Kicsit javult a helyzet, de sok városban még mindig problémás a levegő

Publikálás dátuma
2018.12.21. 17:15

Fotó: Népszava
Az érzékeny lakosságcsoportnál továbbra is légzőszervi tünetek jelentkezhetnek.
Az ország több pontján is kismértékben javult a levegő minősége csütörtökön – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. Putnokon viszont továbbra is egészségtelen a levegőminőség, míg 19 helyen – Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Szolnokon, Százhalombattán, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tökölön, Vácon, Várpalotán és Veszprémben – kifogásolt. Mint írják, az érzékeny lakosságcsoportnál továbbra is légzőszervi tünetek (például köhögés és légúti irritáció) jelentkezhetnek. A kerékpárosok számára a megfelelő védőmaszkok használatát javasolják, hozzátéve: lehetőleg kerüljük a szabadban végzett intenzív testmozgást, és – tekintettel a hidegre – öltözködjünk rétegesen.
Szerző

Folytatódik az enyhülés: akár 11 fok is lehet az utolsó adventi hétvégén

Publikálás dátuma
2018.12.21. 16:51

Fotó: Shutterstock
Három megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt.
Szinte országszerte több fokkal magasabb lesz a csúcshőmérséklet hétvégén az előző napokhoz képest, de többfelé eső, zápor is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szombaton eleinte erősen felhős vagy borult idő várható, majd délután nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, csökkenése. Több helyen várható időszakosan kisebb eső, zápor. A délnyugati, nyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 11 fok között várható, az alacsonyabb értékek északkeleten, a magasabbak nyugaton lesznek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt. Folytatódik a többfelé párás idő, de a látótávolság növekedése várható. 
Forrás: OMSZ
Vasárnap változóan felhős lesz az ég, majd délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Napközben helyenként, késő délutántól, estétől többfelé várható eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 11 fok között várható. 
Szerző

Újabb kormánykritikus médium szűnik meg - bezár a Zoom.hu

Publikálás dátuma
2018.12.21. 16:49

A további kitartás reményében búcsúzik a még létező független sajtótól a pénteki nappal megszűnő hírportál.
Bezár a Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő által alapított Zoom.hu – közölte a tulajdonos Strat-Pol Kft. péntek délután. Lapunk információi szerint a döntés váratlanul érte a több mint húszfős szerkesztőséget. Korábban azt a tájékoztatást kapták, hogy a tulajdonosok folyamatosan tárgyalnak a lehetséges befektetőkkel, december közepén pedig eldől majd az újság sorsa. - Úgy tűnt, rendben lesz a jövő év is – mondta az egyik újságíró, aki kollégáihoz hasonlóan a pénteki értekezleten értesült arról, hogy megszűnik a munkahelye. A lehetséges befektetőkkel – akikről csak annyit lehetett tudni, hogy külföldiek - még tegnap is tárgyaltak, ám sikertelenül. A szerkesztőség munkatársainak szombaton már nem kell felvennie a munkát. Dosek Rita, a portált működtető cég tulajdonosa azt közölte, a Strat-Pol Kft. továbbra is folytatja tevékenységét, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonul. - A tulajdonosi döntést a szerkesztőség csak elfogadni tudja, és sajnos mindössze egy ilyen közlemény az, ami ma Magyarországon bármelyik újságírónak marad, aki elveszíti az állását. A Zoom.hu-t a főszerkesztőváltás és a csökkentett létszám ellenére a most állásukat veszítő újságírók nemcsak hogy a piacon tartották, de szegmensének meghatározó szereplőjévé is tették. Elhivatottságuknak köszönhetően az elmúlt hónapokban – az elvárt és a korábban ismert egyedi látogatószámokat jelentősen meghaladva – a portál az egyik legsikeresebb időszakát élte – fűzte hozzá Farkas Csilla megbízott főszerkesztő, aki néhány hónappal korábban Kustánczi Norberttől vette át a Zoom irányítását. A mintegy másfél éves működése alatt a portálnak három főszerkesztője is volt, elsőként ugyanis Zappe Gábor vezette a szakmai munkát. Tarjányi Péter – akit a közelmúltban első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték csalás miatt – az induláskor azt mondta, hogy két éven keresztül akkor is működőképes lesz az újság, ha egyáltalán nem lesz bevételük. Azonban már hónapok óta gondok voltak a fizetésekkel, több újságíró is arra panaszkodott, hogy csak késve kapja meg a bérét. Forrásunk szerint a cég vezetői azt ígérték, a végkielégítéseket és az utolsó béreket is kifizetik. A Zoom.hu-n több, a kormány visszás ügyeit leleplező cikket tettek közzé, legutóbb például a portál számolt be arról: a korábbi hivatalos közlésekkel ellentétben nem csak egy, hanem két „business jet” repülőt is vásárolt a Honvédelmi Minisztérium. Ezt a másodikat ráadásul polgári repülőgépként vették nyilvántartásba. A portál megszűnésével újabb kormánykritikus médium szűnt meg, miközben a hatalomhoz lojális újságok, tévék és rádiók egy soha nem látott méretű konglomerátumba tömörülnek. Ehhez versenyhivatali engedélyre sem lesz szükségük, a kormány ugyanis nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány ügyét.
Szerző
Frissítve: 2018.12.21. 18:30