Amerikai kém elfogásával büszkélkedik Moszkva

Publikálás dátuma
2018.12.31. 11:23

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Büntetőeljárás indult az Egyesült Államok egy állampolgára ellen az FSZB bejelentése szerint, aki állítólag Oroszországban kémkedett.
Elfogtak Oroszországban egy kémkedéssel gyanúsított amerikai állampolgárt, jelentette be hétfőn a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Mint a Reuters írja, az állítólag Moszkvában kémkedő amerikait még december 28-án elfogták, ügyében pedig büntetőeljárás indult.
Az FSZB nem közölt semmilyen részletet arra vonatkozóan, hogy pontosan mit is takar ez esetben a "kémkedés". Az Egyesült Államok még nem kommentálta a történteket.
Szerző

Robbanás rombolt le egy orosz panelházat, rengeteg ember eltűnt a romok alatt

Publikálás dátuma
2018.12.31. 10:50

Fotó: Oleg Elkin / Sputnik
Szünnap volt, a 9 emeletes ház lakói közül legtöbben otthonaikban aludhattak a detonáció idején. Még 35 embert keresnek a törmelékek közt a -22 fokos hidegben.
Hétfő hajnalban feltehetően egy gázrobbanás miatt részben összedőlt egy panelház az orosz, dél-uráli Magnyitogorszk városában - írja a Reuters. A 9 emeletes ház 48 lakása omlott össze.
Eddig négy lakó halála bizonyosodott be, és öt túlélőt mentettek ki a romok alól.

A túlélőket kórházba szállítják. Mivel ez a hétfő szünnap volt Oroszországban, a hajnali 6 órakor bekövetkezett robbanás idején a legtöbben vélhetően otthonukban aludtak. A nap elején még 79 embert kerestek, ez a szám délutánra 35-re csökkent. A mentést nehezíti a -22 celsius-fokos hideg is, és - mint Veronika Skvortsova egészségügyi miniszter nyilatkozta - egyre valószínűtlenebb, hogy az eltűnteket életben találják meg.
Az ehhez hasonló balesetekaz elöregedő infrastruktúra és a megengedő biztonsági előírások miatt nem ritkák az országban. 2015-ben például 5 ember halálához vezetett egy gázrobbanás Volgográdban.
Szerző
Frissítve: 2018.12.31. 14:57

Halott fiú miatt követelik a boszniai szerbek a belügyminiszter lemondását, már 280 napja

Publikálás dátuma
2018.12.31. 09:44

Fotó: ELVIS BARUKCIC / AFP
A rendőrség vetett véget a vasárnap esti tiltakozásnak, a szervezőt - a tisztázatlan körülmények között meggyilkolt fiú apját - megpróbálták elfogni.
A boszniai Szerb Köztársaság belügyminiszterének lemondását követelték vasárnap este a tüntetők Banja Lukában. A tiltakozásnak a rendőrség különleges egysége vetett véget, több demonstrálót is letartóztattak.
A demonstrációt Davor Dragicevic kezdeményezte, akinek a fia tisztázatlan körülmények között halt meg. A 21 éves, Banja Luka-i David Dragicevic márciusban tűnt el, testét hat nap után találták meg a város melletti folyóban. A nyomozás során előbb kizárták az idegenkezűséget és azt állították, hogy a fiú öngyilkosságot követett el, később azonban felmerült a gyanú, hogy gyilkosság áldozata lett.
David Dragicevic szülei szerint fiukat meggyilkolták, és a rendőrség védi a gyilkosokat, ezért több tüntetést is szerveztek.

Az Igazságot Davidnak elnevezésű mozgalomhoz az utóbbi hónapokban több ezren csatlakoztak, és a tüntetéseket már nemcsak a fiú halálával összefüggésben, hanem a korrupció felszámolása és a rossz gazdasági helyzet miatt szervezték meg. A tiltakozások már 280 napja tartanak.
A több ezres tömeg vasárnap este már Dragan Lukac boszniai szerb belügyminiszter lemondását is követelte, és azzal vádolja a tárcavezetőt és a rendőrséget, hogy falaz a gyilkosoknak.
A demonstrációt követően több tiltakozót is elfogott a rendőrség, Davor Dragicevic azonban a helyi sajtó jelentései szerint megszökött a hatóságok elől.

A vasárnapi tüntetés miatt elmaradt az egyik boszniai énekes koncertje is, és a tiltakozók bejelentették, hogy a szilveszter estére szervezett koncertek megtartását is meg fogják akadályozni.
Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja sajtótájékoztató keretében reagált az eseményekre. Mint mondta: nem teljesíthetik a tiltakozók kéréseit, mert nincs rá bizonyíték, hogy a rendőrségnek köze lett volna David Dragicevic meggyilkolásához. Szerinte megvezette a tiltakozókat az ellenzék.

"Érteni kell a csendből" - Szilveszterkor elnémul Banja Luka

Igor Radojicic, Banja Luka polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, nem lesznek újévi koncertek, elmarad a tűzijáték, és az 1992-1995-ös boszniai háború óta először, a város szilveszter éjjel néma marad. "Azoknak pedig, akiknek meg kell oldaniuk a Dragicevic-ügyet, érteniük kell ebből a csendből" - fogalmazott a polgármester, és arra szólította fel az igazságügyi szerveket, hogy mihamarabb derítsék fel a gyilkosság körülményeit, hogy Banja Luka lakossága visszatérhessen a normális élethez.

Frissítve: 2018.12.31. 17:45