Orbán Viktor: Soros György egy tehetséges magyar honfitárs

Publikálás dátuma
2018.12.23 11:03

Fotó: / Vajda József
Sorossal egy nemzethez tartozunk, bár nem kedveljük egymást - állapította meg az egykor az üzletember támogatását élvező miniszterelnök. Orbán egy lapinterjúban arról is beszélt , hogy ő inkább felelős, mint jó ember, plüssmacikkal pedig nem lehet megvédeni a magyar határt a migránsoktól.
Zavartan kapkodhatják fejüket a Soros-ellenes propaganda gyártói és a célközönségeis, hiszen Orbán Viktor bravúros kettős beszédben nyilatkozott az ország főellenségeként beállított amerikai-magyar üzletemberről. Az osztrák az oe24.at portálon vasárnap megjelent, MTI által is idézett interjúban azt mondta, hogy Soros György egy "tehetséges magyar honfitárs", de megjegyezte: nincs jó véleményük egymásról. Ugyanakkor mindketten ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és "mi, magyarok senkit nem diszkriminálunk a vallása miatt" - tette hozzá, amivel a magyar kormány ellen felhozott antiszemita-vádra reagált. 
Ezzel Orbán összemosta a vallás és nemzetiség témakörét– a zsidóság magában nem vallás – de mindez mellékes ahhoz képest, hogy utána mégis veszélyes emberként írta le az üzletembert, aki migránsokat a határok jogellenes átlépésére buzdítja. Utóbbi állítást egyébként maga Soros cáfolta, mondván, hogy csak a legális migrációt tartja elfogadhatónak, és hogy a határok védelmére szükség van. A miniszterelnök ráadásul azt mondta,
Politikailag tekintve azonban Sorosnak is meg kell értenie két dolgot, mint mindenkinek, aki Magyarországon él
tudniillik, a magyar kormány az átláthatóság jegyében tudni akarja, hogy kik dolgoznak a Soros-szervezeteknek, és honnan jön a pénz, illetve, hogy, van egy határ, ha a nemzetbiztonságról van szó.
A probléma ezzel csak az, hogy
  • Soros nem él Magyarországon, hiába tűnhet így Orbán szavai alapján.
  • A nemzetbiztonsági szolgálatok pontosan ismerik a Soros-alapítvány által is finanszírozott civil szervezeteket és tagjaikat. Volt eset, amikor éppen egy ilyen csoport, a Migration Aid kérte a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal segítségét, amikor furcsa alakok – egy magán titkoszzolgálat emberei – próbáltak tőlük információt szerezni
  • Azt is lehet tudni, honnan jön a pénz, sorosistának tartott jogvédő és civil szervezetek ugyanis forintra el szoktak számolni éves bevételeikkel, és ezek az adatok honlapjaikon is elérhetőek.
A miniszterelnök azt mondta: „egy ország védelme nem jó embereket, hanem felelős embereket igényel”. Mint mondta, nincs kőből a szíve, de "plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni". A migránsok a másik oldalon megrohanták a határt, megdobálták a határőröket, és megtámadták a rendőrséget (egyetlen, 2015-ös esetről beszélünk, amit a TEK kommandósai aztán kíméletlenül megtoroltak, a felbújtónak tartott, bűnösségét végig tagadó férfi pedig öt év börtönt kapott- a szerk.). 
Ez ellen védekezni kell - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor az interjúban azt mondta: olyan ember szeretne lenni, akinek a döntéseit a magyarok támogatják és tisztelik. „Ha mellesleg még jó ember is vagyok, akkor jó, de nálam első helyen a Magyarország iránti felelősség áll" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mintha nem is kergették volna el őket

