Nem tisztul a levegő északkeleten, kismamák és idősek ne is menjenek a szabadba

Publikálás dátuma
2018.12.31. 10:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szálló por miatt Putnokon egészségtelen, és kifogásolható Miskolcon vagy Sajószentpéteren a levegő.
Nem csökkent a magas szálló por (PM10) miatti légszennyezettség az ország északkeleti részén. Putnokon egészségtelen, míg Miskolcon és Sajószentpéteren kifogásolt a levegő minősége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn azt közölte:
ebben a térségben a légszennyezés rövid távú egészségkárosító hatásával kell számolni.

Azt javasolják, hogy a kismamák és gyermekeik, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

Nem adják fel a tüntetők: bajusztalanítástól az országos sztrájkig

Publikálás dátuma
2018.12.31. 09:30

Fotó: Molnár Ádám
A tervek szerint az igazán fajsúlyos demonstráció szombaton hullámzik végig Budapesten - és az országon.
A két ünnep közt is szerveztek félpályás útlezárást a Vasasok, januárban pedig újult erővel folytatódik az utcai fellépés a rabszolgatörvény ellen. Afféle szilveszteri bohóságnak látszik a hétfő éjjelre meghirdetett, Bajusztalanításnak elnevezett akció Áder János hivatala, a Sándor palota előtt. Hasonló akcióra készült a Kétfarkú Kutyapárt a Kossuth téren, de ezt végül lemondták, az Oktogon Közösség Szakíts, ha bírsz címmel mégis elfoglalja majd a Parlament épülete előtti tér egy részét, hogy "szilveszteri évértékelő mulatságot" rendezzen.  Január 2-án, szerda délelőtt 10-kor a Várba szervez megmozdulást a Párbeszéd politikusa, V. Naszály Márta. Egy villámcsődülettel akarja fogadni a miniszterelnököt, ha megjelenne új munkahelyén, a Karmelita Kolostorból kialakított miniszterelnöki hivatalban. Január 7-ére is szerveződik egy hasonló megmozdulás Orbán Viktor házavató bulija címen. Szintén január 2-án az Operaháznál tüntetnek a rabszolgatörvény ellen a 2012-es nagy demonstráció szervezői – emlékezetes, hogy a köztévé az akkori hatalmas tömegmegmozdulásról az Andrássy út egy kihalt szeletének képeivel tudósított. A Magyar Szolidaritás Mozgalom felhívása szerint azért mennek ismét utcára, mert „Orbán Viktor és bűnszervezete a Fidesz-KDNP szolgaságba akarja dönteni Magyarország népét”. Meg akarják mutatni, hogy sokan vannak, dühösek és a végsőkig elszántak – hangsúlyozza a szervezet, amelynek vezetője, Székely Sándor pár napja jelentette be, hogy kilép a DK parlamenti frakciójából. UPDATE: a szervezet törölte a megmozdulást!   A legnagyobb szabású rendezvénynek a január 5-ére meghirdetett Országos sztrájk a rabszolgatörvények ellen című demonstráció ígérkezik. A fővárosi esemény közösségi oldalán máris majdnem hatezren ígérik részvételüket, az érdeklődők száma pedig több mint 24 ezer. 2019 első szombatján délután 2-kor ismét a Hősök terén lesz a találkozó, majd innen a Kossuth térre vonul a tömeg a Humán Platform Egyesület szervezésében. A civil szervezet azt is jelzi az esemény honlapján, hogy elkezdődött az országban a sztrájkhajlandóság felmérése a munkavállalók körében.

New Yorkig ér az Orbán elleni tiltakozás

Vidéken is folytatódnak a megmozdulások januárban. A Mérce adatai szerint január 3-tól Szegeden indul a tiltakozás, a következő napon ismét Pécs következik, ahol a Momentum szervez akciót Második felvonás címmel. Gödöllőn is ezen a napon lesz megmozdulás. A forgalomlassítást sem hagyják abba a szakszervezetek, január 4-én Szombathelyen szervezik az elsőt 2019-ben, a következő napon civilek mennek utcára Debrecenben Kósa Lajos távozását követelve. Január 5-én külföldön is újra indulnak az akciók. Akkor New Yorkban készülnek demonstrálni az ott élő magyarok, hogy a konzulátus előtt adják tudtára a városnak: elég volt Orbán kormányzásából.

Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.01.01. 14:12

Szinte a nappalinál is jobb lesz szilveszterkor Budapest éjszakai közlekedése

Publikálás dátuma
2018.12.31. 09:05

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem csak a szokásos éjszakai járatok fognak közlekedni, de metrók, HÉV-ek, villamosok és számos busz is.
A sűrített felszíni járatok mellett egész éjjel közlekedik majd a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, valamint a HÉV-ek. A Nagykörúton egész éjjel jár a 6-os mellett a 4-es villamos, egész éjszaka lehet utazni a belvárost átszelő 5-ös, 7-es, 8E és 9-es buszon, amelyek fél óránként fognak járni. A kisföldalatti utolsó szerelvényei éjjel 1 órakor indulnak a végállomásokról.
A metrószerelvények éjjel 1 óráig 10, ezt követően hajnalig 15 percenként közlekednek, és a BKK ígéri a csatlakozás biztosítását is az éjszakai buszokra. A szentendrei HÉV a budapesti szakaszán félóránként, Békásmegyertől Szentendréig óránként indul. A csepeli HÉV félóránként, a ráckevei kétóránként, a gödöllői pedig óránként közlekedik.
A szokásos éjszakai járatok szilveszter éjjelén is közlekednek, a megszokott rendben.
Frissítve: 2018.12.31. 11:45