Előfizetés

Cunami pusztított Indonéziában, több mint 200 halott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.23. 10:15
Helyi lakosok szemlélik a cunami okozta pusztítás nyomait Indonéziában
Fotó: Ronald / AFP
Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén, a természeti csapásban a legfrissebb hírek szerint legalább 222-en meghaltak, 700-an pedig megsérültek. Sem a lakosságot, sem a turistákat nem figyelmeztették a veszélyre.
A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében. Egyes helyeken csaknem 20 méteres hullámok csaptak ki a partra - írja az Euronews. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a szökőárt vélhetően a közeli Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. Az indonéziai fővárostól, Jakartától mintegy 200 kilométerre fekvő tűzhányó június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellte a hamut. Legutóbb szeptemberben az indonéziai Celebesz szigetét tarolta le egy cunami. Akkor több mint 2000-en vesztették életüket a katasztrófában. Húsz embert még keresnek a mentőcsapatok.
Az Index szemlézte a BBC beszámolóját, mely szerint egész nap érezhetően aktív volt a vulkán, és a cunami két hullámban érkezett, az első volt a nagyobb, erősebb. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.  Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.
Egy interneten terjedő videón az látszik, amint egy zenekar koncertje közben csap le a szökőár. A Seventeen nevű popzenekar egyik tagja és menedzsere meghalt, a többiek eltűntek, írja a CNN a Jakarta Post nyomán.
A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 otthonban, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk. Több helyi lakos is azt mondta, hogy nem volt megfelelő figyelmeztetés arról, hogy cunami éri el a partokat. A katasztrófavédelem elnézést kért, amiért egy szóvivőjük először arról beszélt, hogy nem cunami történt, és arra kérte az embereket, hogy ne pánikoljanak. Később azt mondta, az zavarta meg, hogy nem észleltek földrengést, írja a BBC.
Összedőlt és megrongálódott épületek Caritában
Fotó: Azwar Ipank / AFP
Vasárnap délutánig nem érkezett arról jelentés, hogy külföldiek is életüket vesztették a tragédiában, ugyanakkor a Vöröskereszt szóvivője közölte, a halálos áldozatok számának emelkedésére kell számítani. Ferenc pápa a Vatikánban a Szent Péter téren zarándokok előtt azt mondta, imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért. A katasztrófa miatt táviratban nyilvánította részvétét Joko Widodo indonéz államfőnek Áder János köztársasági elnök.  
A cunami egyik áldozatának testét viszik a mentőalakulat tagjai Dél-Szumátrán
Fotó: Ferdi Awed / AFP
A mentőalakulat tagjai egy ház romja felett
Fotó: Ronald / AFP
Tönkrement autók az épületroncsok között
Fotó: Eko Siswono Toyudho / AFP
558 ház megsemmisült, 9 pedig hotel súlyosan megrongálódott a cunami következtében
Fotó: Eko Siswono Toyudho / AFP

Szökőár pusztított Indonéziában, legalább 62 halott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.23. 08:59
Gyufaszálként sodort el autókat, házakat is a Nyugat-Indonézián átsöprő szökőár
Fotó: AFP/ndonesia Social Affairs Ministry
A Krakatau kitörése indíthatta el a cunamit: 20 méter magas hullámfal tarolt le egész településeket és szó szerint elsöpört egy koncertet is. Az áldozatok száma tovább növekedhet.
Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén, legalább 62 ember meghalt, mintegy 580-an megsérültek, legalább 20-an eltűntek, és sok épületben károk keletkeztek – idézi a hirado.hu az indonéziai katasztrófavédelem bejelentését. A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette. Az áldozatok többsége belföldi turista, a legtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették életüket. Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott – jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.
Az áldozatok holttesteit gyűjtik össze 2018. december 23-án, az indonéz Carita Beachen
Fotó: Semi /AFP
Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek. A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 otthonban, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk. A szökőár véget vetett a helyi Seventeen együttes koncertjének is: 
egy közösségi oldalon terjedő telefonos videón látszik, ahogy a szám végén betörő cunami szó szerint elsöpri a színpadot és a közönséget.

Az indonéziai fővárostól, Jakartától mintegy 200 kilométerre fekvő vulkán június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellt hamufelhőket, az indonéziai geológiai ügynökség azt tanácsolta, hogy senki se közelítse meg a tűzhányó kráterének 2 kilométeres körzetét.  

Újra folyamatos a forgalom a Gatwick repülőtéren

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.22. 14:29
A Gatwick felé már úton lévő járatokat a zárlat elrendelése után széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre
Fotó: BEN STANSALL / AFP
Folyamatos volt szombaton a forgalom a londoni Gatwick repülőtéren, amelyet szerda estétől 33 órán át zárva kellett tartani drónok észlelése miatt, és péntek este is volt egy rövidebb zárlat.
A második legnagyobb forgalmú londoni légikikötő igazgatósága szombaton közölte, hogy a repülőtér a tervek szerint a teljes napi menetrendet teljesíti, de késésekre és egyes járattörlésekre még mindig számítani kell az előző három nap felfordulásának áthúzódó hatásai miatt. A repülőtér a felhívásban kérte az utasokat, hogy továbbra is ellenőrizzék, indul-e járatuk. Gatwickről az easyJet brit légitársaság közlekedtet járatokat Budapestre. A szombati budapesti járat csaknem másfél órás késéssel ugyan, de felszállt. A csütörtöki zárlat idején az aznapra beütemezett mindkét budapesti easyJet-járatot törölték. A pénteki budapesti easyJet-járatok már közlekedtek. A csaknem másfél napos zárlat idején több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani; ez 140 ezer utast érintett. A Londont kiszolgáló hat nemzetközi repülőtér közül a többi öt - Heathrow, Luton, Stansted, City, Southend - forgalma mindvégig zavartalan volt. A karácsony előtti időszak legforgalmasabb napja a szombati: Gatwick menetrendjében 757 járat szerepel szombatra, több mint 120 ezer utassal. Gatwick légterében Chris Grayling brit közlekedési miniszter tájékoztatása szerint negyvennél is többször észlelték drónok berepülését a lezárás elrendelése és a forgalom újraindítása között. A brit törvények alapján közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében magánszemélyek számára tilos drónok reptetése. A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség által péntek éjjel őrizetbe vett két gyanúsított kilétéről szombatig nem adtak tájékoztatást a hatóságok, csak annyi ismert, hogy egy férfiről és egy nőről van szó, akiket Gatwick közelében vettek őrizetbe, és drónok illegális használatának bűncselekményével gyanúsítják őket. Chris Grayling a BBC rádiónak nyilatkozva súlyos bűncselekménynek minősítette az incidenst, és kijelentette, hogy az elkövetők több év börtönnel számolhatnak. A drónok és üzemeltetőik felkutatásába csütörtök este a brit hadsereg is bekapcsolódott. A Gatwick felé már úton lévő járatokat a zárlat elrendelése után széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n - a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren -, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.