Áder már szerdán aláírta a különbíróságokról szóló törvényt

Publikálás dátuma
2018.12.21. 14:41

Fotó: Molnár Ádám
Áder János most sem okozott csalódást a kormánynak – jegyzi meg az Amnesty Magyarország. Pedig az elnök másként is dönthetett volna.
Áder János köztársasági már szerda este az úgynevezett rabszolgatörvény és az igazságügyi miniszternek alárendelt közigazgatási bíróságokról szóló törvény kihirdetését – írja a 444.hu, idézve a parlament honlapjára is feltöltött dokumentumot.
A döntésről az Amnesty International Magyarország is beszámolt: közleményükben hangsúlyozzák, a köztársasági elnöknek lehetősége lett volna a törvényeket visszaküldeni az Országgyűlésnek, ahogyan azt a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty Magyarország közösen kérte tőle, vagy normakontrollra megküldeni az Alkotmánybíróságnak, azonban Áder János láthatóan nem talált semmi kifogásolnivalót egyik törvényben sem, annak ellenére, hogy független hazai és nemzetközi szervezetek számos problémára hívták fel a figyelmet. 
"Több tízezer ember tüntet több mint egy hete Budapest és a vidéki városok utcáin a kormánynak alárendelt közigazgatási bíróságok, a propagandává silányított közmédia és rabszolgatörvény ellen.” – mondta a döntés apropóján Vig Dávid, a szervezet igazgatója – “Nem meglepő, de nagyon szomorú látni, hogy az elvileg a nemzet egységét megtestesítő és az állam demokratikus működése felett őrködő köztársasági elnöknek semmilyen kifogása nincs például egy olyan törvény ellen, amely alapján bírók kinevezésébe közvetlenül beleszólhat a kormány. Ez komolyan sérti a hatalommegosztás Alaptörvényben is rögzített elvét.”

Kiszolgáltatott bírók, kormányzati ellenőrzés

Mint a jogvédő szervezet figyelmeztet rá, az új közigazgatási bírósági rendszerben az igazságügyi miniszternek egy sor olyan jogköre lesz, amely a kiszolgáltatottabbakká teszi a bírókat a miniszternek. A bíróságok költségvetésének összeállítása miniszteri hatáskör lesz, a közigazgatási törvényszékek elnökei felett munkáltatói jogköröket is gyakorol majd, illetve a bíróságok létszámát is a miniszter határozza meg, és a bíróságok elnökeit is ő nevezi ki. Trócsányi László hatásköreinek gyakorlását az Országos Közigazgatási Bírói Tanács fogja figyelemmel kísérni, atanács jogkörei azonban a jelenlegi Országos Bírói Tanácsénál is gyengébbek lesznek, így ezeken a területeken nem lesz valódi lehetősége a miniszter munkájának ellenőrzésére. A valódi társadalmi egyeztetés nélkül, a jogalkotásra vonatkozó szabályok megsértésével megalkotott jogszabály nem szolgálja az igazságszolgáltatás hatékonyságának a növelését. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter a törvényjavaslatról kikérte ugyan a Velencei Bizottság véleményét, de az Országgyűlés a véleményt nem várta be -teszi hozzá az Amnesty. 

Mindenütt kiverte a biztosítékot

Áder jóváhagyása ellen országszerte, de Münchenben, Brüsszelben is tiltakoztak: civilek és szakszervezetek együtt tüntettek a rabszolgatörvény és a különbíróságok felállítása miatt,   tüntetés volt Miskolcon, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nagyatádon és Szentendrén, és különösen éles hangvételű demonstrációt tartottak Kecskeméten is, a rendezvényeken külön-külön százak vesznek részt. Baján és Zalaegerszegen órákig tartó fél pályás útlezárással tiltakoztak a túlóratörvény ellen, még annak aláírása előtt. A Mérce csütörtöki összesítése szerint karácsonyig legalább 27 különféle demonstrációt jelentettek be (ez a szám azóta nőhetett is) a túlóratörvény ellen tiltakozó szakszervezetek pedig sztrájkra készülnek.
Szerző
Frissítve: 2018.12.21. 14:48

