Elhunyt Kun Erzsébet

Publikálás dátuma
2018.12.30. 12:57
Illusztráció: Shutterstock
Halálával, megint kevesebben őrizzük azoknak a félhomályos hátsó folyosói szobáknak a kattogó hangjait, a félig valósággá lett álmokat.
Életének 71. évében elhunyt Kun Erzsébet újságíró, a hajdani Népszabadság és az MTI újságírója. Futnak az évtizedek, aztán egy nap arra ébredünk, több a halottunk, mint az élőnk. Hirtelen már csak magunk őrizzük az igaz vagy sem emlékeket a hajdani Blaha Lujza téri, belső udvarra néző hátsó folyosójáról, szemben külpol rovattal, ahol őszinte fiatalon álmokat álmodtunk az írógépek kattogása közepette. Ott álmodott Kun Erzsi is, egy légies teremtés, egy szép és okos nő, aki végül a gépírást elhagyva újságíró lett, megmutathatta: mit gondol ő maga a világról, mit érez, amikor azoknak a sorsáról tudósít, akikről addig csak más sorait ütötte egymás alá flekkenként. A végtelenségig precíz, gondosan fogalmazó tudósító volt, aki nem csak a szakma iránti alázatos eszével, hanem a szívével is tudta, kinek tartozik felelősséggel, amikor, akár holt fáradtan is, leírta, amit látott-hallott. Amikor a valósággal szembesítette olvasóit. Halálával, megint kevesebben őrizzük azoknak a félhomályos hátsó folyosói szobáknak a kattogó hangjait, a félig valósággá lett álmokat. „Kunkám”, te megtetted, amit megtehettél, mi még maradunk kicsit. Úgy mentél el, hogy köztünk maradtál. 
Szerző
Témák
elhunyt

Grósz Károly főtitkár kellemesen megengedő volt Orbánhoz képest

Publikálás dátuma
2018.12.30. 12:12

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
Az MSZMP utolsó főtitkára nem utasította el csípőből az értelmiségi kritikákat, sőt.
"Nem is ellenzünk eleve, válogatás nélkül mindenféle nyilvános demonstrációt. Erről az utóbbi időben mindenki a tények alapján győződhetett meg" - idézi fel a 444.hu, mit nyilatkozott 1989-ben a tüntetésekről Grósz Károly a Népszabadságnak. Ráadásul az MSZMP főtitkára szerint "az értelmiség részéről megnyilvánuló kritikát olyan potenciális energiának tekintjük, amelyből döntően a jobbítás szándéka, a jövőért érzett aggodalom tükröződik". Ehhez képest Orbán Viktor kategorikusan kijelentette karácsonyi interjújában, hogy "az egyik oldalon az országot megvédeni akaró nyugodt erő, a másik oldalon pedig az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések". 
Szerző

Az MTA elnöke akkor marad, ha van értelme

Publikálás dátuma
2018.12.30. 09:31
A társadalmi problémákra nyitott, a női kutatók és a fiatal tudósok érdekeit szem előtt tartó Akadémiát szeretne. FOTÓ: Vajda Jó
Lovász László attól tart, egy erőteljes átszervezési periódus kezdődik.
Reméli, hogy kitölti a 2020-ig szóló mandátumát, ám ehhez az kell, hogy értelme legyen annak, amit a Magyar Tudományos Akadémia élén csinál, azaz maradjon meg a kutatóhálózatának integritása, működőképessége, becsülete – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Lovász László. Az MTA elnöke mindenesetre bízik benne, hogy a kutatóhálózat nem sérül nagyon, illetve nem darabolják fel. 
„Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. (Emlékeztetőül:a kabinet azt kommunikálja, hogy Lovász azért nem a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember.) Ami pedig a vacsorameghívás kihagyását illeti, annak teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt  külföldi útra ment.
Azt azonban Lovász egyértelművé tette, hogy a kabinettel, pontosabban Palkovics László miniszterrel valóban van vitája. „Az alapkutatásokkal valóban kell foglalkozni, azt hiszem, ezt Palkovics miniszter úr sem tagadja. Márpedig az alapkutatások témái azok a tudomány belső logikája szerint következnek, ezeket kívülről eldönti, vagy előre előírni nem lehet” – fogalmazott Lovász. (Alapkutatási kérdés például, hogy egy elemi részecske, hogyan viselkedik.) Úgyhogy az elnök szerint az első negyedévben sok, átgondolatlan részletkérdést kell tisztázni - ilyen például az, hogy hogyan tudnak eleget tenni nemzetközi kötelezettségeknek, ha nem kapnak ehhez elegendő támogatást. Emlékeztetőül: Palkovics és Lovász abban egyetértett, hogy át kell vizsgálni, hogy mennyire hatékonyak a különböző kutatóintézetek, így egy vizsgálóbizottságot melybe hét embert küld a kormány, hetet pedig az akadémia delegál, továbbá megállapodtak, hogy nemzetközi szakembereket kérnek fel az átvilágításra.  Lovas most attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját. Palkovics elképzeléseiből van amit el tud fogadni, és akad olyan, amit nem - utóbbira példa, hogy a kormány a kutatóintézeteket teljes egészében pályázati alapon finanszírozná. És a jelek szerint nem megalapozatlanok az MTA elnökének aggodalmai, ugyanis finanszírozási ügyben a miniszter a saját embereit is átverte.
Szerző
Frissítve: 2018.12.30. 10:39