Síp és pulpitusfoglalás a rabszolgatörvény ellen: még a bizonytalan választóknak is tetszett

Publikálás dátuma
2018.12.29 09:25

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Szinte mindenki hallott a törvénymódosításról. Az ellenzék és a szakszervezetek megítélésen is javított a határozott fellépésük, egyedül a fideszesek nem örülnek.
A túlóratörvénnyel szembeni ellenzéki parlamenti akciók a várakozásoknak megfelelően megosztották a kormánypárti és az ellenzéki szavazókat - írja a 24.hu az IDEA Intézet elemzése nyomán. Az IDEA december 17. és 20. között végzett közvélemény-kutatást a többi között a „rabszolgatörvény” elfogadásának körülményeiről, illetve az azt követő ellenzéki és szakszervezeti aktivitásokról.
Magáról a törvénymódosításról a megkérdezettek több mint 90 százaléka hallott. A pártpreferenciájukban bizonytalanok vagy azt fel nem vállalók között pedig mind a parlamenti akciók, mind az ellenzéki pártok megítélése kapcsán többségében vannak azok, akik egyetértettek a parlamenti ellenzéki eszközökkel. Emellett az utóbbiak 55 százalékának javult is a véleménye az ellenzéki pártokról.
Míg a kormánypártok támogatóinak 92 százaléka nem értett egyet azzal hogy az ellenzéki országgyűlési képviselők a levezető elnöki pulpitus lefoglalásával akarták megakadályozni a törvény elfogadását, a pártpreferenciájukban bizonytalanok vagy azt fel nem vállalók 70 százaléka egyetértően viszonyult ehhez. Ugyanők a Párbeszédet látták legaktívabbnak a folyamatban.
A fideszesek közt 51 százalék szemében romlott a szakszervezetek megítélése, míg az ellenzéki pártok támogatói között jelentősen javult. A bizonytalanok 33 százaléka ugyanúgy látja őket, mint eddig, és 34 százaléka viszonyul hozzájuk jobban. Mindössze 12 százalékuk látja negatívabban a szakszervezeteket a túlóratörvény elleni küzdelem miatt.

Gyorsan adtak még 57 milliót a kormányzati taxizásra

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:18

Fotó: Népszava/ Vajda József
A City Taxi úgy kötött új szerződést a minisztériumi dolgozók szállítására, hogy még élt a korábbi megállapodásuk is. Most a régi szerződés értékét módosították.
Egyre drágább mulatságnak tűnik, hogy a minisztériumi alkalmazottak közpénzből taxiznak: az mfor.hu csak két napja írta meg, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF)  208 milliós szerződést kötött 24 hónapra a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel miközben még élt a régi, elvileg 2019. november elsejéig érvényes megállapodásuk is.
Most viszont a régi szerződés árát módosították, március 12-én – vettük észre az uniós közbeszerzési értesítőben  
228, 6 millióra drágult az eredetileg 171,6 millió forint értékű szolgáltatás, a felek pedig előre nem látható okokra – többek között a növekvő munkaigényre és a hatóságilag emelt tarifákra – hivatkoztak.
Az ügyben nem csak az furcsa, hogy a KEF két, egymást időben is fedő szerződést köt ugyanarra a szolgáltatásra, de az is, hogy a régebbi szerződés, megnevezése szerint a 2016-2018 közötti időszakra szólt, mégis 2017 februárjában, legfeljebb 33 hónapos időkerettel kötötték meg. 

Megvan a Figyelő új főszerkesztője

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:11

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Deák Bálint váltja Lánczi Tamást a poszton.
„A Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján a Figyelő főszerkesztője március 26-tól Deák Bálint lett. Deák Bálint emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is” – közölte a Figyelő. A közleményben azt írják, hogy Lánczi Tamás közös megegyezéssel távozik. „Lánczi Tamás 2017 februárjában vette át a Figyelő vezetését, működése alatt a lap mind tartalmilag, mind formailag megújult. A modern megjelenésű és sokoldalú hetilap az elmúlt években a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált. Számos sikeres konferencia és kiadvány fűződik ehhez az időszakhoz, mint például a megújult Top200 gálasorozat, a BÉT50 kiadvány, a Figyelő - Felsőoktatási Rangsor és egy sor más kezdeményezés” – teszik hozzá.