Az ünnepek alatt is marad az erős szél, néhol havazás lehet

Publikálás dátuma
2018.12.24. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőre tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Kedden már kisebb hóesés várható.
Az északnyugati, északi szél éjszakára kissé mérséklődik, de még éjjel és karácsony első napján is nagy területen kell erős szélre számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 9 fok között várható, késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő. Tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, erről itt írtunk bővebben.
Kedden az Alföldön kisüthet néhány órára a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Előbb a Dunántúlon, majd a nap második részében máshol is előfordulhat kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső is lehet. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén ismét megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.
Szerdán északkeleten közepesen, illetve erősen felhős lesz az ég, míg máshol kevesebb felhő ígérkezik. Főként északkeleten alakulhat ki helyenként kisebb eső, ónos eső vagy havazás. Az élénk északnyugati szelet erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.
Csütörtökön a gyakran változó felhőzet mellett néhány órás napsütés is várható. Északkeleten helyenként gyenge eső, ónos eső is előfordulhat, az északnyugati szél pedig helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.
Pénteken közepesen, illetve erősen felhős, borult lesz az ég. Leginkább északkeleten fordulhat elő néhol kisebb eső, esetleg ónos eső. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.
Szombaton helyenként kisebb eső, zápor lehet, és az északnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan várható eső, havas eső, és az északnyugati szél megerősödik, egyre többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között lesz. A hét végére a Nap járása eléri azt a pontot, amikor legkésőbb kel föl az évben, ám a délutánok – ha csak lassan is – már napról-napra hosszabbodnak. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.24. 16:58

Sokat javult a helyzet, de két településen még gond van a levegővel

Publikálás dátuma
2018.12.24. 15:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miskolcon és Putnokon kifogásolt volt vasárnap a levegőminőség.
Jelentősen javult a levegőminőség az országban, már egy települést sem minősítettek veszélyesnek vagy egészségtelennek – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. Két településen, Miskolcon és Putnokon kifogásolt volt a levegőminőség vasárnap, a többi helyen azonban elfogadható.
Szerző

Idén is ételt osztanak a Blaha Lujza téren

Publikálás dátuma
2018.12.24. 13:26
Az Ételt az Életért Alapítvány ételosztása 2017-ben
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ezúttal egy „szeretetfát” is felállítanak, amit a rászorulóknak szóló szívből jövő üzenetekkel dekorálnak ki.
Idén is ételosztást hirdetett december 24-ére, a Blaha Lujza térre az Ételt az Életért Alapítvány. A karszalagosztás reggel 8-kor kezdődött a vendégek számára, az osztás pedig 11 órakor indult. Közleményük szerint a kiszolgálás két pultsoron zajlik, így a másfél ezer embert érintő program mindössze 3 óra alatt lezajlik. Az akció során több száz tonna tartós élelmiszert és több ezer tál meleg ebédet osztanak ki. Idén a „Küldj jókívánságot a szeretetfára” nevű akcióval a gondoskodás erejére is fel szeretnék hívni a figyelmet: az alapítvány egy karácsonyfát is állít a Blaha Lujza téren, amit a szeretet erejével díszítenek fel, vagyis a rászorulóknak szóló szívből jövő üzenetekkel dekorálják ki.
Mint írják, nem csak a fővárosban lesznek ünnepi akciók: Egerben 400, Debrecenben 300, Miskolcon 330, Marcali, Horvátkút, Kéthely településeken 300, Somogyvámoson pedig 600 adag meleg étel osztanak majd ki, és mindenhol csomagosztással egészül ki a program. Miskolcon 5 gyógypedagógiai intézménybe látogatnak el az önkéntesek és kulturális programmal is készülnek a gyermekeknek. Január közepén Békéscsabán 108 főre szóló csomagosztással zárul az adventi kör, amely december elején a 800 főre szóló óbudai ételosztással kezdődött. Az Ételt az Életért a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) a humanitárius szolgálata. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.24. 13:29