Az ünnepek alatt is marad az erős szél, néhol havazás lehet

Publikálás dátuma
2018.12.24 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőre tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Kedden már kisebb hóesés várható.
Az északnyugati, északi szél éjszakára kissé mérséklődik, de még éjjel és karácsony első napján is nagy területen kell erős szélre számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 9 fok között várható, késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő. Tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, erről itt írtunk bővebben.
Kedden az Alföldön kisüthet néhány órára a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Előbb a Dunántúlon, majd a nap második részében máshol is előfordulhat kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső is lehet. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén ismét megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.
Szerdán északkeleten közepesen, illetve erősen felhős lesz az ég, míg máshol kevesebb felhő ígérkezik. Főként északkeleten alakulhat ki helyenként kisebb eső, ónos eső vagy havazás. Az élénk északnyugati szelet erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.
Csütörtökön a gyakran változó felhőzet mellett néhány órás napsütés is várható. Északkeleten helyenként gyenge eső, ónos eső is előfordulhat, az északnyugati szél pedig helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.
Pénteken közepesen, illetve erősen felhős, borult lesz az ég. Leginkább északkeleten fordulhat elő néhol kisebb eső, esetleg ónos eső. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.
Szombaton helyenként kisebb eső, zápor lehet, és az északnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan várható eső, havas eső, és az északnyugati szél megerősödik, egyre többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között lesz. A hét végére a Nap járása eléri azt a pontot, amikor legkésőbb kel föl az évben, ám a délutánok – ha csak lassan is – már napról-napra hosszabbodnak. 
Frissítve: 2018.12.24 16:58

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.