Rendkívüli ülésnapon vitatná meg a rabszolgatörvényt az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.12.27. 17:49
Molinóval tiltakozó ellenzéki képviselők a parlamentbem
Fotó: Molnár Ádám
A parlament ellenzéki és független képviselői a saját megbüntetésükről és a tévészékház előtt történtekről is tárgyalnának az Országgyűlésben.
Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az ellenzék - közölte a Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön az MTI-vel.
A párt közleménye szerint a parlamenti ellenzéki pártok - a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP - valamint független képviselők csütörtökön kezdeményezték a rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását, az ehhez szükséges több mint 40 képviselői aláírást eljuttatták a házelnökhöz.    A rendkívüli ülésnapon a kezdeményezők a "rabszolgatörvény" és más törvények megszavazását, a tiltakozó ellenzéki képviselők "példa nélküli módon" történő megbüntetését, és azt kívánják megvitatni, hogy később "a rendőrök tétlenül nézték az ellenzéki képviselők elleni fizikai erőszakot". Emlékezetes, hogy Kövér László 400-600 ezer forint büntetéssel sújtotta azokat, akik december 10-én füttyszóval és hangos, de erőszzakmentes ellenzéki tiltakozással szabotálták, hogy fideszes kétharmad elfogadja az ülés napirendjét, és az úgynevezett rabszolgatörvényról szóló zárószavazást.  Az MTVA-székház elé kirendelt rendőrök pedig szótlanul, passzívan nézték végig, hogy szekuritisok parlamenti képviselőket hajítsanak ki az épület ajtaján.
A Házszabály szerint Kövér László házelnöknek nyolc napon belülre, vagyis legkésőbb január 4-ére kötelező összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését - tette hozzá közleményében a Demokratikus Koalíció.
Szerző

Kunigunda-gate: feljelent és terrorfenyegetésről beszél az MTVA

Publikálás dátuma
2018.12.27. 17:09
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett
A közmédia-alap, melynek őrei szó szerint parlamenti képviselőket hajítottak ki a kapun, példátlan támadássorozatot emleget: közel száz munkatársuk tett be- és feljelentést a tüntetések, ellenzéki akciók után.
Sajátos, traumatizált módon dolgozza fel a december közepén zajló ellenzéki akciókat az MTVA.  A médiaközpont és munkatársai – az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményük szerint – eddig 94 esetben tettek be- és feljelentéseket „az MTVA székházát ért december 16-i és december 17-i példátlan támadássorozat következtében.” Az MTVA és a helyi dolgozók a legváltozatosabb okokkal tettek feljelentést:
„Hivatali visszaélés, rágalmazások, becsületsértések, személyes adattal való visszaélések, garázdaság és félelemkeltő üzenetek okán terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés valósulhatott meg.”

- sorolják közleményükben, amiben ismeretlen tetteseket, valamint „egyes ellenzéki országgyűlési és európai parlamenti képviselőket” emlegetnek annak kapcsán, hogy  több politikus élő adásban szerette volna beolvastatni a túlóratörvény ellen is tiltakozó, ötpontos petíciót. 
A médiaközpont eközben elegánsan elfeledkezik azokról az esetekről, amiket az épületben dolgozó őrök követhettek el, méghozzá élő Facebook-közvetítésben.  
  • Fegyveres biztonsági őreik parlamenti képviselőket bántalmaztak, lökdöstek, vagy hajítottak ki a tévészékház kapuján.
  • A helyi őrség az intézkedő rendőröket sem akarta beengedni a tévészékház épületébe.
  • Lapértesülés szerint Hadházy Ákos és Szél Bernadett kidobása előtt belülről bezárták a MTVA székház hírközpontjának ajtaját, így az ott rekedt munkatársak sem haza, sem mosdóba nem tudtak menni.
Eközben Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők és a DK-s Varju László is rendőrségi feljelentést tett az MTVA biztonsági őrei ellen, az őket ért atrocitások miatt. 
Szerző

Az óév vége sem hoz változást: marad a borús, esős idő

Publikálás dátuma
2018.12.27. 16:33

Fotó: Shutterstock
Borús, sokfelé esős idő várható az év utolsó hétvégéjén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
A távirati irodához eljuttatott prognózis szerint pénteken a hajnali óráktól elsősorban a Dunától keletre, estefelé pedig inkább már csak a Tiszántúlon várható eső, záporeső. A szél egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 3 és 10 fok között valószínű. Szombaton a Nyugat-Dunántúlon süthet ki hosszabb időre a nap, míg északkeleten tartósan borult tájak is lehetnek. Érdemi eső elsősorban a nap első felében lehet a Tiszántúlon, a hegyekben havas eső is kialakulhat. Hajnalban az északkeleti határ közelében ónos eső sem kizárt. Néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 4, napközben plusz 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet. Vasárnap reggelig az ország északi felén, később sokfelé várható eső, illetve északkelet felé haladva egyre nagyobb eséllyel havas eső. Estére kelet felé elvonul a csapadék, de mögötte még egy-egy zápor kialakulhat. A szél erős, főleg az Észak-Dunántúlon viharos lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 8 fok között alakul.
Témák
időjárás