Újabb kormánykritikus médium szűnik meg - bezár a Zoom.hu

Publikálás dátuma
2018.12.21. 16:49

A további kitartás reményében búcsúzik a még létező független sajtótól a pénteki nappal megszűnő hírportál.
Bezár a Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő által alapított Zoom.hu – közölte a tulajdonos Strat-Pol Kft. péntek délután. Lapunk információi szerint a döntés váratlanul érte a több mint húszfős szerkesztőséget. Korábban azt a tájékoztatást kapták, hogy a tulajdonosok folyamatosan tárgyalnak a lehetséges befektetőkkel, december közepén pedig eldől majd az újság sorsa. - Úgy tűnt, rendben lesz a jövő év is – mondta az egyik újságíró, aki kollégáihoz hasonlóan a pénteki értekezleten értesült arról, hogy megszűnik a munkahelye. A lehetséges befektetőkkel – akikről csak annyit lehetett tudni, hogy külföldiek - még tegnap is tárgyaltak, ám sikertelenül. A szerkesztőség munkatársainak szombaton már nem kell felvennie a munkát. Dosek Rita, a portált működtető cég tulajdonosa azt közölte, a Strat-Pol Kft. továbbra is folytatja tevékenységét, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonul. - A tulajdonosi döntést a szerkesztőség csak elfogadni tudja, és sajnos mindössze egy ilyen közlemény az, ami ma Magyarországon bármelyik újságírónak marad, aki elveszíti az állását. A Zoom.hu-t a főszerkesztőváltás és a csökkentett létszám ellenére a most állásukat veszítő újságírók nemcsak hogy a piacon tartották, de szegmensének meghatározó szereplőjévé is tették. Elhivatottságuknak köszönhetően az elmúlt hónapokban – az elvárt és a korábban ismert egyedi látogatószámokat jelentősen meghaladva – a portál az egyik legsikeresebb időszakát élte – fűzte hozzá Farkas Csilla megbízott főszerkesztő, aki néhány hónappal korábban Kustánczi Norberttől vette át a Zoom irányítását. A mintegy másfél éves működése alatt a portálnak három főszerkesztője is volt, elsőként ugyanis Zappe Gábor vezette a szakmai munkát. Tarjányi Péter – akit a közelmúltban első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték csalás miatt – az induláskor azt mondta, hogy két éven keresztül akkor is működőképes lesz az újság, ha egyáltalán nem lesz bevételük. Azonban már hónapok óta gondok voltak a fizetésekkel, több újságíró is arra panaszkodott, hogy csak késve kapja meg a bérét. Forrásunk szerint a cég vezetői azt ígérték, a végkielégítéseket és az utolsó béreket is kifizetik. A Zoom.hu-n több, a kormány visszás ügyeit leleplező cikket tettek közzé, legutóbb például a portál számolt be arról: a korábbi hivatalos közlésekkel ellentétben nem csak egy, hanem két „business jet” repülőt is vásárolt a Honvédelmi Minisztérium. Ezt a másodikat ráadásul polgári repülőgépként vették nyilvántartásba. A portál megszűnésével újabb kormánykritikus médium szűnt meg, miközben a hatalomhoz lojális újságok, tévék és rádiók egy soha nem látott méretű konglomerátumba tömörülnek. Ehhez versenyhivatali engedélyre sem lesz szükségük, a kormány ugyanis nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány ügyét.
Szerző
Frissítve: 2018.12.21. 18:30

Hazamehet a vesztegetéssel gyanúsított egykori fideszes képviselő

Publikálás dátuma
2018.12.21. 15:11

Fotó: Népszava
A bíróság elegendőnek találta, ha bűnügyi felügyelet alá kerül. A döntés nem jogerős.
Kedden tartóztatták le Ódor Ferencet, de a bíróság pénteki döntése szerint elég, ha otthonában kerül felügyelet alá – tudta meg a hvg.hu. A portál információit az egykori fideszes képviselő ügyvédje is megerősítette, és kiemelte: védence „tagadja a terhére rótt cselekmény elkövetését”. A cikk szerint a bíróság pénteken elutasította az ügyészség előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványát, és Ódor védelmének érvelésével egyetértve elégnek találta, ha bűnügyi felügyelet alá kerül – ami gyakorlatilag a korábbi házi őrizetnek megfelelő intézkedés. A döntés nem jogerős, mert az ügyészség megfellebbezte, de ez nem befolyásolja, hogy az egykori képviselő hazamehetett. A portál felidézi: Ódor Ferenc ellen vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak, azzal gyanúsítják, hogy mint a hivatal vezetője – társával, aki szintén vezető beosztású tisztviselője a szervezetnek – „4 millió forintot kért a hivatali ügyintézéséért cserébe”.
Szerző
Témák
bíróság

Közérdekű munkára ítélték a zászlórudat lefújó férfit

Publikálás dátuma
2018.12.21. 15:00

Ha nem tesz ennek eleget, fogházban kell leülnie a büntetést. T. Krisztián fellebbezett, így a döntés nem jogerős.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság rongálás miatt ítélte el T. Krisztiánt, aki a keddi Kossuth téri túlóratörvény elleni tüntetésen fújta rá a zászlótartó rúdra, hogy „SZTRÁJK!” – írja a hvg.hu. A döntés nem jogerős, miután a tüntető fellebbezett. A férfi, valamint ügyvédje úgy véli, ez politikai véleménynyilvánítás volt, tehát nem bűncselekmény, a bíróság szerint viszont rongálás történt. A portál azt írja, a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat 312 óra közérdekű munka elvégzésére ítélte, fizikai munkakörben. Ha nem tesz ennek eleget, fogházban kell leülni a büntetést, 1 nap négy órát ér. A büntetésből az őrizetben töltött 72 órát levonják. T. Krisztiánt gyorsított eljárásban állították bíróság elé. A tárgyaláson kiderült, hogy a férfi kedden fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz és 80 centis betűkkel fújta fel a feliratot. Ezzel a vádirat szerint 27 178 forintos kárt okozott. A Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés munkatársai távolították el a feliratot, és azt közölték, hogy ez 21 400 forint + Áfá-ba került, de számlát nem tudtak kiállítani róla, mert az ilyen munkákra van egy keretszerződésük az Országgyűléssel. A cég azt is állította, hogy a feliratot nem tudták elsőre teljes egészében eltávolítani, csak elhalványítani, amelyet a férfit védő TASZ-os ügyvéd, Szegedi Zsolt kifogásolt, és csatolt egy felvételt arról, hogy teljesen tiszta a zászlótartó rúd. Ráadásul szerinte – miután T. Krisztián vízbázisú festéket használt – egyszerűen egy szivaccsal is le lehetett volna mosni a feliratot. A csatolt bizonyítékot megnézve a bíró is megállapította, hogy a zászlórúdon már nem látható a felirat. A portál tudósítása a bíró egy kivétellel elfogadta a vádiartban foglaltakat, a kár értékét nem állapította meg, csak azt mondta ki, 1 forintnál bizonyosan nagyobb volt a kár, az 50 ezret viszont nem haladta meg.
A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a graffitizés elszaporodott, illetve azt is, hogy a vádlottat szabálysértés miatt már felelősségre vonták. A büntetlen előéletet és a beismerő vallomást enyhítő körülményként értékelte. A társadalomra veszélyességet figyelembe véve szabadságvesztést eltúlzó lett volna kiszabni. A büntetési tételnél figyelembe vette, hogy nagy publicitás mellett követte el a cselekményt. Az ügyész a döntést tudomásul vette, a vádlott és az ügyvéd fellebbezett, elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítését. 
Szerző