Síp és pulpitusfoglalás a rabszolgatörvény ellen: még a bizonytalan választóknak is tetszett

Publikálás dátuma
2018.12.29 09:25

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Szinte mindenki hallott a törvénymódosításról. Az ellenzék és a szakszervezetek megítélésen is javított a határozott fellépésük, egyedül a fideszesek nem örülnek.
A túlóratörvénnyel szembeni ellenzéki parlamenti akciók a várakozásoknak megfelelően megosztották a kormánypárti és az ellenzéki szavazókat - írja a 24.hu az IDEA Intézet elemzése nyomán. Az IDEA december 17. és 20. között végzett közvélemény-kutatást a többi között a „rabszolgatörvény” elfogadásának körülményeiről, illetve az azt követő ellenzéki és szakszervezeti aktivitásokról.
Magáról a törvénymódosításról a megkérdezettek több mint 90 százaléka hallott. A pártpreferenciájukban bizonytalanok vagy azt fel nem vállalók között pedig mind a parlamenti akciók, mind az ellenzéki pártok megítélése kapcsán többségében vannak azok, akik egyetértettek a parlamenti ellenzéki eszközökkel. Emellett az utóbbiak 55 százalékának javult is a véleménye az ellenzéki pártokról.
Míg a kormánypártok támogatóinak 92 százaléka nem értett egyet azzal hogy az ellenzéki országgyűlési képviselők a levezető elnöki pulpitus lefoglalásával akarták megakadályozni a törvény elfogadását, a pártpreferenciájukban bizonytalanok vagy azt fel nem vállalók 70 százaléka egyetértően viszonyult ehhez. Ugyanők a Párbeszédet látták legaktívabbnak a folyamatban.
A fideszesek közt 51 százalék szemében romlott a szakszervezetek megítélése, míg az ellenzéki pártok támogatói között jelentősen javult. A bizonytalanok 33 százaléka ugyanúgy látja őket, mint eddig, és 34 százaléka viszonyul hozzájuk jobban. Mindössze 12 százalékuk látja negatívabban a szakszervezeteket a túlóratörvény elleni küzdelem miatt.
2018.12.29 09:25

Kígyózott a sor a Corvin mozi foteleiért

Publikálás dátuma
2019.01.18 13:06
Nem csak a műgyűjtőket érdekelte
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Ezer forintért lehetett ma megvenni a Corvin mozi székeit.
A hétfőtől kezdődő felújítás miatt ezer forintért árulták délelőtt a több mint húszéves nézőtéri fotelüléseket a Corvin moziban, ezért, ahogy a 444.hu tudósításából kiderült, már az akció kezdete előtt a Nagykörútig állt a sor. Volt, aki teherbiciklivel érkezett, de a lefoglalt székeket csak később lehet elvinni. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy ember legfeljebb 15 széket vásárolhatott meg. 
2019.01.18 13:06

Influenza – Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:47
Kedden részleges látogatási tilalom három szabolcsi kórházban MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: /
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány. Mutatjuk, melyik intézményekben tilos a látogatás.
Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból. Az MTI összefoglalója szerint péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein. Szintén teljes látogatási tilalom van a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is. Nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központban is. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegek felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban.

Megkezdődött a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
2019.01.18 12:47