Djokovic nyert, Nadal kikapott Abu-Dzabiban

Publikálás dátuma
2018.12.28. 18:32
Novak Djokovic
Fotó: GIUSEPPE CACACE / AFP
A spanyol játékost a dél-afrikai Kevin Anderson győzte le az 1 óra 52 perces meccsen.
A világelső szerb Novak Djokovic győzött, a spanyol Rafael Nadal viszont kikapott az Abu-Dzabiban zajló bemutató tenisztorna pénteki játéknapján. A torna honlapja szerint Djokovic az orosz Karen Hacsanov ellen nyert 6:4, 6:2-re, 64 perc alatt, Nadal pedig a dél-afrikai Kevin Andersontól kapott ki 4:6, 6:3, 6:4-re, 1 óra 52 perces meccsen. A két győztes szombaton a döntőben találkozik egymással, a két vesztes pedig a harmadik helyért mérkőzik. Az ötödik helyen a dél-koreai Csung Hjeon végzett az osztrák Dominic Thiem legyőzésével.
Szerző

Elhunyt az Arsenal legendás elnöke

Publikálás dátuma
2018.12.28. 13:00
Peter Hill-Wood (középen) Fülöp herceggel és Thierry Henry-val
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Nyolcvankét éves korában meghalt Peter Hill-Wood, a labdarúgócsapat korábbi elnöke.
A londoni klub pénteki közleményében hangsúlyozta: Peter Hill-Wood és családja soha nem felejthető, rendkívüli hatást gyakorolt az egyesületre. Peter Hill-Wood 1962-től vállalt szerepet az Arsenal vezetésében, 1982 és 2013 között a londoniak első embere volt. A klub irányítását édesapja, Denis Hill-Wood halálát követően vette át, aki húsz éven keresztül volt az Arsenal elnöke. A nagyapja, Samuel Hill-Wood 1927-től 1936-ig, majd a II. világháború elejétől 1949-ben bekövetkezett haláláig volt klubelnök. Peter Hill-Wood 2013 nyarán megromlott egészségi állapota miatt mondott le pozíciójáról, amelyet azóta Sir Chips Keswick tölt be. Peter Hill-Wood nevéhez fűződik George Graham és Arsene Wenger szerződtetése az együttes élére, ő vezényelte le a gárda költözését a Highbury-ból az Emirates Stadionba. Elnöki időszakában az Arsenal ötször nyert bajnokságot és FA Kupát, kétszer Ligakupát, egyszer Kupagyőztesek Európa Kupáját, 1992-ben főszerepe volt a Premier League megalakulásában. 
Szerző
Témák
Arsenal
Frissítve: 2018.12.28. 15:26

