Előfizetés

Kunigunda-gate: feljelent és terrorfenyegetésről beszél az MTVA

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 17:09
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett
A közmédia-alap, melynek őrei szó szerint parlamenti képviselőket hajítottak ki a kapun, példátlan támadássorozatot emleget: közel száz munkatársuk tett be- és feljelentést a tüntetések, ellenzéki akciók után.
Sajátos, traumatizált módon dolgozza fel a december közepén zajló ellenzéki akciókat az MTVA.  A médiaközpont és munkatársai – az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményük szerint – eddig 94 esetben tettek be- és feljelentéseket „az MTVA székházát ért december 16-i és december 17-i példátlan támadássorozat következtében.” Az MTVA és a helyi dolgozók a legváltozatosabb okokkal tettek feljelentést:
„Hivatali visszaélés, rágalmazások, becsületsértések, személyes adattal való visszaélések, garázdaság és félelemkeltő üzenetek okán terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés valósulhatott meg.”

- sorolják közleményükben, amiben ismeretlen tetteseket, valamint „egyes ellenzéki országgyűlési és európai parlamenti képviselőket” emlegetnek annak kapcsán, hogy  több politikus élő adásban szerette volna beolvastatni a túlóratörvény ellen is tiltakozó, ötpontos petíciót. 
A médiaközpont eközben elegánsan elfeledkezik azokról az esetekről, amiket az épületben dolgozó őrök követhettek el, méghozzá élő Facebook-közvetítésben.  
  • Fegyveres biztonsági őreik parlamenti képviselőket bántalmaztak, lökdöstek, vagy hajítottak ki a tévészékház kapuján.
  • A helyi őrség az intézkedő rendőröket sem akarta beengedni a tévészékház épületébe.
  • Lapértesülés szerint Hadházy Ákos és Szél Bernadett kidobása előtt belülről bezárták a MTVA székház hírközpontjának ajtaját, így az ott rekedt munkatársak sem haza, sem mosdóba nem tudtak menni.
Eközben Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők és a DK-s Varju László is rendőrségi feljelentést tett az MTVA biztonsági őrei ellen, az őket ért atrocitások miatt. 

Az óév vége sem hoz változást: marad a borús, esős idő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.27. 16:33

Fotó: Shutterstock
Borús, sokfelé esős idő várható az év utolsó hétvégéjén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
A távirati irodához eljuttatott prognózis szerint pénteken a hajnali óráktól elsősorban a Dunától keletre, estefelé pedig inkább már csak a Tiszántúlon várható eső, záporeső. A szél egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 3 és 10 fok között valószínű. Szombaton a Nyugat-Dunántúlon süthet ki hosszabb időre a nap, míg északkeleten tartósan borult tájak is lehetnek. Érdemi eső elsősorban a nap első felében lehet a Tiszántúlon, a hegyekben havas eső is kialakulhat. Hajnalban az északkeleti határ közelében ónos eső sem kizárt. Néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 4, napközben plusz 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet. Vasárnap reggelig az ország északi felén, később sokfelé várható eső, illetve északkelet felé haladva egyre nagyobb eséllyel havas eső. Estére kelet felé elvonul a csapadék, de mögötte még egy-egy zápor kialakulhat. A szél erős, főleg az Észak-Dunántúlon viharos lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 8 fok között alakul.

Otthagyta a DK-t egy parlamenti képviselő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 16:05

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Székely Sándor még karácsony előtt vált ki a Demokratikus Koalícióból, hogy miért, azt nyilvánosan nem indokolta meg.
Kilépett a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportjából Székely Sándor – derül ki a parlament honlapjáról. A kilépés még a karácsony előtti utolsó munkanapon, december 21-én történt, másnaptól független képviselőként folytatja a munkát Székely- értesült a 24.hu. A lap megjegyzi, ilyenkor megszokott, hogy a felek legalább egy közleményben bejelentést tesznek, de ebben az esetben ez nem történt meg, Székelynek még a Facebook-oldalán sem utal semmi a szakításra. Próbálták hát több csatornán is elérni Székelyt, de cikkük megjelenéséig nem reagált. A DK pedig csak szűkszavúan annyit közölt kérdésükre:
Minden válás utólag is minősíti a kapcsolatot, mi szépen akarunk elválni egymástól, Székely Sándornak jó munkát kívánunk.

Székely a DK és a Szolidaritás megállapodásának révén került fel a Gyurcsány-párt listájára, onnan szerzett parlamenti mandátumot.Ő volt az, aki a mostani kormányellenes tiltakozáshullámban meghirdette 2019. január 2-ára az újabb nagy tüntetést, de pár nap múlva lefújták ezt az eseményt. (Helyette január 5-én lesz demonstráció ellenzéki pártok, civilek és szakszervezetek részvételével, de abban már nem Székely viszi a prímet.) Székely 2011-ben kezdett el politizálni, részt vett az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) által szervezett tüntetések szervezésében – olvasható a parlament oldalán található önéletrajzában. Aztán pár hónap múlva megalapította a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, aminek máig ő az elnöke.Egyik fő szervezője volt az új alkotmány elleni, 2012. január 2-ai, az Operánál tartott tüntetésnek. Így aztán érhető, hogy megint ezt a dátumot javasolta az ellenzéki megmozduláshoz. 2013-ban az Együtt egyik alapítója volt, a 2014. őszi önkormányzati választáson a párt listájáról bejutott bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe, majd hamar kilépett az Együttből, függetlenként folytatta a munkát, 2017 végén pedig mint a Szolidaritás Mozgalom elnöke kötött megállapodást a Demokratikus Koalícióval, ennek eredményeként lett a tavaszi parlamenti választás után országgyűlési képviselő. A DK frakciójából tehát bő fél év után lépett ki. Ezzel immáron 9 független képviselő van a parlamentben, noha az áprilisi választáson csak Mellár Tamás szerzett függetlenként mandátumot. Azóta a Jobbik szétszakadt (négy képviselője vált ki a frakcióból), az LMP-ből kilépett a két korábbi társelnök, Hadházy Ákos és Szél Bernadett, illetve ott hagyta az LMP frakcióját a csak rövid időre csatlakozó, az Együtt színeiben mandátumot szerző Szabó Szabolcs is, míg a liberális Bősz Anett a Párbeszéd-frakcióból vált ki  - emlékeztet a portál.