Grósz Károly főtitkár kellemesen megengedő volt Orbánhoz képest

Publikálás dátuma
2018.12.30. 12:12

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
Az MSZMP utolsó főtitkára nem utasította el csípőből az értelmiségi kritikákat, sőt.
"Nem is ellenzünk eleve, válogatás nélkül mindenféle nyilvános demonstrációt. Erről az utóbbi időben mindenki a tények alapján győződhetett meg" - idézi fel a 444.hu, mit nyilatkozott 1989-ben a tüntetésekről Grósz Károly a Népszabadságnak. Ráadásul az MSZMP főtitkára szerint "az értelmiség részéről megnyilvánuló kritikát olyan potenciális energiának tekintjük, amelyből döntően a jobbítás szándéka, a jövőért érzett aggodalom tükröződik". Ehhez képest Orbán Viktor kategorikusan kijelentette karácsonyi interjújában, hogy "az egyik oldalon az országot megvédeni akaró nyugodt erő, a másik oldalon pedig az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések". 
Szerző

Az MTA elnöke akkor marad, ha van értelme

Publikálás dátuma
2018.12.30. 09:31
A társadalmi problémákra nyitott, a női kutatók és a fiatal tudósok érdekeit szem előtt tartó Akadémiát szeretne. FOTÓ: Vajda Jó
Lovász László attól tart, egy erőteljes átszervezési periódus kezdődik.
Reméli, hogy kitölti a 2020-ig szóló mandátumát, ám ehhez az kell, hogy értelme legyen annak, amit a Magyar Tudományos Akadémia élén csinál, azaz maradjon meg a kutatóhálózatának integritása, működőképessége, becsülete – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Lovász László. Az MTA elnöke mindenesetre bízik benne, hogy a kutatóhálózat nem sérül nagyon, illetve nem darabolják fel. 
„Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. (Emlékeztetőül:a kabinet azt kommunikálja, hogy Lovász azért nem a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember.) Ami pedig a vacsorameghívás kihagyását illeti, annak teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt  külföldi útra ment.
Azt azonban Lovász egyértelművé tette, hogy a kabinettel, pontosabban Palkovics László miniszterrel valóban van vitája. „Az alapkutatásokkal valóban kell foglalkozni, azt hiszem, ezt Palkovics miniszter úr sem tagadja. Márpedig az alapkutatások témái azok a tudomány belső logikája szerint következnek, ezeket kívülről eldönti, vagy előre előírni nem lehet” – fogalmazott Lovász. (Alapkutatási kérdés például, hogy egy elemi részecske, hogyan viselkedik.) Úgyhogy az elnök szerint az első negyedévben sok, átgondolatlan részletkérdést kell tisztázni - ilyen például az, hogy hogyan tudnak eleget tenni nemzetközi kötelezettségeknek, ha nem kapnak ehhez elegendő támogatást. Emlékeztetőül: Palkovics és Lovász abban egyetértett, hogy át kell vizsgálni, hogy mennyire hatékonyak a különböző kutatóintézetek, így egy vizsgálóbizottságot melybe hét embert küld a kormány, hetet pedig az akadémia delegál, továbbá megállapodtak, hogy nemzetközi szakembereket kérnek fel az átvilágításra.  Lovas most attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját. Palkovics elképzeléseiből van amit el tud fogadni, és akad olyan, amit nem - utóbbira példa, hogy a kormány a kutatóintézeteket teljes egészében pályázati alapon finanszírozná. És a jelek szerint nem megalapozatlanok az MTA elnökének aggodalmai, ugyanis finanszírozási ügyben a miniszter a saját embereit is átverte.
Szerző
Frissítve: 2018.12.30. 10:39

Ami a Fidesz-híveknek a "családi nemzeti konzultáció", az az ellenzéki szavazóknak a Sargentini-jelentés

Publikálás dátuma
2018.12.30. 09:07

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A kormánypárt támogatói szerint nem reped meg Orbán hatalma, a többi párt szavazói szerint nagyon is.
Mi volt az év legfontosabb politikai eseménye, erre kereste kutatásában a választ az Idea Intézet. Abban nincs semmi meglepő, hogy pártállástól függetlenül mindenki az országgyűlési választásokat tartotta 2018 elsőszámú politikai eseményének, írja a 24.hu. Az már más kérdés, hogy melyik tábor milyen arányban ítélte oda az aranyérmet: a Fidesz-szavazók 59 százaléka, az ellenzéki pártok szimpatizánsainak viszont csak 26 százaléka gondolta így. 
És ez az ellenzéki arány nem olyan sokkal előzi a második helyezett támogatottságát. Ugyanis a demokratikus oldal szavazói között a Sargentini-jelentés (19 százalékos eredménnyel) az év második legfontosabb politikai eseménye. (A kormánypárti szimpatizánsok között ez a vélekedés mindössze 3 százalék.) A nem kormánypárti szavazók hasonló arányban – 18 százalékban – ítélték a legfontosabb történésnek Hadházy Ákos aláírásgyűjtését az Európai Ügyészséghez csatlakozásról, 14 százalékuk pedig a rabszolgatörvény megszavazását tartja 2018 fő politikai eseményének – derül ki az IDEA Intézet kutatásából. A második legfontosabb minden negyedik Fidesz-szavazó szerint a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció volt. Az év nagy botrányai közül a CEU Bécsbe költözését, illetve a Gruevszki-ügyet is kevesen említették a két fő esemény között még az ellenzéki szavazók közül is. A válaszadókat arról is kérdezték, számítanak-e arra, hogy csökkenni fog a Fidesz támogatottsága jövőre a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás eredményeképpen. A fideszesek 87 százaléka szerint stabil a rendszer, míg az ellenzékiek pont ilyen arányban gondolják, hogy érdemben gyengül a hatalom.
Szerző