Nem létező szervezet nevében terrorizálták a hajléktalanokat Csepelen

Publikálás dátuma
2018.12.21. 13:52

Fotó: Bohanek Miklós
A kigyúrt férfiak a Csepel Önkormányzata Biztonsági Szolgálat -feliratú pólóban keménykedtek legyengült hajléktalanokkal. Ilyen szervezet azonban nincs – a csepeli városgazda céggel szerződő biztonsági szolgálat pedig közterületen nem is intézkedhet.
Újabb groteszk fordulatot hozott a Csepelen terrorizált hajléktalanok története: Az önmagukat biztonsági őrnek mondó, többnyire civilben járőröző, bár a pólóikon olykor Csepel Önkormányzata Biztonsági Szolgálat feliratot viselő férfiak több szemtanú egybehangzó állítása szerint megfélemlítették, megalázták, bántalmazták a Karácsony Sándor utca környékén mindazokat, akiket hajléktalannak véltek.  
 A fedél nélkülieket vegzáló szekuritis különítményről korábban a 24.hu számolt be egy országos visszahangot kiváltó cikkben. A hírportál tovább is lépett az ügyben: kiderítették, hogy a pólón szereplő biztonsági szolgálat külön szervezetként nem létezik. „A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. valójában a Prev-Info Kft.-vel kötött szerződést – és fizettek ki nekik közel 40 millió forintot vagyonvédelmi szolgáltatásokért – a Kft. a szerződés értelmében azonban csak a városgazda telephelyeit védhette volna. Közterületen, mint amilyen a Karácsony Sándor utca, nem akciózhattak, erre törvény szerint sem lett volna lehetőségü,  de a lap szerint a BRFK sem kötött a céggel szerződést utcai járőrözésre vagy más tevékenységre.
A portál arra is emlékeztetett, hogy a Prev.Info 2011-ben kezdte meg működését, Czájder Gábor ügyvezető-tulajdonos, a BRFK egykori gazdasági irányítója irányításával – a vállalkozás pedig a L.A.C. Holding leányvállalata; utóbbi szervezetet a tiszteletbeli kazah konzul, a kormányközeli milliárdos, Horváth László tulajdonolja  - írja a lap.    A L.A.C-nak korábban alvállalkozóként bedolgozott  Swat Privat Group Kft., ami Rogán Antal egyik csepeli rendezvényét biztosította, de Swat Private arról is ismert, hogy vezetője ellen – a Dózsa György úti baleset okozásával vádolt M. Richárddal együtt  – rendőri korrupcióval kapcsolatos nyomozás folyik. Talán csak véletlen egybeesés, de a hajléktalanokat vegzáló három fős kommandó egyik tagja is Swat Security kitűzőt viselt.
A kigyúrt, és főként gyengébbekkel keménykedő csapat az első tényfeltáró cikk után eltűnt Csepel utcáiról; működésük nyoma azonban megmaradt, és egy bejelentésnek köszönhetően a rendőrség is felfigyelt akciójukra.
Szerző

Bepanaszolták Hadházyt: Állatorvoshoz méltatlan, ha az embert biztonsági őrök bántalmazzák

Publikálás dátuma
2018.12.21. 13:45

Fotó: Tóth Gergő
Az ellenzéki képviselőkre zúduló büntetés-cunami újabb eljárással bővült: Hadházy Ákost az állatorvosi kamara etikai bizottságánál jelentették fel, mert "deviáns".
Panaszt nyújtott be két állatorvos Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, eredeti szakmája szerint állatorvos ellen az MTVA Kunigunda utcai székházában tanúsított magatartása miatt a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Bizottságához. Az etikai eljárást kezdeményező dokumentumot egyik aláírója, Szinesi András állatorvos juttatta el pénteken az MTI-hez. A december 19-ei keltezésű panasz szerint Hadházy Ákos december 16-17-én
"az MTVA székházában önmagából teljesen kifordulva, minősíthetetlen, már deviánsba hajló módon viselkedett".

A két aláíró szerint "a kolléga magatartása súlyosan szembemegy a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Szabályzatában foglalt idevonatkozó szabályokkal". A panasz hivatkozik egyebek között a szabályzat azon pontjára, mely szerint az állatorvosnak "az állatorvosi tevékenység során józan, szakszerű és társadalmilag elvárható magatartást (alkalomhoz illő, kulturált megjelenéssel) kell tanúsítania". A két aláíró szerint Hadházy Ákos magatartása összeegyeztethetetlen a kamarai szabályok mellett állatorvosi esküjének azon részével is, mely kimondja: "arra törekszem, hogy az állatorvos-tudomány, valamint Alma Materünk jó hírnevét öregbítsem, megbecsülését előmozdítsam". A kamara etikai bizottságához intézett panaszt jegyző Szinesi András és Herényi Bulcsu állatorvosok szerint "megállapítható, hogy dr. Hadházy Ákos az etikai vétség tényállását kimerítette".
Hadházy még praktizáló állatorvosként
Fotó: Tóth Gergő
Az utóbbi időben egész büntetés-cunami zúdult az ellenzéki országgyűlési képviselőkre. Először Kövér László akarta nagyon megbüntetni a múlt szerdán a házelnöki pulpitust elfoglaló képviselőket, ebből végül hét, nagyjából félmillió forint összegű bírság lett. Aztán az MTVA vezetése jelentette fel a követeléseiket beolvasni kívánó politikusokat, mert szerintük tüntetőkkel zsarolták őket, kergették a dolgozókat és félelmet keltettek, ráadásul még hazudnak is. (A rendőröket egyébként nem engedték be az MTVA őrei a székházba.) Legutóbb pedig csütörtökön a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) indított eljárást a képviselők ellen, amiért levideózták, amint a köztévé székházában rángatják őket.
Szerző