Se gyógyszer, se ivóvíz, csak több mint 400 halott - és újabb cunami jöhet

Publikálás dátuma
2018.12.25. 11:58

Fotó: Mohd Rasfan / AFP
A mentők drónokkal, kutyákkal próbálják felderíteni a katasztrófa sújtotta vidéket.
Négyszáz fölé nőtt a szombati szökőár indonéziai áldozatainak a száma, a hatóságok 429 halottról 154 eltűntről és 1485 sebesültről tudnak, írja a hvg.hu. Közben vészes ivóvíz és gyógyszerhiány fenyeget a katasztrófa sújtotta térségben.  „Nagyon sok gyermek beteg, lázasak, fáj a fejük és nincs elég vizük" - mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervezet orvosa egy iskolából átalakított átmeneti szálláson.A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a szakértők a vulkáni tevékenység miatt újabb cunamitól tartanak. Az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése kiváltotta szökőár épületek százait döntötte romban Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél, sok menekült fél visszatérni az otthonába. A mentők főként a közutakon próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta területekre, a kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilágtól. A mentőcsapatok kotrógépekkel és más nehézgépekkel próbálják meg eltakarítani a törmelékeket. Egyesek puszta kézzel dolgoznak. A mentők kutyákat és drónokat is bevetettek. Szakértők szerint a szombati katasztrófa az Anak Krakatau mérsékelt kitörése miatt történt, amely miatt beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a nagy mennyiségű víz áramlását. Az Anak 1928 táján alakult ki a híres Krakatau egyik kitörésekor keletkezett új kráteréből. A Krakatau 1883. évi kitörése során 36 ezer ember halt meg.
Szerző
Témák
cunami Indonézia

Pokolgép, sortűz, túszejtés: több tucat halott és több száz fogoly

Publikálás dátuma
2018.12.25. 10:36

Fotó: Wakil Koshar / AFP
Véres túszdráma játszódott Kabulban.
Legalább 43-an vesztették életüket és legalább 10-en megsebesültek a Kabulban egy kormányhivatal elleni támadásban, amelynek során civilek százait ejtették túszul ismeretlen fegyveresek, írja az atv.hu. A támadók először autóba rejtett pokolgépet robbantottak, utána rálőttek az épületre, majd behatoltak az épületbe és 350 túszt ejtettek. A biztonsági erők hét órán keresztül küzdöttek a fegyveresek ellen. A hatóságok korábbi összesítése szerint főként közalkalmazottak estek áldozatul a támadóknak. Tudni lehetett azt is, hogy egy rendőr és három terrorista is meghalt.  A támadás elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta. Afganisztánban a kormány ellen harcoló tálib szélsőséges mozgalom mellett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is jelen van, de a kormányhivatal elleni támadás inkább a tálibokra vall, a felekezeti erőszak pedig inkább a dzsihadisták védjegye.
510 ember
halt meg idén merényletekben Afganisztánban, és körülbelül kétszer ennyi sebesült meg.

Szerző

Erdogan elnök nagyon szeretné, ha Trump elnök beugrana hozzá

Publikálás dátuma
2018.12.25. 10:23

Fotó: Murat Cetin / AFP
A török államfő konkrét választ nem kapott még, de Amerika nyitott a vizitre.
Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívta Donald Trump amerikai elnököt Törökországba a jövő évre, közölte Hogan Gidley fehér házi szóvivő, írja a hirado.hu. A meghívást azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai elnök másfél hete telefonon beszélt török kollégájával, majd bejelentette: elrendelte az amerikai erők teljes kivonását Szíriából, miután szerinte sikerült legyőzniük az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet, és nincs rájuk tovább szükség. Trump döntését mind demokrata, mind republikánus oldalon elítélték. Az Egyesült Államok szövetségesei szintén tiltakoztak, és az elnök a saját kormányzatán belül is ellenállásba ütközött. Az AP amerikai hírügynökség korábbi jelentése szerint Trump senkivel sem egyeztetett, aki érintett a dzsihadisták elleni harcban. Jim Mattis védelmi miniszter be is jelentette lemondását, január 1-jén távozik tisztségéből. A lépést ugyanakkor üdvözölte Törökország, Oroszország és Irán.
Szerző