Pelénél eddig jobb nem akadt

Publikálás dátuma
2018.12.28. 11:30
Fotó: AFP/Nilton Fukuda
Lionel Messi rajongói közül sokan tévesen úgy vélik, az argentin klasszis minden idők legjobb labdarúgója, felülmúlja a háromszoros brazil világbajnok Pelét is.
Ahogyan érzékelem, napjaink Messi-rajongói mind nehezebben viselik, hogy Pelé időnként megfricskázza azokat, akik minden idők legnagyobbjának tartják az argentin labdarúgót. 
Kiváltképp azok morcosak a Messi örök primátusában még csak nem is kételkedők közül, akik meglepően keveset tudnak Peléről. 
Legutóbb már az szökött a szembe, hogy belekötöttek a brazil „király” három világbajnoki aranyérmébe. Talán azért, mert a Messit bálványozók legfőbb fájdalma az lehet, hogy a – szerintük – valaha volt legnagyobb nem nyert egyetlen vb-t, de még Copa Americát sem, mivel felnőtt futballtornán az argentin válogatott negyedszázada nem szerzett elsőséget. (Legutóbb az 1993-as Copán vitte el a pálmát, azóta aranyban semmi.) S ebből mindjárt súlyos dilemma fakad: miként lehetséges, hogy minden idők legnagyszerűbbje képtelen diadalra vezetni hazája válogatottját? Vagy a kérdést helyesebb úgy feltenni: hogyan válhatna az egyetemes labdarúgás első számú alakjává az a játékos, aki nem képes diadalra vezetni csapatát a világbajnokságon? Aki Pelét tartja a legtöbbre, annak semmi baja Messivel, mivel tisztában van vele: a Nou Camp csillaga extraklasszis futballista. Ragyogó – és különös módon inkább csak vörös-kékben érvényesülő – technikájával, remekbe szabott barcelonai góljai seregével nem vesz el másoktól, csak hozzáad (de még mennyit!) a labdarúgáshoz. Ez nem mond ellent annak, hogy a kvalitásokban vele legalábbis egyenrangú Diego Maradona többre vitte nála, amennyiben nem csupán vb-ezüstérmes, hanem világbajnok is volt az argentin válogatottal. (Hogy nem lett kétszeres győztes, az 1990-ben nem annyira a Brehme tizenegyesével 1-0-ra nyerő NSZK válogatottján, mint a római döntőn már-már Moreno-módra bíráskodó uruguayi-mexikói Codesalon múlt.) Messit tehát a futball híveinek hasonlóképpen „szeretni kell”, akár a játék történetének megannyi lebilincselő egyéniségét, Peléből viszont a Messi-imádóknak elegük van, főként azért, mert nem lehet belekötni.
Illetve, dehogynem. Csacsiságokkal.
Olyasmikkel, hogy nem volt „cselgép”. Ki volt az, ha ő nem? Boszorkányos szólók tömegét adta elő, az összes magyar (és nem magyar) labdarúgó, aki játszott ellene, csak szuperlatívuszokban beszél(t) szlalomjairól. Egy másik különös állítás: valójában csak egy világbajnoki cím, az 1958-as elhódításában játszott főszerepet, a második brazil győzelem alkalmával hamar megsérült (ez igaz), a harmadik diadal során pedig már Jairzinho vitte a prímet. Kétségtelen, Jairzinho káprázatos teljesítményt nyújtott az első mexikói vb-n, mint a minden idők legjobb futballcsapatának tartott brazil válogatott valamennyi 10-ese, merthogy Jairzinho a Botafogo, Gerson a Sao Paulo, Tostao a Cruzeiro, Rivellino a Corinthians csapatában, míg Pelé a Santosban és a válogatottban viselte a mágikus mezt. Ám Jairzinho hiába – azaz dehogyis hiába! – szerzett a torna minden brazil meccsén gólt, az együttes szellemi vezére a még ebből a labdaművész-társaságból is kiragyogó Pelé volt. Tinédzserként '58-ban összesen hat gólt ért el a legjobb nyolc, majd négy között, valamint a döntőben, ám '70-ben teljesedett ki igazán: azonos klasszist képviselt dribblerként, dirigensként és gólvadászként. Akkor is növelte felejthetetlen alakításainak számát, amikor nem ért el gólt: a csehszlovákok ellen a félvonaltól emelt futtából vagy húsz centivel a kapu mellé, az uruguayiakkal vívott elődöntőben meg úgy lépte át a labdát, hogy az Mazurkiewicz bal lába mellett gurult el, ő pedig a másik oldalon kerülte meg a kifutó kapust. Aztán, amikor utolérte a gömböt, mellé lőtt, de micsoda ötlet és virtuóz trükk volt megint!
Ha még sorolnám, a terjedelem lexikonnyi lenne. 
Azon persze, hogy ki minden korok legkiválóbbja, még így is lehet vitatkozni. Azon, hogy Pelénél jobb nem, csak vele legföljebb azonos kvalitású futballista akadt – ha volt egyáltalán – a labdarúgó-históriában, fölösleges rágódni. Hogy az egyetlen triplázó világbajnokot történetesen Pelének hívják, az pedig tény. 
Alighanem három a brazil igazság is.