Orbán Viktornak a CEU kapcsán is sikerült meghajlítania a valóságot: az egyetem Bécsbe költözésével összefüggésben megismételte bevett kommunikációs sablont – a CEU-nak csak teljesítenie kell az összes törvényi rendelkezést, mint minden más egyetemnek Magyarországon. Orbán Viktor szerint Soros György budapesti egyetemén folytatódni fog az oktatás, és diplomákat fognak ott osztani. "Ismerem Sorost", ő nem az az ember, aki csak úgy elhagyja Budapestet - jegyezte meg. A helyzet valójában az, hogy a CEU teljesítette a felsőoktatási törvény 2017 februárjában kizárólag miattuk módosított feltételeit: a kormány kérésének megfelelően államilag akkreditált egyetemi képzést, működő campust hoztak létre New York-ban – az Orbán kabinet mégsem írta alá az egyetem hazai akkreditációjáról szóló megállapodást.  Az is csak részigazság, hogy a CEU ezen túl is ad ki budapesten diplomákat – az egyetem saját közlése szerint az amerikai diplomát biztosító szakokat (ez az intézmény legfőbb vonzereje) Bécsbe viszik át, és a csak a már megkezdett évfolyamok folytatják tanulmányaikat Budapesten.
A 2019-es európai parlamenti választás kimeneteléről a kormányfő a távirati iroda cikke szerint  azt mondta: reméli, hogy erősebb lesz a hangja azoknak az embereknek, akik nemzeti identitásukat, csakúgy mint keresztény szokásaikat, meg szeretnék tartani és védeni. A miniszterelnök értékelése szerint jó lenne, ha Európa egy hangon mondaná: "Európa az európaiaké." Van egy kultúránk, vannak vallásaink, értékeink. Fontos a vallásszabadság - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve: aki itt szeretne élni, annak ezt el kellene fogadnia, és nem lehet antiszemita. Úgy fogalmazott: "Ha azonban nem mondjuk meg világosan, hogy ez az elvárásunk, akkor nem fogják tisztelni a mi kultúránkat, és a kultúránk el fog pusztulni. Akkor káosz lesz."
2018.12.23 11:03

Rabszolgatörvény – Mindenkit tiltakozásra hívnak a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:37

Fotó: / Tóth Gergő
Magyarország-szerte autós felvonulásokat, félpályás útlezárásokat és tüntetéseket tartanak szombaton.
Nem tárgyal a kormány a három szakszervezeti konföderáció által a múlt héten átnyújtott négypontos követelésről, amelyben egyebek mellett az érdekképviseletek a „rabszolgatörvény” visszavonását, illetve tisztességes munkáért tisztességes bért követelnek – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).
Tavaly decemberben 15 szakszervezet, illetve szakszervezeti szövetség alakította meg az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot. Megfogalmazták követeléseiket, melyek a következők:
  • a munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálata, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidőkeret szabályozására és a munkavállalókra nézve kedvező módosítása,
  • a sztrájkjog újraszabályozása, a szociális párbeszéd munkavállalói érdekeket is tükröző érdemi megállapodásokra törekvő működtetése,
  • tisztességes munkáért tisztességes béreket a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel, a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályok visszaállítása, a közszféra bérhelyzetének rendezése, különös tekintettel a Kjt. illetménytáblájának rendezésére és a diplomás bérminimum bevezetésére,
  • és rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása, a korengedményes illetve a korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszaállítása, a megváltozott képességű dolgozók támogatása.
A kormány azonban egyértelművé tette, hogy nem kíván tárgyalni ezekről a pontokról az érdekképviseletekkel. Ezért január 19-re részben civil szervezetek, részben egyes munkavállalói érdekképviseletek demonstrációkat – autós felvonulásokat, félpályás útlezárásokat, tüntetéseket – szerveznek Magyarország számos településén a rabszolgatörvény visszavonása, a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, valamint a méltányos munkafeltételekért és bérekért. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a tagjaitól, valamennyi munkavállalótól, illetve a munka világába készülő diákoktól egyaránt azt kéri, hogy tájékozódjanak, a településükön milyen akciókra kerül sor, s mind nagyobb számban vegyenek részt ezeken a rendezvényeken (Magyarország-szerte és külföldön is lesznek tiltakozások, erről itt írtunk bővebben).
„Elsősorban a jogainkért tüntetünk, azért, hogy ne dönthessenek rólunk, nélkülünk. Egységben erősebbek vagyunk”
– üzente a Magyar Szakszervezeti Szövetség.
2019.01.18 12:37

Már hét ember meghalt az influenzajárvány miatt Horvátországban

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:07
A védőoltás főleg az időseknél fontos
Fotó: / Tóth Gergő
A vírus egyformán veszélyes mindenkire, és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat.
Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak – közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT). Ugyanakkor kiemelte, hogy a megbetegedések száma valószínűleg négyszerese a regisztráltnak.
„Amennyiben figyelembe vesszük a növekedés ütemét és a bizonyított esetek számát, valamint azt, hogy jelenleg tetőzik az influenzajárvány, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással, elmondható, hogy ilyen számokkal az elmúlt tíz évben nem találkoztunk Horvátországban”
– hangsúlyozta a szakember.
Hozzátette, hogy ebben az évben a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg fertőző vírus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben – húzta alá. Mint mondta, az A vírus egyformán veszélyes mindenkire, a fiataloknál és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat. Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Drazenovic szerint azonban aki védőoltás mellett mégis elkapja a betegséget, az könnyebben jut túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához. A tavalyi szezonban összesen 64 ezer 813 influenzás beteget regisztráltak az országban, a legtöbbet Zágráb városában, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.
Szerző
2019.01.18 12:07