Hatmilliárdért vesznek szaloncukrot a magyarok

Publikálás dátuma
2018.12.24. 15:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy háztartás egy kilót vásárol meg, a fogyasztók „tűréshatára” a kilóárat tekintve 2000 forint.
A karácsonyi időszakban mintegy 6 milliárd forintért vásárolnak szaloncukrot a magyarok, a szinte kizárólag Magyarországon készülő édességből a tengerentúlra is visznek a gyártók. Az Inforádiónak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy 3500 tonnás piacról beszélhetünk.
„Ez összeköszön azzal a kutatási adattal, amely azt mondja, hogy egy-egy háztartás egy kiló szaloncukrot vásárol meg”

– tette hozzá.

A rendelkezésükre álló adatok alapján közölte, hogy a fogyasztók „tűréshatára” a szaloncukor kilóárát illetően mintegy 2000 forint. Szavai szerint a mikulásszezonban 4 milliárd forintot költenek, de a szaloncukorért 6 milliárdot is kifizet a magyar. Egy-egy termék esetében árstabilitás van, összességében viszont növekedett a piac értéke, mivel a fogyasztók elmozdultak a drágább, minőségibb termékek felé – mondta Sánta Sándor, hozzátéve, hogy a piac 10 százalék fölötti mértékben bővült.
Szerző

Tovább gyengült a magyar gazdaság pajzsa

Publikálás dátuma
2018.12.24. 12:52
Illusztráció
Fotó: Népszava
Romlott a külső egyensúly – ez elsősorban az áruforgalom területén megfigyelhető, egyre apadó többlet eredménye.
A harmadik negyedéves folyó fizetési mérleg statisztika szerint tovább romlott a magyar gazdaság külső egyensúlya. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével a negyedéves GDP 2,5 százaléka volt, ami hétéves mélypontot jelent – írja a Portfolio. A cikk szerint a romlás elsősorban az áruforgalom területén megfigyelhető egyre apadó többlet eredménye, de ideiglenes jelleggel az uniós forrásbeáramlás akadozása is hozzájárul a tendenciához. Mint írják, a fogyasztás és a beruházás a GDP-nél gyorsabban emelkedik, ami automatikusan a külső egyensúly romlásához vezet a megnövekedett importigényen keresztül. Az MNB is aktívan figyeli a folyamatot, legfrissebb előrejelzésében pedig megerősítette: rövid távon a külső egyensúly további romlására számít. A folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlege az idén már csak 1,1 százalékos lehet, jövőre pedig 0,7 százalékra süllyedhet. Ennek ellenére a jegybank nem aggódik, mivel a jövő évtől a bérek (és így a lakossági fogyasztás) valamint a beruházások egyre visszafogottabb növekedését várja, ami az importigény lassabb növekedését jelenti. A másik oka jegybanki optimizmusnak, hogy a külső pozíciónk megítéléshez nem csak a folyó mérleget, hanem az ezen kívül elszámolt EU-támogatásokat is érdemes figyelembe venni. 2018-2020 között a folyó fizetési mérlegen túli tételek a GDP 1,7-2 százalékával javítják a külső egyensúlyi pozícióinkat, így a finanszírozási képességünk 3 százalék körül alakulhat. Az MNB úgy számol, hogy a tartósan pozitív finanszírozási képesség hatására folytatódik az adósságráták csökkenése, amelynek eredményeképpen a nettó külső adósság 2020-ban várhatóan nullára csökken.
Szerző
Témák
MNB

Hét éve nem látott zuhanás volt a tel-avivi tőzsdén

Publikálás dátuma
2018.12.24. 10:45

Fotó: Shutterstock
A Bank of Israel jelentése szerint megnőtt a gazdasági válság kockázata.
Vasárnap a 2011. nyári értékpapír-zuhanás óta nem látott, ötszázalékos esés volt a tel-avivi tőzsdén – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Legutóbb 2011 augusztusában, a drágaság elleni elégedetlenségi mozgalom csúcspontján történt meg, hogy hét százalékot esett a tel-avivi tőzsde. Vasárnap az ötszázalékos zuhanás után a szakértők egy része attól tart, hogy véget ért az izraeli értéktőzsde hét bő esztendeje. Előzőleg New Yorkban zajlott a hétvégén hasonló változás, de Tel-Avivban meglepődtek az események helyi ismétlődésének gyorsaságán és erősségén. A Bank of Israel, az izraeli jegybank vasárnap jelentést tett közzé, amely szerint megnőtt a gazdasági válság kockázata. A Háárec című újság gazdasági melléklete, a The Marker szerint nőtt a bizonytalanság Tel-Avivban. A befektetési menedzserek attól tartanak, hogy ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozni kényszerül a korrupció gyanúja miatti vádemelés miatt, akkor tovább zuhan a tőzsde. Ennek az az oka a lap szerint, hogy csak Netanyahu rendelkezik elég legitimitással ahhoz, hogy kordában tartsa a feszültségeket az összes szektorban.
Szerző
Témák
tőzsde Izrael