A Lazio játssza a nyitómeccset a legkeresztényibb magyar stadionban

Publikálás dátuma
2018.12.27. 15:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Plácido Domingo pedig koncertet adhat a Szeged-Csanádi Egyházmegye 10 milliárdból épülő csodakomplexumában.
Az ütemterveknek megfelelően halad a szegedi Dorozsmai út mellett az ifjúsági centrum építése, a Market Zrt. és alvállalkozói  már a belső szakipari munkákat végzik az épületben. Nyáron avatják fel a stadiont; a tervek szerint a Szeged- Grosics Akadémia az egyik legismertebb olasz csapattal, a jelenleg az Európa Ligában is szereplő Lazióval játszik majd barátságos mérkőzést, és Plácido Domingo is itt koncertezik augusztusban – adta hírül csütörtöki cikkében a Délmagyar.hu.
Kiss-Rigó László megyéspüspök  – és Szeged 2011 FC fociklub alapítója – a lapnak adott interjújában elmondta, nagyobb kulturális eseményeket is tartanak majd az épülő ifjúsági centrumban. Évente több ilyen jellegű programot szeretnének, az első már meg is van. 
Plácido Domingo spanyol operaénekes, tenor augusztusban ad koncertet az új stadionban, már folyamatban van a szerződés aláírása

 – árulta el a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke. Hozzátette, az épülő sportszállóra is lennének már foglalások, nagy rá az igény, jelentkeztek már sportolók, válogatottak az arab országokból és nyugat-európai első osztályú klubcsapatok is. 
A stadion 8000 fős, többfunkciós lesz. A több mint 24 méter magas létesítmény pályáihoz közel 28 ezer tonna homokot és kavicsot használtak fel. A stadion és a rendezvényközpont üvegfelülete 1670 négyzetméter, a kivitelező cég 27 alvállalkozót és 275 munkást foglalkoztatott eddig, és 50 munkagép dolgozott a területen. Kiss-Rigó László hozzátette, az egyházmegyének nyolcvan köznevelési intézménye van közel tízezer diákkal, valamint négyezer állami gondozottat is patronálnak, ezért közösségi programjaiknak is kiváló helyszíne lesz az ifjúsági centrum. Bár az aktuális cikkből nem derül ki, az ifjúsági centrum építésére korábban – még 2016 végén – 9,7 milliárd forintot biztosított a kormány. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.27. 15:49

Előválasztás: a DK nem indít saját jelöltet, a Párbeszéd meglepetéssel készül

Publikálás dátuma
2018.12.27. 15:27

Fotó: Kállai Márton
A regisztráció már megkezdődött a január végi-február eleji első fordulóra.
Már lehet regisztrálni a fővárosi ellenzéki előválasztás első fordulójára, amelyen baloldali pártok (MSZP, DK, Párbeszéd) Tarlós István jelenlegi főpolgármester kihívóját keresik a jövő ősszel esedékes önkormányzati választásokra. A cél az, hogy végül egyetlen ellenzéki jelölt induljon Tarlóssal szemben. A regisztrálóknak három napra tíz fővárosi MSZP-irodát nyitottak meg, ám csütörtökön még nem volt hatalmas érdeklődés. A szocialisták VII. kerületi irodájában annyit tudtunk meg, voltak már regisztrálók, ám pontos adatokat egyelőre nem adhatnak ki. A két ünnep közötti időszakra egyébként sem számítottak nagy tömegre, elsősorban a külföldön dolgozó, de karácsonyra hazalátogató, budapesti lakcímmel rendelkező választópolgároknak szeretnék megadni a lehetőséget, hogy a későbbi online szavazás érdekében regisztrálhassák magukat. Lesz egy második regisztrációs kör is január 9. és 23. között. Magára az előválasztás első fordulójára január 28. és február 3. között fog sor kerülni. Az előzetes, személyes megjelenést igénylő regisztrációra azért van szükség, hogy akik úgy döntenek, online voksolnak, bizonyítsák, valóban létező személyek. A regisztrációkor kapnak egy kódszámot, amit a szavazáskor majd meg kell adniuk. Az átláthatóság biztosítása érdekében egy előválasztási bizottságot is létrehoztak a résztvevő pártok. Biztos jelöltje eddig csak az MSZP-nek van Horváth Csaba személyében. A DK és a Párbeszéd még nem állított jelöltet, igaz, utóbbi párt esetében már többször felmerült Karácsony Gergely neve. – A DK-nak nincs és nem is lesz saját jelöltje – tudtuk meg a párt szóvivőjétől, Rónai Sándortól. Mint mondta, nem az a céljuk, hogy a jelöltek számát gyarapítsák, hanem hogy minél hamarabb megállapodás szülessen Tarlós kihívójáról. – Ennek érdekében az előválasztás lebonyolítására minden segítséget felajánlottunk, de saját jelöltet nem indítunk – hangsúlyozta Rónai. Szerinte már az április országgyűlési választási eredmények is bizonyították, hogy a budapestieknek elegük van a Fideszből. A DK mindenkit arra buzdít, vegyen részt az előválasztáson. – Akárki kerül ki győztesen, minden demokratikus ellenzéki pártnak támogatnia kell – tette hozzá. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője úgy tájékoztatta lapunkat: lesz saját jelöltjük, várhatóan január első két hetében jelenthetik majd be, hogy pontosan kicsoda. Karácsony Gergely indulását firtató kérdésünkre csak annyit mondott: erős jelöltet fognak állítani, akivel nagy meglepetést fognak okozni. A Liberálisok már megnevezték saját jelöltjüket, Sermer Ádámot, ám ő az előválasztás első fordulójában nem vesz részt. A párttól azt a tájékoztatást kaptuk, az első fordulóban a baloldali pártok választják ki saját jelöltjüket, Sermer Ádám az előválasztás jövő júniusban esedékes második fordulójában méretteti meg magát. Sermer mellett tehát itt indul majd a közös baloldali jelölt, valamint a független, de az LMP támogatását élvező Puzsér Róbert.
Szerző
Témák
előválasztás

Az év utolsó napjaiban is tüntetnek a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2018.12.27. 15:01

Fotó: Draskovics Ádám
Vidéken és Londonban üzenik a kormánynak: elutasítják a túlóratörvényt.
A karácsony előtt véget ért és az új évben folytatódó rabszolgatörvény- és kormányellenes demonstrációk között is lesz pár tüntetés a december közepén elfogadott jogszabály ellen. A Mérce szedte össze, hogy az óév utolsó napjaiban hol tartanak tiltakozásokat. Budapesten szilveszterkor 18 órára a Sándor-palota elé szerveződik tüntetés Bajusztalanítás címmel, ezzel a törvényt szinte azonnal aláíró Áder János köztársasági elnöknek üzennek a résztvevők.
Előtte, pénteken a Vasas Szakszervezeti Szövetség tart félpályás útlezárást Pápa határában. A demonstráció 11-től 15 óráig tart. A 83-as utat a 33-as kilométernél zárják le Győr irányában, az akcióhoz politikai és civil szervezetek is csatlakoznak. 
Szintén pénteken Szabad új évet, Hatvan! címmel a Heves megyei városban lesz tiltakozó megmozdulás. A 16 órára a Szent Mihály útra meghirdetett tüntetést ellenzéki pártok és civilek közösen szervezik. 
És hogy a külföldi nagyvárosok se maradjanak ki a kormányellenes demonstrációkból, szombaton 12 órakor Londonban is az utcára vonulnak azok, akik elutasítják a rabszolgatörvényt. A tüntetést O1G Fehér Lufis Felvonulás - White Balloon March címmel hirdették meg. 
Szerző