A New York Times Orbán Viktorral kedveskedik karácsonykor olvasóinak

Publikálás dátuma
2018.12.25. 14:45

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
A kontextus persze csöppet sem szívmelengető, egy féldiktatúra arcélét rajzolja ki a lap.
"On the Surface, Hungary Is a Democracy. But What Lies Underneath?, azaz A felszínen Magyarország demokrácia. De mi van a felszín alatt? címmel közölt cikket a New York Times - írja a 444.hu. Az anyagban a magyar olvasó számára nincsen újdonság, szó esik a CEU-ról, a bíróságokról, a közelmúlt tüntetéseiről, meg arról, hogy mennyire tekinthető demokráciának még Orbán rezsimje. A cikkben erős mondatok vannak Jason Stanley-től, a Yale filozófiaprofesszorától is, aki októberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy lefasisztázta Orbánt. A professzor még olyat is mondott, hogy ha Orbán rendszere még valamiben különbözik a fasizmustól, az az, hogy Magyarországon még nincsen Gestapo, és Orbán állam feletti ellenőrzése kevésbé szól az erőszakról. De a cikk szerint Orbán kontrollja az állam felett éppen annyira teljes, mint a fasiszta rendszerekben tapasztalható.

Két merénylő robbantotta fel magát a líbiai külügyminisztériumban

Publikálás dátuma
2018.12.25. 12:45

Fotó: Mahmud Turkia / AFP
A támadást az Iszlám Állam terroristáinak tulajdonítják.
Öngyilkos merénylők támadtak kedden a líbiai külügyminisztériumra Tripoliban, tüzet nyitottak, majd az épületbe behatolva felrobbantották magukat, írja a 24.hu. A minisztérium egyik alkalmazottja szerint három ember meghalt és hat másik megsebesült. Az egészségügyi minisztérium egy halottról és kilenc sebesültről tud. A nevének elhallgatását kérő, a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági vezető szerint a három támadó vélhetően az Iszlám Állam terrorszervezet fegyverese volt. Egyiküket a minisztérium őrei lőtték agyon, a másik kettő felrobbantotta magát. A biztonsági erők által körülvett épületből sűrű füst gomolygott, a sebesülteket kórházba szállították. Táher Sziala külügyminiszter nem sérült meg. Először gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az épület előtt, majd amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek, lövöldözés tört ki az épületen belül három vagy négy fegyveressel, majd egy öngyilkos merénylő a második emeleten felrobbantotta magát.
Szerző

Ismét szabadon csobbanhat a nyomozás elől menekülő miniszter és barátnője

Publikálás dátuma
2018.12.25. 12:39

Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
A román alkotmánybíróság egy döntése után Costa Rica hatóságai szabadon engedték a korrupcióban érintett személyeket.
Szabadon engedtek két, korrupcióért elítélt, október eleje óta előzetes letartóztatásban lévő, volt román tisztségviselőt Costa Ricán, miután egy román alkotmánybírósági döntés megkérdőjelezte kiadatási kérelmük jogalapját. Elena Udrea volt turisztikai miniszter, és barátnője, Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egykori vezetője büntetőpereik utolsó szakaszában menekültek a közép-amerikai országba. Udreát idén júniusban hat év börtönbüntetésre ítélték megvesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt, Bicára június végén négy év börtönbüntetést szabtak ki bűnpártolás miatt. Bár mindketten politikai menedékjogért folyamodtak, október elején őrizetbe vették őket a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete (Interpol) körözése alapján. Egy novemberben hozott alkotmánybírósági döntés azonban megkérdőjelezte a kiadatási kérelem jogalapját. A bukaresti kormány panaszának helyt adva a román alkotmánybíróság akkor megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság már 2014 óta minden évben szabálytalanul hozta létre öttagú bírói tanácsait, amikor egy belső határozat alapján a hivatalból kinevezett elnökök mellé további négy bírót sorsolt ki véletlenszerűen, holott a tanács valamennyi tagját sorshúzással kellett volna kijelölni. A jelentéktelen szervezési kérdésnek tűnő jogvitát először Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök személyes érintettsége miatt övezte kiemelt médiaérdeklődés, az alkotmánybírósági döntésre hivatkozva ugyanis a korrupcióváddal immár másodszor bíróság elé állított pártelnök elérte, hogy kétszer is alakítsák újra a fellebbezését tárgyaló öttagú bírói tanácsot. Az utóbbi napokban azonban kiderült, hogy az alkotmánybírósági döntés már jogerősen lezárt nagykorrupciós ügyekben is jogalapot teremt az ítélet megkérdőjelezésére. A taláros testület döntése így a börtönbüntetését töltő Dan Sova, Constantin Nita volt miniszter és Rudel Obreja, a román ökölvívó szövetség volt elnöke számára is megnyitotta a börtön kapuját, ugyanakkor a két Costa Ricára menekült elítélt esetében is megkérdőjelezte a kiadatás jogalapját. A kormány által előterjesztett alkotmányossági panasz a román szociálliberális koalíció azon meggyőződésével áll összefüggésben, hogy a korrupcióellenes hadjárat ürügyén a beszervezett bírák és ügyészek közreműködésével egy - titkosszolgálati befolyás alatt álló - úgynevezett "párhuzamos állam" végzett politikai tisztogatást Romániában. 
Szerző