bejelentés nélküli, spontán rendezvényeken való részvételhez is.

Nincs képük hozzá

A rendőrségi útmutató ugyanakkor nem ad magyarázatot arra, hogyan történhetett hatósági jogsértések, visszaélések sorozata a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken. A rohamrendőrök több esetben előzetes figyelmeztetés, felszólítás nélkül vetettek be könnygázt a tüntetőkkel szemben – másokat hetvenkét órára vittek el egy Kossuth téri firka miatt. A sajtóban megjelenő beszámolók szerint a rendőrök az utcán kutyát sétáltató, dohányzó embereket is lefogtak, bár semmi közük nem volt a demonstrációhoz – egy rendőrautót rongáló fiatalt a 444 cikke szerint ütlegelték és megfenyegették a készenlétisek, amikor panaszt akart tenni a hatósági eljárás miatt. A hvg.hu úgy tudja, utóbbi eset miatt ügyészségi eljárás is indult, „hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette” miatt  Az MTVA székháza előtt posztoló készenléti rendőrök ugyanakkor nem tettek semmit, amikor biztonsági őrök a szemük láttára hajítottak ki parlamenti képviselőket az épületből. 
Szerző